Bergen

Brygge og fjell

Bergen er mer enn regn, tåke og utstrakt bruk av bokstaven Æ. “I Bærgæn” bor folk i sentrum, noe som gir en levende by alle dager hele året.

Reisetips: Bergen Bryggen Norway
Bryggen i Bergen

Bergen er en spesiell by på flere måter. Selve byen ligger klemt ned mellom 7 fjell, på et sted det regner ofte. Sentrumskjernen er trang, og en blanding av rotete og spennende. Nesten hele byen er enveiskjørt, så sørg for å ha oppdatert GPS, eller bruk kun GPS på mobil hvis du kjører bil. Ikke bruk tid på bydelene, det er sentrum og sentrumsbydelene som betyr noe.

Reisetips: Bergen bil kjøring parkering sentrum
Bilkjøring i Bergen sentrum

Bryggen

Bryggen er sammen med Fløyen det viktigste å få med seg i Bergen. Siden Bryggen er et område koster det ikke noe å observere eller ta bilde av de flotte gamle sjøhusene. Ta turen inn i de smale smugene, og sørg for å ta “bryggeselfie” før du reiser videre. Bryggen finnes på Unescos liste over verdens kulturarv.

Reisetips: Bergen Bryggen Norway
Bryggen i Bergen

Zachariasbryggen er berømt, men anbefales ikke til noe annet enn fotografering. Du finner bedre spisesteder andre steder i byen. Fisketorvet har flyttet fra torget til et glasshus i nærheten. Pent og interessant, men ofte utrolig dyrt.  

Fløyen og Ulriken

Bergen må være en av de mest fotograferte byer i Norge, og jeg tror jeg vet hvorfor. Skal du kun gjøre en ting i Bergen, så ta Fløybanen opp til toppen av Fløyfjellet. Fra banen og fra toppen har du en fantastisk utsikt over byen, fjellene og havet. Banen er en vanlig rute for Bergens befolkning, så det koster ikke mye å kjøpe billett. Er køen lang kan du spasere et kvartal opp til nesten holdeplass og gå på der.

Reisetips: Bergen Bryggen Norway
Utsikt over Bergen fra Fløyfjellet

Har du ikke fått nok utsikt bør du dra videre til Ulriken. Kabelbanen på Ulriksfjellet tar deg enda høyere enn Fløybanen, men du er et lite stykke lengre borte fra sentrum. Mens du kan spasere til Fløyen fra sentrum, må du ta buss/ taxi eller gå en halvtime til Ulriken.

Reisetips: Utsikt over Bergen fra Fløyfjellet
Mens Fløybanen er skinnegående er det kabelbane til Ulriken. Her fra Fløyen

Akvariet

Bergen har Akvariet som er spennende både for barn og voksne. Det ligger ute på Nordnes og er egentlig en fin spasertur fra sentrumskjernen. Akvariet har eksistert siden jeg var liten, og ingenting tyder på at det er blitt mindre populært med årene.

Spasertur

Fjellveien og de lange bratte gatene i Kalfaret og Sandviken er verdt en spasertur. Det er bratt, men du kan fint gå på vanlige sko. Utsikten er fantastisk og det er fascinerende hvordan boligene nærmest er hogget inn i fjellet. Er de ikke hogget inn så er de i det minste boltet fast. Fjellveien er delt inn i flere seksjoner, og går du hele veien opp har du unnagjort nesten 5 kilometer. 

Bergen Sandviken
Spasertur til Sandviken

Transport

Bergen er kanskje den mest bilfiendtlige byen jeg vet om, så finn en parkeringsplass til bilen og la den stå. De har bybane i Bergen, men den går bare ut av byen retning flyplassen. Etterhvert skal den gå gjennom sentrum, men det gjør den ikke i dag. Sykkel anbefales ikke grunnet masse brostein. Joggesko eller fjellsko er den beste måten å komme seg rundt på. Tar du turen opp de bratte fjellveiene må du ikke bli overasket om det kommer en gammel dame med bæreposer på vei hjem og suser forbi deg.

Bergen Kalfaret
Bratt og smalt i Bergen

Kommer du med fly er det enklest å ta Flybussen til sentrum. Er dere flere svarer det seg med taxi. Du betaler ca 400 kroner fra Flesland til Bystasjonen og nær 500 til Bryggen. Bybanen får holdeplass på flyplassen, men den bruker veldig lang tid til byen.

Flybussen ved Fisketorvet i Bergen sentrum
Flybussen ved Fisketorvet i Bergen sentrum

Spisesteder

Det er enkelt å finne gode spisesteder i Bergen, spesielt hvis du er på jakt etter kvalitet og verdi for pengene. Mine favorittsteder er Naboen Pub & Restaurant, Zupperia, Royal Gourmetburger & Gin, og Pingvinen. De har selvsagt kjederestauranter i Bergen, men i denne byen bør du prøve noe annet.

Bergen Torgalmenningen
Ta turen ut av Torgalmenningen for å finne gode spisesteder

Et annet tips er faktisk å kjøpe kaffe på Starbucks på Kjøttbasaren ved Zachariasbryggen. Der kan du sitte og se på bergensere og turistbusser som farer over Bryggen, i pøsregn. Synes du Starbucks blir litt for vanlig? Du finner byens beste kaffe hos Kaffemisjonen noen steinkast unna. Er det fint vær tar du take away fra Kaffemisjonen (de har god mat også) og setter deg på bryggen.

Drikke

Det lokale merket Fløien fra 7 Fjell Bryggeri har veldig god øl.

Ellers vil jeg anbefale utepils i Bergen når det er sesong for å sitte ute. Det er rikelig med puber hvor du kan sitte både ute og inne. Bor du på hotell kan det være smart å velge noe annet enn hotellets bar.

Verdt å se

Torgallmenningen med Den blå steinen, Sjøfartsmonumentet og Ole Bull-statuen er kanskje verdt et besøk, men det er de gamle sentrumsgatene jeg liker best. De trange gatene og bratte fjellsidene med bolighus er det jeg synes er spesielt med Bergen.

Sundt Bergen sentrum
Torgalmenningen med bygget til Sundt i Bergen sentrum

Har du med deg unger, eller er voksen og glad i leker, bør du gå innom Rubens skattekammer ved inngangen til Fløybanen. Butikken er en av få leketøysbutikker i Bergen sentrum, og den eneste som ikke tilhører en vanlig kjedebutikk.

Boliggate i Bergen sentrum
Boliggate i Bergen sentrum, like i nærheten av Fløybanen og Rubens Skattekammer