Planlegg besøket i fornøyelsesparken

Planlegging gjør dagen i parken til en fornøyelse

Lurer du på hvordan du skal overleve en hel dag eller kanskje en hel uke i park? Litt planlegging vil gjøre dagen eller uken mye lettere.

Reisetips: La barn få lov til å ta del i planleggingen av ferie i Disneyparkene i Orlando Florida USA
La barna få lov til å ta del i planleggingen

Skal du bare ha en dag i parken lønner det seg virkelig med god planlegging. Har du flere dager til rådighet i samme park er ikke planleggingen like viktig.

Å gå i familieparker er noe amerikanerne kan! Vi har mye å lære. Her kommer noen reisetips som for oss nordmenn kanskje ikke er en selvfølge.

Kart

La barna se på kart av parken før dere reiser slik at de får dannet seg et inntrykk av hva de ønsker å se. Noen parker ha egne app’er som en kan laste ned. Alle parkene har gode kart på sine nettsted.

Jeg har blitt anbefalt to app’er. Disse har jeg ikke prøvd selv. My Disney Experience app (kan hentes i App Store og Google Play) og Disney World Wait Times app (også tilgjengelig App Store og Google Play).

Show

I Disney, Universal og Sea World-parker har de mange fantastiske show og parader.

Reisetips: Nemo Show i Disney, Orlando, Florida, USA er bra for unger. Alltid noe å gjøre
Nemo show i Animal Kingdom

Spesielt Sea World og Animal Kingdom i Orlando har flotte show. Mange av disse er verdt å få med seg. Planlegg besøket i parken ut fra når disse showene er. Både Disney, Universal og Sea World er i en særklasse når det kommer til show.

Reisetips for barn i Orlando USA: Killer whale show i Sea World
Killer whale show i Sea World Orlando

Man kan ikke booke plass ved show eller parader. Er det mye folk i parken kan det lønne seg å komme litt tidlig for å få gode seter. Husk at man går mye når man er i parker. Selv synes jeg det er herlig å kunne sette seg ned og «hvile» seg litt med et show.

Fyrverkeri

Mange av parkene avslutter dagen, eller kvelden, med fyrverkeri. For de minste kan det bli vel lenge å vente men virkelig verdt det om en klarer å holde ut. Fyrverkeriene er helt unike, og ja, de er ”magic”. Selv om en har sett fyrverkeriene flere ganger er det like imponerende enda. Spesielt Disney er også gode på musikk til fyrverkeriene. Super måte å avslutte dagen på!

Reisetips for barn og voksne: Epcot Disney World med fyrverkeri
Epcot fyrverkeri

Billetter

Det finnes hundretalls måter å få rabatterte billetter på, selv har jeg alltid kjøpt billetter online. Har du tenkt å være i området noen dager ville jeg kjøpt billetter som går over flere dager. Spesielt med små unger er en hel dag i park ofte for mye. Da ungene var veldig små brukte vi å bare gå halve dager og kjøpte 7 eller 5 dagers billett. Vi gikk før noen ble leie og hadde flere dager å se parkene på. Prisforskjellen er heller ikke veldig stor.

Park Hopper

Park Hopper er en type billett som tillater deg å være i to parker på en dag/samme dag. Parkene i Orlando er så store at en ikke klarer å komme over alt i en park på en dag. Bruk derfor ikke ekstra penger på Park Hopper billett.

Fast Pass

Fast Pass er et tilbud i Disney Orlando som gir deg mulighet til å forhånds-booke to eller tre attraksjoner før du kommer til parken. Med Fast Pass slipper du å stå i kø. Frem til nå har dette vært et gratis tilbud. Super tilbud som er verdt å sette seg inn i.

Single Line

Single Line finnes for de aller fleste attraksjoner. Denne køen er ofte kort og går mye fortere enn den vanlige køen. I Single Line er du ikke garantert å få kjøre sammen med reisefølget. Da ungene fant ut at de kunne kjøre samme attraksjon flere ganger og nesten ikke stå i kø brydde de seg ikke så mye om de satt ved siden av hverandre.

Tidspunkt for besøk

Jul og nyttår, samt før og etter påske, er det så mye folk i parken at en knapt kan røre seg.

Selv har jeg vært en rekke ganger i Orlando og disse parkene ved jul og nyttår. Disney-parkene, og da spesielt Magic Kingdom, blir så fulle at parkene stenger for nye gjester før klokken 11 på formiddagen. Veiene inn til parkene blir sperret av og det er ikke mulig å komme seg inn i parkene. Tro meg, du vil ikke være der.

Reisetips for barn og unge i Florida, USA: Disney Magic Kingdom i julen
Magic Kingdom – Det er her amerikanerne feirer jul

Unngå å planlegg tur til Orlando disse ukene. Vi bruker å gå i parkene frem til noen dager før julaften, da bruker det å være lite folk.

Januar, februar, oktober og november er det beste månedene å besøke parkene. Men, vær også klar over at i spesielt januar og februar er en del ting som vil være stengt, svømmebasseng og attraksjoner, i forbindelse med vedlikeholdsarbeid og oppgradering.

Reisetips for barn og unge i Florida, USA: Disney Magic Kingdom i julen
Magic Kingdom mellom jul og nyttår

Parkering

Parkering i Disney parkene er verdt en studie i effektivitet og sikkerhet. Du kjører inn i parken i flere felter enn det er inn til Norges hovedstad.

Parkeringsplassene er laget på skrå og dermed kan flere biler parkere samtidig. Du vil bli guidet til din parkeringsplass. Alt går automatisk, du trenger ikke tenke, bare kjør. Vips så har du parkert helt smertefritt.

Når du har parkert blir alle loset motsatt vei av trafikken, på fremsiden av bilen din noe som gjør det trafikksikkert for våre små. Små tog henter deg og kjører deg inn til parken. Genialt! Det koster rundt 20 $ å parkere.

Reisetips for barn og unge i Florida, USA: Disney Magic Kingdom i julen. Bilene blir passet på på parkeringsplassen til Magic Kingdom
Bilene blir passet på på parkeringsplassen til Magic Kingdom

Parkeringsplassene til de største parkene er enorme. Kanskje det kan være lurt å ta bilde av hvor du har parkert og hvordan bilen ser ut. Bilnummeret står noen ganger på nøkkelknippet til bilutleieselskapet.

Gode råd

Dra til parken tidlig. I parkene i Orlando blir det bare mer og mer mennesker utover dagen og sent på kvelden. Er du der når parken åpner kan du fort få 2-3 herlige timer med få mennesker. Husk at det tar tid å parkere og komme seg inn i parkene. Det er store avstander.

Barnevogner er mulig å leie inne i parken. Store hardplast-vogner. Kanskje mye bedre å ta med egen vogn?

Venstre eller høyre? Når du kommer inn i parken og kanskje ikke har en klar plan, ta til høyre. De fleste vil automatisk gå mot venstre. Med å gå mot høyre går du litt mot strømmen.

Tid for lunsj?

Klarer du å unngå å ta lunsj når alle andre skal ha lunsj har du større sjanse til å finne et sted å sitte. Spis før «vanlig» lunsjtid for da får du rent bord og ryddige omgivelser. Det skal godt gjøres å klare å kjøpe mat uten å måtte få med en kurv med pommes frites.

I Universal i Orlando ligger Hard Rock Cafe like utenfor inngangen. I Paris er det flere greie spisesteder like utenfor parken. Greit alternativ til parkens egne spisesteder. Generelt er det dyrt å spise i parkene.

I Epcot derimot kan det være en gastronomisk opplevelse å spise og drikke seg verden rundt (10 ulike land er representert i form av en paviljong) . Har du sett deg ut en restaurant bør du sjekke om du kan reservere bord.

I løpet av året er det ulike tilstelninger i parkene som Halloween, jul, nyttår, konserter, Star Wars-helg, mat- og vinfestivaler og mer. Ofte vil det være mer folk i parken ved slike arrangementer. Sjekk nettsidene til den parken du skal besøke for diverse arrangement.

Reisetips for barn og unge i Florida, USA: Disney Magic Kingdom i julen. Disney sine egne fotografer står klar til din disposisjon
Disney sine egne fotografer står klar til din disposisjon

Foto

Rundt om i parkene vil du se egne fotografer. Disse er gratis og du kan selv velge om du ønsker å kjøre bildene. Bruk de, de er flinke! Du får med deg et kort med en kode som du må bruke for å logge på online og studere og eventuelt kjøpe bildene. Ønsker du å ta flere bilder i ulike parker bruker du det samme kortet.

Parker

Noen av parkene jeg har vært i:

 • Tokyo Disneyland
 • Disney Land Anaheim California
 • Universal Studios Hollywood
 • Disneyland Paris
 • Six Flags Discovery Kingdom San Francisco
 • Sea World San Diego
 • Legoland Billund
 • Legoland Windsor
 • Disney World Epcot Orlando
 • Disney World Animal Kingdom Orlando
 • Disney World Hollywood Studios Orlando
 • Disney World Magic Kingdom Orlando
 • Sea World Orlando
 • Universal Studios Orlando
 • Universal Island of Adventure Orlando
 • Gatorland Orlando
 • Australia Zoo
 • Sea World Gold Coast Brisbane
 • Reykjavik Familiepark og Zoo – Island
 • PortAventura World Tarragona – Spania
 • Kristiansand Dyrepark
 • Bø Sommerland
 • Kongeparken
 • Hunderfossen Eventyrpark

Her er en sikt over de mest populære familieparker i verden. Hold deg fast når du ser antall mennesker som hvert år besøker disse parkene.

Familieparker
(no.wikipedia.org)

9 kommentarer til “Planlegg besøket i fornøyelsesparken”

 1. Takk for nyttig info. Tenker dra til Disney world til jul, ser du skriver dere har brukt å være der frem til noen dager før jul. 19.-22. des ser ut til å være aktuelle dager for å gå i parkene for oss, tror det vil være ok med ikke kritisk mange folk disse dagene?
  På forhånd takk.

  1. Hei
   Orlando og da Disney World er magisk! Vi fikk til en tur nå jul og var der uten andre Europeiske turister og uten å bli smittet av covid. Ja, det bruker å være en gunstig tid å besøke parkene uken før jul. Ser at i år kommer julen i forbindelse med en helg og det kan kanskje øke tilstrømningen av folk til parkene. Men, du vil ikke være i parkene mellom jul og nyttår. Vi har prøvd og det gikk ikke an å hverken bevege deg eller gjøre noen verdens ting. Vi har alltid hatt gode opplevelser uken før jul. God tur! Mvh Tone

 2. Hei!
  Mye nyttig infor her ja 🙂 vi vurderer Disney World, Orlando slutten av juli. Har du noen erfaringer med tanke på mye folk? Er det veldig overveldende på den tiden? Har du noen tips om hoteller tilknyttet parken?

  1. Hei! I juli har jeg dessverre ikke besøkt parkene. I januar 2022 var jeg sist i Orlando og da hadde de strenge corona begrensninger på antall personer som kom inn i parken. Neste gang vi drar til Orlando har jeg lyst til å dra i juli og august. Det er mange flotte hoteller som ligger i tilknytning til parkene. Nå opplever jeg nok at disse har blitt meget dyre og har selv gått for airbnb like i nærheten og fått en stor leilighet i stedet for et dyrt hotellrom, og vært meget fornøyd med det. Skulle jeg booket hotell nå i Disney hadde jeg gått for Disney Beach club resort eller Disney Yacht club resort, disse ligger fint til like ved Boardwalk. Håper dere får en fint tur og lykke til med planleggingen. Mvh Tone

  1. Hei
   Selv har jeg kun bestilt billetter fra Disney sine egne sider. 1. juli drar vi til Japan og jeg har bestilt billetter til Disney for flere måneder siden via Disney sine egne sider. Men, her går utviklingen utrolig raskt og kanskje det finnes andre sider også? Tror ikke jeg hadde turt å bestille hos andre nettsteder med mindre noen kan gå god for de.

   God tur!

   Mvh
   Tone

 3. Jeg skrev et spørsmål om parkering under et annet innlegg, var ikke klar over at du hadde forskjellige innlegg om parken. Her fikk jeg jo et godt svar. Så flott du beskriver og skildrer, og deilig å lese på norsk 🙂

 4. Hei! Mye nyttig info her. Supert at du har tatt deg tid å beskrive dette:) vi skal reise dit nå i påsken og har to dager i Disney World og ungene ønsker veldig gjerne å besøke universal studio med Harry Potter. Der står Hogwards expressen som en høy prioritet på barnas ønskeliste. Dessverre har vi bare en dag tilrådighet her. Anbefaler du å kanskje kun velge en park og droppe toget?

  Du skriver det er mye folk før og etter påske. Vet du hvordan det der i påsken? Vi er der fra palmesøndag og til skjærtorsdag.

  På forhånd takk for svar😊

  1. Hei og takk for fin kommentar!
   Først, Disney World betår av 5 parker og Universal Studios består av 2 parker. Du kjøper billetter til enten Disney eller Universal. Dersom dere ønsker å besøke Harry Potter finnes dette i Unviersal Studios og litt i hver park. Dvs at dere vil trenge to dager i Universal for å få besøke begge Harry Potter delene av parken. For å kjøre toget tror jeg at du må bo på et av hotellene som toget går til. Kanskje verdt å sjekke opp da de kan ha endret dette siden vi var der sist. Dersom ungene dine er små er Disney World de beste parkene. Er ungene litt eldre 9+ kan kanskje Unviersal Studios være et bedre alternativ da det her er flere spennende karuseller. Uansett, like fint begge steder! Husk å få med dere show som er planlagt inne i parken da disse er av meget høy kvalitet! Litt usikker på hvor mange mennesker det er i parken i påsken men tror det vil være ganske fult. Kom da veldig tidlig og få 1 – 2 timer uten mye kø. Ha en riktig god tur! mvh Tone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.