Kaliningrad

Kaliningrad

Kaliningrad er en russisk enklave som ligger mellom Polen og Litauen. Byen har tidligere tilhørt Tyskland og er en gammel tysk hansestad/ hansaby, byen het da Konigsberg. I 1946 erobret russerne byen og omdøpte den til Kaliningrad.

Nesten hele byen ble ødelagt under 2. verdenskrig. For rike russere er det et populært sted å flytte til fra andre deler av Russland.I dag er det rundt 500 000 innbyggere og befolkningen er voksende.

Langhelg

Vi var to venninner som dro hit en langhelg i september 2011. Nesten alle turene jeg har vært på har jeg ordnet alt selv. Denne gangen fikk vi hjelp av Kalinka Tours. Noen ganger, spesielt når en trenger visum, kan det være greit å gå gjennom et reisebyrå. Nedenfor er våre reisetips for Kaliningrad. Vi var i Kaliningrad i tre dager. En trenger egentlig ikke mer tid.

Hotellet vi bodde på lå litt langt fra sentrum. Hotel Chaika, et ordentlig russisk hotell. Vi var de eneste gjestene på hotellet denne helgen. 3-retters frokost ble nydelig servert med russisk sølvlokk. Vi ble godt oppvartet. Fint og rent hotell. En annen gang vil jeg heller bo rundt Victory Square eller nær Fiskelandsbyen.

Dagstur til Curonian Split

Curonian Split står på Unescos liste over verdens kultur- og naturarv. Curonian Split er et 100 km langt og 0,4 – 4 km bredt sandbelte som strekker seg fra Kaliningrad og til Kleipedia i Litauen. Landegrensen går midt på denne sandtunga. Her er flotte sandstrender så langt øye kan se. Et lite gjemt paradis.

google.map kaliningrad
maps.google.com

Hotellet hjalp oss med å booke guide til å ta oss på en dagstur til Curonian Split.

En russisk engelsklærer, Olga Mikhaylova (olgamihailova@yandex.ru – + 7-911-4511252), hentet oss i sin egen lille bil. NOK 500 for en hel dag inklusive bil. Flink dame som fortale og tok oss med til de mest interessante plassene.

Det er spesielt to ting som er verdt å se på den russiske delen, Fugleobservatorium og en skog med ”dansende trær”.

http://distractify.com/fun/strange-trees/ kaliningrad
Dansende trær (distractify.com)

Fulgeobservatoriet

I Fugleobservatoriet fikk vi se hvordan de fanger og merker fugler. Curonian Split er et populært stopp for trekkfuglene fra Norden til sydligere sted. Stopp flere ganger langs vegen og nyt den flotte naturen og dyrelivet. Grei plass å kjøpe rav. Flere spisesteder og små salgsboder langs vegen. Kan fint sette av nesten en hel dag her.

Fish Village

Fish Village ligger rett sør for Konigsberg Katedralen. Området er kanskje det fineste i Kaliningrad men består bare av noen få hus. En sjarmerende kort gate.

Her fant vi en artig restaurant – Fish Club – Oktyabrskaya St, House 4A. Restauranten ser meget eksklusiv ut. I gulvet er det glassplater hvor de har levende hummer under. På badet kunne jeg vaske hendene i rennende vann som kom ned gjennom et fjell. Maten var himmelsk og ikke for dyr. Virkelig verdt et besøk.

http://www.failedarchitecture.com/wp-content/uploads/2013/05/Fishing-Village-865x369.jpg kaliningrad
Fish village (failedarchitecture.com)

Konigsberg Katedral 

Katedralen finner du på en liten øy sør i byen. Konigsberg linker Kaliningrad til byens tyske historie. Katedralen ble delvis ødelagt under krigen. Etter krigen ble alle tyskere deportert til Tyskland. Etter 1991 ble Kaliningrad åpnet for turister. Tyskerne kunne igjen dra inn til Kaliningrad. Katedralen ble etter 1991 bygget opp igjen fra innsamlede midler fra tyskerne. Helt grei attraksjon for de som er interessert i historie.

Kønigsberg Katedralen - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Kaliningrad_cathedral.JPG kaliningrad
Kønigsberg Katedralen (wikimedia.org)

House of Soviets – The Monster

Bygningen som ble påbegynt i 1970 er aldri bli ferdigstilt eller brukt. Huset, som er satt oppå ruinene av Koningsberg slott, begynte å synke og er erklært utrygt. Noen påstår at dette er det verste eksemplet på sovjetisk arkitektur etter 2.verdenskrig.

I 2005 i forbindelse med Kaliningrads 60 års jubileum kom President Putin på besøk. Antagelig for å imponere Presidenten ble utsiden av bygget malt blått og det ble satt inn vinduer. Innsiden av bygget ble det ikke gjort noe med. Faktisk verdt et besøk. Et kort besøk selvsagt da en ikke får komme inn i bygget.

http://www.comtourist.comHouse of Soviets - /images/large/kaliningrad-07/kaliningrad-house-of-soviets-01.jpg
The Monster (comtourist.com)

Shopping

Europe Mall ligger midt i hjertet av byen ved Victory Square. Et flott kjøpesenter med vestlige butikker. Da vi var her i september 2011 var varene her dyrere enn hjemme. Ikke forvent og finne de helt store shoppingmulighetene. 90% av verdens reserver av Rav ligger i Kaliningrad. Her kan du gjøre et godt kjøp.

Victory Square - https://geo0.ggpht.com/cbk?cb_client=maps_photos.ugc&panoid=pxnixg-BDRYAAAGuxVK5aQ&output=thumbnail&thumb=2
Victory Square (geo0.ggpht.com)

Ikke forvent deg en flott og attraktiv by med en rekke severdigheter. Kaliningrad er nok for de spesielt interesserte. Jeg har hatt lyst til å besøke byen i mange år. Synes det er spennende med steder hvor det er minimalt med turister.

En når over mye på 2-3 dager om en benytter tiden godt. Skal du få utbytte av besøket forutsetter det at du har lest og satt deg inn i historien og hva som er å se. Lite informasjon på engelsk. Også begrenset engelskkunnskap hos lokalbefolkningen. Følte oss trygge over hele Kaliningrad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.