York – North Yorkshire

Nydelige York 

Mange har spurt meg om jeg har vært i York. Siden jeg har fått dette spørsmålet så mange ganger har jeg tenkt at det må jo være noe spesielt med denne byen, og gjett om! York er en virkelig nydelig, spesiell, harmonisk og romantisk liten by med masse historie. En by hvor absolutt alle vil trives. Perfekt for en langhelg og pluss noen dager. 

 York Minister er kanskje hovedattraksjonen i York. Majestetisk ruver katedralen over byen. 

York Minister er en av de største katedralene i England og ble bygget på 1200 tallet. Denne nydelige katedralen bør absolutt besøkes og en tur opp i tårnet er å anbefale.

The Shambles er et middelalder-smug med skakke små verkshus med overheng i andre etasje, hvor slakterne holdt til. Denne lille gaten ligger midt i hjertet av gamlebyen og er den mest kjente gaten i York.

Mange av husene er fra perioden år 1350 til år 1475. Jeg synes det minner mer om Diagon Alley i Harry Potter og neders i gaten finner en mange Harry Potter inspirerte butikker.

Øvers i The Shambles ligger denne koselige lille puben Ye Old Shambles Tavern.  Her finner en interessante mennesker både foran og bak disken.

Hvorfor ikke prøve ulike typer viking øl.

Før du reiser hjemmefra bør du bestille et bord hos Bettys for afternoon tea.

Stedet er så populært at dersom du glemmer å forhåndsbestille bør du belage deg på å stå i en kø som kan bli ganske lang.

Jorvik Museum ligger like nedenfor The Shambles. En flott attraksjon for mindre barn. Sittende i hengende stolseter blir en kjørt rundt i vikingetiden og får både høre, lukte og se hvordan livet var rundt denne tiden.  Turen avsluttes i en koselig suvenirshop. Hele besøket tar i underkant av en time.

York har en godt bevarte bymuren som stammer tilbake til romertiden. Ta deg en tur rundt muren og se på koselige engelske små gatene.

Et annet koselig sted for en liten pust i bakken er The Punch Bowl in York. Lys og trivelig pub som ligger i en gate med mange spennede butikker.

Den desidert koseligste puben i York synes jeg er The Old White Swan. Her kan du velge mellom flere avdelinger i tillegg til en hyggelig uterestaurant. 

 Shoppingmulighetene i York vil jeg påstå er like gode som i Aberdeen, Birmingham eller Manchester. De aller fleste store kjedene ligger innenfor gamlebyen i tillegg til en rekke små nisje butikker. Faktisk er det koseliger å dra på shoppingtur til York enn de litt større byene. 

For meg er det viktig å bo sentralt når en kun skal være borte en langhelg. Alt blir så mye enklere om en har kort avstand til hotell eller leilighet og bysentrum. Vi var så heldige å finne denne flotte leiligheten midt i hjertet av gamlebyen, med tre soverom, stue og kjøkken.  Leiligheten, Kings Apartment, innehold alt en trenger for et perfekt opphold . 

 Gost Hunt of York er en populær attraksjon for turistene som kommer til York. Ghost fortelleren vår var en særdeles god forteller, man historiene har kanskje minimalt med innhold. Selv til siste slutt ventet jeg på å bli skremt. Du trenger ikke være redd, skremt blir du garantert ikke. En grei kveldsbytur kan en kanskje kalle det. 

Dessverre var en av hovedattraksjonene på denne turen, Howard Castle, som ligger ca 20 minutter nord for York stengt da de forberedte jul. Husk å sjekke nettstedet før avreide da de stenger 1 – 2 uker for å dekorere til jul. For oss er dette en god grunn til å reise tilbake til York en annen gang.

 Vi valgte å fly inn til Manchester og ta toget en time østover til York. Det vil si vi planla med å ta toget inn men endte opp med å ta taxi. Ca 2 måneder før avreise sjekket jeg pris på togbilletter fra flyplassen i Manchester til York og fant direkte billetter til ca 20 pund. Da vi kom til flyplassen var prisen doblet, 40 pund. Taxi fra flyplassen til sentrum av York kostet 200 pund bort og 130 pund tilbake, for 6 personer. Er dere 5 – 6 personer lønner det seg med taxi. Turen tar ca 1 1/2 time. Et annet alternativ er å fly til London og ta toget ca to timer nordover til York.

Jeg var i York tidlig november 2018.