Det skotske høylandet på tre dager

Skottland rundt og overnatting på et ekte slott

Tenk deg en kjøretur gjennom det barske skotske høylandet i de flotteste høstfarger med Adele på full styrke gjennom Skyfall terreng, litt magisk?

Reisetips familier barn Skottland Inverness helgetur
Skottlands highlands

Hele runden er på rett over 600 km og det tar i underkant av 10 timer å kjøre, noe som vi fordelte over tre dager. Vi kjørte denne runden i oktober 2014. En flott tid på året å reise rundt i Skottland om en liker de flotte høstfargene. Vi var tre voksne og 4 barn i alderen 5 – 10 år på denne kjøreturen.

Aberdeen – Pitlochry – Aberfeldy – Killin – Glencoe – Fort Williams – Fort Augustus

Dag 1: Aberdeen – Pitlochry – Overnatting på slott

Mesteparten av turen fra Aberdeen til Pitlochry går på fin motorveg og du kan beregne mellom 2 -2 ½ timers kjøring.

Pitlochry er en koselig liten by med rundt 2 500 innbyggere. Byen har egen jernbanestasjon og er et flott utgangspunkt for fjellturer. I hovedgaten i sentrum av Pitlochry finnes der mange små interessante butikker. Mange av butikkene selger skotske ullklær av god kvalitet. Pitlochry er også et populært sted for fiskeinteresserte og det finnes et eget fiskeanlegg i byen. Sjekk: Pitlochry Dam and fish ladder walk. 

Pitlochery – youtube.com

Selv har jeg ikke fått tid til å ta denne turen, men neste gang jeg drar til denne koselige lille byen vil denne spaserturen selvfølgelig stå på programmet.

Det er flere spennende spisesteder og restauranter. Vi endte opp på Victorias Restaurant midt i hovedgaten, hyggelig atmosfære og nydelig mat. Her fikk vi servert en av de beste Cæsar-salatene jeg har smakt noensinne.

Vi bodde på Atholl Palace Hotel som lå en kort spasertur fra sentrum. Nydelig slott med svømmebasseng. På kvelden slappet vi av med en drink i en av slottets stuer mens ungene koste seg med å utforske dette spennende stedet. Slottet ligger på en liten høyde med en flott  utsikt over dalen. Vi hadde en nydelig frokost i en herskapelig restaurant. Sett deg ved et vindusbord og nyt den fine utsikten, en herlig måte å starte dagen på.

Reisetips, Skottland, langweekend
Atholl Palace Hotel Pitlochry. Bilde fra Tripadvisor

Dag 2: Pitlochry – Inverness via Aberfeldy – Killin – Glencoe – Fort Williams – Fort Augustus

Turen denne dagen går på smale svingete veger gjennom mange små koselige skotske landsbyer. Dagens etappe er ikke lengre enn ca 270 km men en må regne godt over 5 timers kjøring.

Den første lille landsbyen en kommer til er Aberfeldy, kanskje den koseligste på strekningen. Siden Aberfeldy kommer nokså raskt etter at en har begynt å kjøre er det lett å bare kjøre forbi. Jeg tror det er verdt å stoppe bilen for å ta en kort gåtur gjennom de koselige små gatene. Aberfeldy er kjent for et sted som satser på organiske- og miljøvennlige produkter.

Etter Aberfeldy kjørte vi langs Loch Tay til Killin. Dette tettstedet er kjent for de tradisjonelle Scottish Longhouses. Rett etter Killing tar en ut på A85 retning A82 Tyndrum. Når en kommer til Tyndrum skal en holde A82 retning Glencoe. Rett før en tar av mot Glencoe ligger en suvenirbutikk det er verdt å stoppe i, The Green Welly Stop, Whisky, Gifts, Presents and Snacks!

Strekningen fra Tyndrum til Glencoe er kanskje høydepunktet på turen. Etter Tyndrum begynner en å kjøre oppover. Naturen i oktober er magisk og en kjører lange strake partier med imponerende utsikt. Deler av James Bond filmen ”Skyfall” er filmet her. Det er et nydelig turterreng for den som har tid til det.

Glencoe, Skyfall – http://farm9.staticflickr.com/8523/8684865984_5fc912891c_c.jpg

Etter Glencoe kommer en til en større by, Fort Williams med rundt 10 000 innbyggere. Vi hadde en lengre pause her og spiste lunsj på en lokal pub midt i hovedgata. Kanskje det hadde vært koseligere å tatt lunsjen i Glencoe?

Fra Fort Williams til Fort Augustus kjører en langs Loch Lochy og Loch Oich. I det en svinger inn i sentrum av Fort Augustus kan en se opp mot venstre og få øye på sluseanleggene.

http://1.bp.blogspot.com/-nrXZG2LxDuE/T9U5mKsNjbI/AAAAAAAAAjA/OKeoIJozrCw/s1600/Neptunes2-776311.jpg

En kan komme seg fra Fort Williams til Fort Augustus i kano. En tidligere kollega anbefalte denne turen.  En aktivitet som jeg virkelig har lyst til å gjøre ved en annen anledning.

Et annet høydepunkt på turen er kanskje Loch Ness, hvem vet om sjøormen dukker opp igjen?

Loch Ness – og Nessie – https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Loch_Ness_Monster.jpg

Halvvegs opp langs Loch Ness ligger Urquhart Castle. Det er verdt å stoppe ved dette slottet. Sett av god tid i suvenirbutikken, vi gikk ikke tomhendte ut derfra.

Jeg kan ikke si meg helt enig i ungene sin kommentar,  vel uvitende om at de ble overhørt,  «nok en bombet steinrøys».

Reisetips Skottland, barnevennlig, slott
Urquhart Castle ved Loch Ness, rett utenfor Inverness Scottland

Rett etter Urquhart Castle kjører enn inn i et lite tettsted. Her stoppet vi på en restaurant kalt Fiddlers Drum og kjøpte lokalt brygget øl, nydelig. Herfra og til Inverness ligger overnattingssteder, restauranter og suvenirbutikker på rekke og rad.

Sjarmerende restaurant – http://www.fiddledrum.co.uk/assets/images/banner09.jpg

Inverness er et herlig sted, rolig atmosfære masse frisk luft og meget vennlige mennesker. Koselig bysentrum med mange restauranter og puber. Har vært her flere ganger og de fleste spisestedene blir fort fullt opp om kvelden. Har du sett deg ut et sted er det kanskje verdt å booke bord på forhånd.

Reisetips familier barn Skottland Inverness helgetur
Inverness

Selv med nesten 50 000 innbyggere er ikke byen større enn at du rekker over den til fots. Inverness er også en by med mye historie som strekker seg helt tilbake til Vikingtiden.

Reisetips familier barn Skottland Inverness helgetur
Inverness

Det tar ca 20 minutter å kjøre fra Inverness til hvor Loch Ness begynner.

Jeg har prøvd følgende overnattingssteder i sentrum av Inverness. Begge disse har vært rimelige og sentrale overnattingssteder med  grei standard.
Glen Mhor Hotel
Glencairn Guest House

Mer om området rundt Inverness på den offisielle hjemmesiden.

Dag 3: Inverness – Aberdeen

Strekningen er ca 170 km og tar mindre enn 3 timer å kjøre. Vegene er gode målt etter norsk standard. Vi valgte å stoppe for å se Fort George. Dette fortet ligger nord vest for Inverness flyplass. Flott stort festning, men ikke det gøyeste ungene var med på.

En kjører gjennom en rekke mindre steder hvor nesten hvert lille tettsted har sitt eget slott. Vi valgte å stoppe når ungene ville strekke på bena. Nairn, Elgin, Huntly og Inverurie er fine steder å stoppe.