Zakopane

Jeg vil påstå at Zakopane er et like fint sted som de mest populære stedene i Alpene. Fly til Krakow og ta taxi ca 1 1/2 – 2 timer sørover og du kommer til flotte Zakopane.

Stedet er mest kjent for det årlige verdenscup hopprennet i storbakken Wielka Krokiew som ble innviet i 1925 og har blitt ombygget en rekke ganger.

Hoppbakken i Zakopane

Hopprennet i Zakopane er et av de største og mest populære sportsarrangementer i Polen. Nesten 100 000 mennesker kommer til byen denne helgen i januar, hvorav halparten får billetter inn til stadion.

Første konkurransen i verdenscupen i skihopping i Zakopane ble gjennomført i 1980. I 2002 fikk hopprennet imidlertid meget stor oppmerksomhet da en av de polske skihopperne, Adam Małysz vant. For første gang på 20 år var det en polakk som greide å vinne et enkeltrenn der. Suksessene til Małysz førte til at skihopping fikk en enorm interesse i Polen og tusener begynte å strømme til Zakopane for å se på Verdenscupen i skihopping der.

Zakopane er uformelt kjent som Polens vinterhovedstad med ca 28 000 innbyggere i følge Wikipedia.

Byen ligger i en stor dal mellom Tatra-fjellene og Gubałówka-høyden, mellom 750 og 1000 meter over havet. Hovedgaten Krupówki, ligger ved 838 meters høyde.

Hovedgaten er en sjarmerende gate med en fin blanding av fashion butikker, restauranter, hoteller og små lokale boder som selger hjemmelaget mat.

Zakopane er et populært reisemål for polakkene og det er forunderlig få andre språk en hører nedover hovedgaten Krupowki.

En hyggelig restaurant er https://www.goralskibrowar.com/. Her kan du sitte og se utover fjellene i alle retninger.

Katolske kirken Sanktuarium Najswietszej Rodziny ligger flott plassert på en høyde helt nord i hovedgaten og er verdt et besøk.

Katolske kirken i Zakopane Foto: Katrine Sægrov

Nord av hovedgaten ligger et stort marked Gubalowka-markedet. Her selges alt du kan tenkte deg. Vi endte opp med å kjøpe flotte saue og geiteskinn i alle farger og fasonger. Meget billige og god kvalitet.

I enden av markedet ligger gondolbanen https://www.pkl.pl/gubalowka/gubalowka.html. En hyggelig tur opp til toppen av fjellet hvor du får en flott utsikt over byen.

Billetter til kabelbanen kjøpes på stedet og selve turen opp tar noen få minutter.

Gubalowca ligger 1123 meter over havet og da vi var her i januar 2020 var det enda pyntet til jul. Husk å ta turen opp før det blir mørkt.

En hyggelig restaurant ligger på toppen og bør besøkes.

Overalt finner du små lokale boder som selger hjemmelaget spesialiteter.

Selv med en rekke gode restauranter opplevde vi at det var fullt fra tidlig ettermiddag. Ser du deg ut en god restaurant bør du kanskje bestille bord på forhånd. Ekstra hyggelig er det med god lokal underholdning.

Restaurant Kolorowa
Nydelig hjemmelaget og antagelig kortreist mat

I hovedgaten er det livlig til langt på natt.

Helt sør ligger Kasprowy Wierch et fjell i de vestlige Tatrafjellene på grensen mellom Polen og Slovakia. Kasprowy et populært sted for alpint og området er stort, moderne og virkelig flott. Det ble bygget en taubane til toppen i mellom 1935–1936, og denne er den eldste av sitt slag i Europa. 

1987 meter over havet er utsikten strålende på en skyfri dag. En bør forhåndsbestille billetter til taubanen da det ofte er lang kø for å komme opp til toppen. https://www.pkl.pl/kasprowy-wierch/kasprowy.html. Billettene er tidsbestemt og en kan gå forbi køen og rett ombord. Taubanen har to etapper og en må skifte taubane halvveis oppe i fjellet.

Alle fasiliteter på toppen inklusive en grei restaurant.

Vi valgte å bo midt i sentrum av Zakopane og i umiddelbar nærhet av hovedgaten. Villa Labelle, https://apartamentyjan.com.pl/pl/willa-labelle, er et godt alternativ. Intimt og rent hotell med store romslige rom. En liten frokostrestaurant som serverer en helt grei frokost. Her får du virkelig «value for money» og hotellet kan anbefales.

Villa Labelle

Vakre Zakopane overgikk mine forventninger og jeg vil definitivt reise tilbake, iallefall vinterstid.

Transport fra flyplassen er greit å forhåndsbetille. Ta kontakt med hotellet du har bestilt og hør om de kan hjelpe med å forhåndsbestille taxi. I 2020 betalte vi ca 1000 kr for en 7-manns taxi og turen til flyplassen tar 1 1/2 time. Nå skal det sies at det bygges ny motorvei mellom flyplassen og Zakopane som selvfølgelig vil redusere kjøretiden betraktelig. Jeg er usikker på når den nye veien skal være ferdig.