Washington DC

Mitt inntrykk er at mange tenker på Washington DC som en litt kjølig og kjedelig by og New York, San Francisco og Miami høres så mye spenstigere ut. De som velger bort Washington DC går virkelig glipp av noe fordi dette er en meget innholdsrik by både for voksne og for barn.

Et naturlig sted å begynne og utforske byen er Capitol Hill. Bildet nedenfor er fra baksiden av bygget.

Supreme Court har vært i mange kjente filmer. Det er mulig å komme inn i bygget, https://www.supremecourt.gov/. Dessverre var det ikke mulig å komme inn da vi var der i desember 2021 på grunn av Covid 19.

Capitol Hill sett fra øverst i trappene i Supreme Court.
Sikkerheten rundt bygget var høy, nøyaktig 360 dager etter stormingen i januar 2021.

Fra Capitol Hill og vestover gjennom parken ligger historiske bygg og minnesmerker som perler på en snor. Det er relativt lange avstander og har du med mindre barn bør de ha en sparkesykkel eller lignende. Vi velger å gå, og jeg må kanskje kommentere at vi er over gjennomsnittet glad i å gå.

Washingtonmonument kan ses fra nesten alle deler av byen. Monumentet ble bygget og reist til ære for USA’s første president, George Washington, som gjorde USA uavhengig av Storbritannia. Washingtonmonumentet er 169 meter høyt er ble startet på i 1848 og åpnet i 1888.

Så hyggelige bilder å dele

Fra Washingtonmonumentet og vestover kan en se rett bort på Lincoln Monumentet, og som en kan se av bildene er det ganske lange avstander mellom monumentene, spesielt for små barneføtter. Lincoln Monumentet ble oppført i perioden 1915 – 1922 og er til minne om Abraham Lincoln, USA’s 16. president. Inne i selve bygget er det en statue av Lincoln.

Et av høydepunktene for meg er Det hvite hus. Ungene mine ble litt overrasket over hvor lite huset var. Det ligger rett nord for Washingtonmemorial og virker kanskje litt anonymt i forhold til de mange andre viktige bygninger i denne byen. Som turist får en komme ganske tett opp til huset og helt inntil gjerdene som går rundt hele bygget. President Joe Biden var inne i huset da vi var der i desember 2021. Samme kveld som vi var der ble det arrangert en årlig julekonsert inne i Det hvite hus og det var stor aktivitet på utsiden med opprigging til konserten.

Første gang jeg var i Washington DC i 1992 var det mulig å komme inn i Det hvite hus på guidet omvisning. Den gang syntes vi køen så så lang ut og valgte å ikke gå inn. Vi tenkte nok at det gjør vi neste gang. Hadde vi visst at dette ikke var mulig senere er jeg sikker på at vi selvsagt hadde prioritert et besøk inn i Det hvite hus.

I desember måned er det laget en juletre by rett utenfor gjerdet til Det hvite hus på fremsiden/sørsiden av huset.

Dersom en står med ryggen til Det hvite hus og tar bilde nordover ser det slik ut som på bildet under.

Jeffersonmonumentet skimtes over den lille innsjøen Tidal Basin.

Jeffersonmonumentet ble oppført til minne om landets tredje president, Thomas Jefferson. Bygget ble oppført i tidsrommet 1930 – 1943. Et nydelig bygg som er brukt i en rekke amerikanske filmer.

Dette bildet er tatt inne i Jeffersonmonumentet retning nordvest, Washingtonmonumentet synes i bakgrunnen. Det er gratis adgang til alle disse monumentene og det er ingen inngangssystem da byggene er åpne.

Flotte Jeffersonmonumentet.

Bernie Sanders skal henge på mitt juletre til jul.

Når jeg er i USA må jeg alltid på Panera Bread, som er min favoritt. Her har de verdens beste bagels (untatt Murrays Bagels i Greenwich Village i New York).

Panera Bread ligger mindre enn 100 meter østover fra Det hvite hus. https://www.panerabread.com/en-us/home.html

Bagels fra Panera Bread må smakes.

Et reisetips som egentlig gjelder for alle byer en besøker er å sjekke hvilke konserter eller sportsarrangementer som arrangeres i tidsrommet du besøker byen. I Capital One Arena var det både en populær konsert og baseballkamp da vi var der. https://www.capitalonearena.com/

Dessverre er dette et vanlig syn i de fleste amerikanske byer, hjemmløse som sover over kommelokk hvor varmen fra undergrunden kommer opp. Disse ligger midt på Pennsylvania Avenue i Washington DC.

Pennsylvania Avenue NW med Capitol Hill synlig i enden. Det er brede, rette gater mellom de viktigeste bygningene i byen.

Pennsylvania Avenue NW.
Ja, det ble dessverre slik at en måtte bruke maske innendørs og noen steder utendørs i desember 2021 i USA.

Washington DC har et godt utbygd undergrunnssystem som ble åpnet i 1976. Mange av stasjonene er lyse og fine og togene kommer ofte.

I Kalorama Heights, ofte omtalt som Washington egen versjon av Beverly Hills, bor byens rike og berømte. Område ligger ca 3 km nord vest fra Det hvite hus og er verdt et besøk. Vi tok undergrunnsbanen opp og spaserte rundt om i gatene og kikket på alle de flotte husene og hagene. Her er helt rolig og en kommer helt tett innpå alle husene og de mange ambasadene som ligger i dette området.

De fleste hus er dekorativt pyntet til jul.
I dette huset, bare en gate bak Barak Obama, bodde Ivanka Trump fra 2017 – 2021
Huset til Barak Obama kommer vi ikke helt inn til da det er satt opp politisperringer i begge ender av gaten Belmont Rd NW.

Nord vest av Det hvite hus ligger en nydelig liten bydel, Georgetown. For oss som liker å gå ligger den i gåavstand fra sentrum av byen. Som bildene nedenfor viser er det en fin atmosfære og mange lune fine spiseplasser. Her finnes dessuten en rekke nisjebutikker og selvsagt de fleste kjedebutikker. Når en går rundt i Georgetown for en virkelig følelsen av å være i en idyllisk liten by langt fra en storby.

Martins Tavern i hovedgaten er et fint sted for både et måltid eller en drink. Dessuten var stedet magisk pyntet til jul og en føler en stiger inn i et juleeventyr. https://www.martinstavern.com/

Hovedgatene i Georgetown går i Wisconsin Ave NW og M St NW.

Selv med mange spisesteder er det flere steder hvor det er kø utenfor allerede på formiddagen. Et annet meget hyggelig sted for et måltid eller kun for en drikke er Clyde’s – https://www.clydes.com/location/georgetown/.

Ved første øyekast kan gatene i Washington DC virke sterile og kalde og en før ikke helt øye på hverken butikker eller restauranter. Det er får reklame neon skilter og ikke stativer og plakater i gatene. Etter en stund får jeg øynene opp for alle de interessane butikkene og fine spisestedene. Bare noen få gater øst av Det hvite hus, i H st. NW fant vi denne fine puben, Capitol City Brewing Company – https://capcitybrew.com/

I en annen del av byen i nærheten av North Capital Street fant vi en fin chinesisk restaurant med aldeles nydelig mat. Bar Chinois var både et hyggelig sted å sitte og meget god mat – https://barchinoisdc.com/

Bar Chinois
Et nydelig måltid i den kinesiske restauranten Bar Chinois

Øst i byen ligger et stor kinesisk område med en rekke store og små spisesteder som selger både kinesisk og annen asiatisk mat. Vi oppdaget at når det var meget rolig i byen var det allikevel folksom i områdene rundt Chinatown.

Chinatown strekker seg fra H st og I st og fra 5th st til 8th st.

Utenfor Washington DC Amtrak Station er det en liten by av hjemløse som bor i sine telter. Selve togstasjonen er fin og tar deg til de fleste steder både i og utenfor byen.

Mellom jul og nyttår er det høysesong for å gå på museer. Vi har flere ganger forhåndsbestilt billetter og møtt en kø som varer opptil flere timer. Ikke bli skuffet om du ikke kommer inn på de største og mest populære museer i denne perioden. Og, mange av museene er gratis om du reserverer billetter online. Uansett, det er stor sjanse for at køen er uendelig lang.

Neste gang vi skal til Washington DC skal vi sikre oss billetter til Library of Congress, https://www.loc.gov/visit/. Biblioteket var, som mye annet julen 2021, stengt på grunn av Covid. Men, være opmerksom på at det er et antall reserverte plasser for besøk til dette biblioteket.

Å reise i julen er noe helt spesielt, vi har gjort dette i 20 år og er i USA annen hvert år ved juletider. Noen sier at amerikanerne ikke kan pynte til jul da alt bare er plastik. Vel, ja mye er plastik med det er gjennomført de aller fleste plasser. I Washington DC er det laget en skøytebane rett bak Nasjonalmuseet.

En hyggelig skøytetur i storbyen Washington DC

Ikke glem å gå gjennom byen og alle dens serverdigheter etter at det har blitt mørkt. Det er like fasinerende å se alle disse kjente og historiske bygningene fylt opplyst i mørket.

Det er en maskisk atmosfære rundt juletreet foran Captiol Hill.

Guttene sier takk for denne gang og gleder seg til neste USA tur, en gang i fremtiden.

I Washington DC lå vi på Hyatt Regency Washington on Capitol Hill – https://www.hyatt.com/en-US/hotel/washington-dc/hyatt-regency-washington-on-capitol-hill/wasrw?src=corp_lclb_gmb_seo_wasrw.

Vi har lang erfaring med Hyatt Regency og vet hva vi kommer til. Neste gang tar vi gjerne Hyatt Regency igjen men vi ønsker å bo litt mer mot det Hvite hus eller kanskje i bydelen Georgetown.

Fra inngangspartiet kan en se rett bort på Capitol Hill.
Koselig barområde på Hyatt Regency Washington Capitol Hill.

Vi kom kjørende fra Charleston til Washington DC. Det er fult mulig å kjøre inn og finne frem i byen via å lese skilter. Anbefaler at du selvsagt har studert kartet litt på forhånd slik at du vet hvilken retning du skal. Avstanden er mellom 850 – 900 km og en vil bruke minst 8 timer på highwayen.