Wien

Wien i desember

De to første ordene som treffer meg når jeg skal beskrive byen er fint og dyrt. Med snø i luften, gatene pyntet til jul og lukten av kanel og gluewine får en følelsen av å vandre rett inn i den fineste julefilmen du kjenner, sånn litt magisk feeling. Wien er utrolig vakker med en fortreffelig blanding av nytt og gammelt i flott harmoni. Å peke ut de som bor i byen fast er veldig enkelt, de glir rett inn i samtlige Sound of Music sett på den mest elegante måte.

Byen er en betydelig turistby hele året. Har du tenkt å legge turen hit for å shoppe bør du ha en meget tykk lommebok da prisene her er atskillig høyere enn de aller fleste andre storbyer i Europa. Skulle du oppfylle dette kravet kan du virkelig boltre deg i alt som finnes av luksuriøse merker i verden.

I hjertet av byen ligger St. Stephansdomen og en flott aveny, Graben. Et fint utgangspunkt for både shopping, restauranter og de fleste sightseeing steder. Byen er stor samtidig som det er relativt korte avstander mellom mange av de mest spennende attraksjoner. I motsatt ende av Graben for S. Stephans kirken ligger er spennende kolonialbutikk Julius Meinl am Graben Julius Meinl am Graben – Meinl am Graben: Feinkost & Spezialitäten aus aller Welt selv om en ikke trenger noen dagligvarer er turen innom denne butikken en opplevelse. Her finner du de fineste produkter og bokser av alle slag. Selv knekkebrøet står staselig oppstilt og ser eksotisk ut.

Noen måneder før avreise bestilte vi bord på den legendariske restauranten Cafe Central Home Café Central – December 2023 Home (cafecentral.wien). Med historie tilbake til 1876 har mang en kjent komponist og poet vært innom for en kopp kaffe eller en wienersnitsel. Skulle du glemme å forhåndsbooke bord er det mulig å komme inn om en er interessert i en heller lengre kø.

Alltid drømt om en diamantpuddel.

Det finnes en rekke julemarkeder i Wien spredt rundt om i byen. Her kan en få kjøpt alt som har med jul og gjøre og utvalget varierer litt mellom de ulike julemarkedene selv om mye går igjen i de utallige julebodene.

Langhelg i Wien i desember er en perfekt destinasjon for venninnetur.

Sisi Museet Feeling Sisi’s aura as a living experience | Sisi Museum (sisimuseum-hofburg.at) ligger en sidegate fra Graben og forteller historien om Sisi – Elisabeth av Bayern som på 1800-tallet var keisarinne av Austerrike og dronning av Ungarn. En spennende omvisning i slottet og i tillegg har Netflix (2023) akkurat gitt ut en serie om hennes liv.

Idylliske Wien har alt å by på av eksklusive klær til håndlaget søtsaker.

Hest og kjerre er synlig i bybildet morgen som kveld.

Det største julemarkedet ligger i Volksgarten like bak Sisi Museet. Nydelige omgivelser og akkurat den magiske stemningen en er på jakt etter med Parlamentet nydelig opplyst i bakgrunnen.

Ekte julestemning på julemarkedet i Wien.

Det historiske hotellet Sacher Hotel Sacher – 5-Star Luxury | Sacher.com ligger fint til i inner city i Wien. Her ville jeg har bestilt bord for å teste den legendariske kaken Sachertorte.

Bo midt i smørøyet! Vi valgte å bo i en airbnb leilighet 250 meter fra St. Sephansdomen, så sentralt som overhodet mulig. Alt blir så mye enklere om du bare kan kaste på deg jakken og finne en nydelig restaurant i samme gate.