Trolltunga

Å gå fotturer i den norske naturen er like fantastisk gang på gang og alle turer er unike. Sommeren 2021 var vi 4 voksne og 4 barn samt 4 hunder som gikk den flotte turen opp til Trolltunga.

Vakre Trolltunga

Første del av turen går fint og flatt innover i ca 1,5 km, deretter kommer en lang og bratt oppstigning. Sommeren 2021 er det laget trapper av store steinheller store deler av denne oppstigningen. Personlig blir disse trappene litt for høye og jeg velger heller å gå på grusen ved siden av trappene, og som de fleste andre vi møter også gjør. Oppstigningen er lang og her gjelder det å avpasse tempo. Vi har en kort badepause i ett av de små vannene og har en fin og lang matpause på toppen.

Når denne oppstigningen er unnagjort kan du storkose deg resten av turen da den er forholdsvis lett. Det går litt opp og ned uten de store anstrengelsene, men husk at turen er en del kilometer. Turstien er godt merket og går mye på grus og stein.

Husk at selv på en relativ kort tur som Trolltunga kan været endre seg uhyre fort. Vær derfor beredt på alt fra 0 til + 20 grader på noen få timer.

Været kan endre seg fort i den norske fjellheimen.

Å gå innover til Trolltunga er en ren nytelse. Godt oppmerkede stier og relativt flatt underlag gjør turen mulig for de aller fleste mennesker som liker å gå i fjellet og som kanskje ikke er i topp form. Ta deg god tid og stopp for et godt måltid underveis.

Turen mot Trolltunga går delvis rundt vakkre Ringedalsvatnet
Turen er godt skiltet.

Vi går en fredag i juli hvor det er meldt lettere regnbyger. Da vi kommer opp på selve Trolltunga er det til vår store forbauselse ingen personer å se. Dersom du tør å gå selv om det er meldt lettere nedbør kan du kanskje få hele området for deg selv, det er litt magisk.

Ja, det er så pent i virkeligheten som en ser i reklamebrosjyrer.
Vi er heldige å få hele platået for oss selv en fredag i juli måned.

Vi har valgt å pakke med oss telt og soveposer og camper bare noen få meter fra Trolltunga. Det er flere små vann og fine muligheter til å slå opp telt. Utover ettermiddagen kommer det flere campere uten at det sjenerer. Vi ligger i grei avstand fra hverandre og vi føler vi er alene i fjellheimen. Noen velger å legge seg helt ute ved kanten av stupet og kan ligge og dingle med bena ut av teltet og over kanten. Ser høyst magisk ut selv om jeg personlig trives litt lengre bort fra kanten.

Når du kun skal ha en overnatting i telt kan du tillate deg å ta med minimalt med klær. Det går fint ann å bare skifte det innerste laget som t-skjorte eller ullgenser for så å gå i samme bekledning to dager på rad. Da unngår du å laste ned sekken med mye unødvendig vekt.

Real turmat har en rekke ulike alternative måltider og disse smaker kjempegodt! De veier lite og er enkle å tilberede da en kun skal tilsette kokt vann. Er du usikker på hvor mye vekt du klarer å bære opp og ned til Trolltunga kan du gå for disse frysetørret måltidene.

Real turmat har mange ulike retter og maten smaker godt!

Turen til Trolltunga kan gås av de aller fleste uansett alder. Ja, det er selvfølgelig en fordel om en har turerfaring fra den norske fjellheimen men en kan fint komme seg opp til toppen uten lang erfaring også. For å få fullt utbytte av turen bør en planlegge en overnatting på toppen. Start turen tidlig om morgenen, gjerne kl 0700 og nyt dagen innover uten å måtte stresse med tiden.

Det beste er å gå tur med gode venner

Turen starter ofte ved en parkeringsplass og for denne turen er dette beklagelivis en heller negativ erfaring. Prisen for å parkere ved Trolltunga er i følge VG.no – juli 2021 den dyreste parkeringen i Norge. For de som skal parkere ved Trolltunga kan en velge mellom tre ulike alternativer: P1, P2 og P3. P1 er helt nede i Tyssedal og anbefales ikke. Veien mellom P1 og P2 er asfaltert og lang. Parkering P2 er i Skjeggedal og rett ved skyttelbuss opp til P3, og er kanskje den beste plassen å parkere. P3 parkeringsplass er helt oppe ved starten av turen, og denne parkeringen kan forhåndsbookes på nettet. Mer om parkering finner du her: https://no.trolltunga.com/parkering-og-transport/parkering/. Er dere flere biler kan det være en mulighet å parkere i nærheten av sentrum av Odda og kjøre opp i flere omganger. Det finnes muligheter for å stå gratis like utenfor sentrum.

Fra parkering P2 går det skyttelbusser opp til starten av turen. Billetter til bussen kan forhåndsbookes her: https://www.trolltunganorway.com/no. Vi fikk lov til å ha hundene med i bussen

Hyggelig sjåfør som ønsket alle 2 og 4 beinte velkommen ombord.