Med bobil fra Brisbane til Cape tribulation

Hva er vel en bedre måte å dra oppover kysten fra Brisbane til Cape Tribulation enn i egen bobil. Sommeren 2019 var vi to voksne og tre barn som brukte to uker på turen fra Brisbane – Cape Tribulation – Cairns. Vi er innom steder som Noosa Heads, Eumundi Market, Hervey Bay, Mackay, Mission Beach, Cairns, Port Douglas, Palm Cove og Daintree.

Brisbane – Cape Tribulation – Cairns er ca 2 000 km dersom en kjører mesteparten av ruten langs kysten. Det er fine veier og enkelt å navigere.

Vi er nå blitt 2 voksne og 3 barn og sammen leier en bobil fra Camperman Australia.

Da ingen av oss voksne har særlig erfaring med å kjøre bobil bestemmer vi oss for å leie en liten og lettkjørt bil. Vi vil i tillegg ha med oss et telt til å overnatte i.

Bilen vi leier fungerer til vårt bruk men ikke mer enn det og jeg tror jeg vil si at den ikke er å anbefale. Ungene brukte uttrykket «rent-a-wreck» som jeg må si meg enig i er en passende betegnelse. Det viser seg at bobilene til Camperman Australia er utrangerte biler til de større bobilkjedene som Britz, Maui og Apollo. Bilen henger sammen men heller ikke mer enn det. En av grunnene til at vi leide bil av nettopp Camperman var at de tilbydde telt inkludert, noe som vi så på som enkelt og for oss akkurat det vi trengte. Men, teltene som fulgte med kan en fint kjøpe selv på for eksempel Target. Jeg anbefaler å heller leie bil av en av de nevnte selskaper. I 2004 leide vi bobil fra Britz i Australia og var dengang meget fornøyde.

Noosa Heads

Første etappe går fra Brisbane til Noosa Heads, en kort kjøretur på under 2 timer. Ikke legg opp til for travelt løp i starten da det alltid tar litt tid til å «gå seg til» bobil livet.

Noosa Heads er et av de fineste stedene i Australia. Her har de rike og berømte sine feriehus og stedet kan kanskje sammenlignes med USA’s Miami?

Noosa River Holiday Park ligger like ved stranden og bobilen vår ble parkert 10 meter fra vannet.

Noosa Heads er så populært at en bør forhåndsbestille plass for bobil på campingplass hele året.

Noosa River Holiday Park har flotte fasiliteter og her kan en nyte et hjemmelaget måltid samtidig som en kan se solnedgangen.

Foruten den koselige hovedgaten Hasting Street er det flere nydelige strender med den flotteste natur rundt. Har du litt tid kan du sette av flere dager til å tilbringe i Noosa Heads.

Hasting Street er en livlig og interessant gate

Jeg var her første gang i 2004 og forelsket meg i stedet.

Vi bodde på Noosa holidayparks rett ved noosa-river og i gåavstand til hovedgaten.

Stingrayen på bildet var meget nysgjerrig og kom helt opp til oss
Nydelig stingray som kanskje var like opptatt av oss som vi har av den.

Like ved hovedveien M1 hvor en tar av mot Noosa Heads ligger Eumundi markets.

Sjekk hjemmesidene til Eumundi Market før du reiser hjemmefra slik at du kan planlegge et besøk her.

Av alle markeder jeg har vært på rundt om i verden er dette markedet det kanskje aller beste. Markedet har begrenset åpningstid slik at det kan lønne seg å sjekke åpningstider allerede når en starter planleggingen av turen.

På dette markedet finner du unike produkter.

Hervey Bay & Fraser Island

Strekningen Noosa Heads – Hervey Bay er under 200 km og tar i underkant 2 1/2 time å kjøre på fine veier.

Sand så langt øye kan se.

Fraser Island er verdens største sandøy og en unik opplevelse, ikke kjør forbi men legg inn et stopp her og ta minst en heldags tur ut til denne vakre øyen. Hervey Bay er kanskje det beste utgangspunktet for en slik tur.

Rundt hele øyen er det rikelig med hai og du skal derfor aldri bade eller vasse i havet fra Fraser Island. Derimot er det flere flotte innsjøer hvor det er mulig å bade.

Første gang jeg var i Australia var sommeren 2000. Da var jeg så heldig å få overnatte i telt og kjøre rundt på øya på egenhånd. Dette er absolutt å anbefale om du får muligheten, virkelig en tur du aldri glemmer.

Sett deg inn i hva øyen har å tilby før du drar. Det er flere flotte steder du må få med deg mens du er her, som Lake McKenzie og Indian Head.

Ta kontakt med de største backpacker stedene da de fleste hjelper med å organisere turer ut til øyen hvor du kjører og camper på egenhånd, ofte sammen med andre ungdommer. På Fraser Island vil du definitivt se dingoer da de er over hele øyen.

En rekke ulike selskaper tilbyr dagsturer til Fraser Island. Sjekk gjerne opp de ulike alternativene før du drar til Australia.

Hervey Bay er en liten fredelig by, men ikke den aller mest spennede. En lang flott strand med en bunsj av flaggermus. Hele tre ulike typer flaggermus henger i trærne, godt synlig, langs standen. Little Red Flying Fox, Grey Headed Flying Fox og Black Flying Fox, disse flyr mellom Fraser Island og fastlandet.

Hervey Bay, det er fasinerende å se alle flaggermusene som henger opp ned i trærne langs stranden.

Hervey Bay – Mackay

Fra Hervey Bay legger vi opp til en lang ettappe opp til Mackay. Vi kjører A1 og bruker rundt 8 timer på litt over 700 km. Veiene er fine, rette, lange og med vår gamle bobil er maksfarten 120 km i timen.

Vi tar inn på en campingplass langs veien og skal kun ha et kort stopp i Mackay før vi setter kursen for Mission Beach.

Flotte papegøyer sitter rett utenfor bobilen vår på campingplassen i Mackay. Når de går til «sengs» om kvelden kan denne seremonien overdøve en vanlig samtale med personen som sitter ved siden av deg. På noen få minutter har fullstendig kaos med meget høylytt papegøye skriking gått over til fullstendig stillhet.

Mackay – Mission Beach

Vi velger å gjøre unna kjøringen med to lange etapper etter hverandre. Strekningen Mackay – Mission Beach er 620 km og tar ca 7 timer. Vi velger denne gangen, dessverre, å kjøre forbi både Airlie Beach og Townsville. Jeg har vært i begge byene tidligere og begge steder er absolutt å anbefale. Airlie Beach er et perfekt utgangspunkt til Withsunday Islands, et sted jeg skal tilbake til en gang. I Townsville var jeg i 2000 og fikk oppleve den olympiske ild stafetten som gikk i retning Sydney OL, en uforglemmelig opplevelse.

På tur med bobil gir deg en unik frihet.

Mission Beach er egentlig et lite tettsted med mellom 3 000 – 4 000 innbyggere. Det er først her vi får kjenne litt på varmen i vintersesongen i Australia, selv om vi må ha en cardigan om ettermiddagen. Herfra har en tilgang til både regnskog og Great Barrier Reef. For oss var kanskje det mest spennende å være på utkikk etter cassowary’er, de flotte fargerike strutslignende fuglene.

Ja, det er aldeles nydelig ved Mission Beach og en drøm for de som ønsker å se fulger i alle fasonger og farger.

Vi velger å bo på Beachcomber Holiday Park Coconut, en meget pen og innholdsrik campingplass. Det vil lønne seg å forhåndsbooke plasse selv vinterstid. Reiser dere med ungdom bør en tenke på hvor lenge en blir på de ulike stedene. Selv om det er så pent at en kunne tenke seg å bo her resten av livet er det likevel ikke så spennende for ungdommene i lengden. Vi velger å forflytte oss relativt ofte og dette fungerer best for oss alle sammen.

Mission Beach – Daintree


Strekningen Mission Beach til Daintree via Port Douglas velger vi å kjøre innland via Millaa Millaa, Tolga Atherton og Mareeba. På den måten får vi sett litt av kontrastene fra å bo helt ved kysten. Veiene er fine og oversiktelige og det er enkelt å navigere, landskapet og naturen er som på store deler av turen aldeles nydelig. Vi stopper i de små byene og handler litt mat eller tar oss bare en kopp kaffe ved en av tettstedenes kafeer. Her føler jeg nok at vi pådrar oss litt oppmerksomhet og blir sett på som turister, kanskje et svar på at det ikke stopper så mange i disse områdene. Desto hyggeligere synes vi og vil absolutt anbefale å legge deler av kjøreturen via innlandsveier.

Bananplanter så langt øye kan se

På vei opp til Daintree kjører vi kun gjennom Port Douglas fordi vi har planlagt og bo her noen dager på vei ned igjen til Cairns etter vi har besøkt Daintree og Cape Tribulation. Se gjerne flere bilder fra Port Douglas her: Port Douglas & Palm cove

Den aller beste måten å oppdage Australia på er med bobil og telt, du kommer helt tett på naturen og har stor fleksibilitet. Dersom du er en person som ikke liker å planlegge hvor du skal kjøre fra dag til dag kan du fint loffe rundt og bare nyte det flotte landet uten en eneste bekymring. Merk at du må kunne fricampe dersom du ikke forhåndsbestiller plass på campingplasser.

Små paradisstrender finnes over alt oppe i regnskogen

En av de mest spennende steder jeg har vært i Australia er Cape Tribulation og Daintree, nord for elven. Vil du lese mer fra vår tur hit kan du se her: Daintree & Cape tribulation

Cape Tribulation, utrolig interessant natur og helt unikt noe annet jeg har sett.