En liten øy med et stort innhold
Jeg visste ikke så mye om Malta før jeg plutselig fikk muligheten til å tilbringe en liten uke der. Første gang jeg kan huske at jeg hørte om Malta må ha vært i forbindelse med Melodi Grand Prix. Den lille republikken er uansett mye mer enn en musikkonkurranse. Dette reisetipset handler om hovedøya Malta.
Det er alltid spennende å komme til nye steder. Det er også spennende å finne ut hva som er unikt med de ulike stedene. Det unike med Malta må være at de har klart å forme et land på et så lite areal. Malta har faktisk marker hvor de dyrker blant annet frukt og grønnsaker. De har også funnet plass til dyrehold og skal være selvforsynt med flere typer kjøtt.
Er du interessert i gammel historie bør du forbedrede deg slik at du får så mye som mulig ut av oppholdet. Er det derimot soling som står på programmet er det bare å pakke kofferten. Du finner både spennende historie og masse sol på Malta.
Førsteinntrykket er at Malta kan sammenlignes med noe mellom Kanariøyene, Kreta og Monaco. Monaco-delen likte jeg best. Byene er trange, kompakte og spennende, akkurat som Monaco.
Valletta
Valletta er hovedstaden, men jeg var i tvil om når jeg faktisk var i Valletta og når jeg ikke var der. Byen er liten og det bor bare 7000 mennesker der. Vallettahalvøya er tett befolket og i praksis må du bruke GPS for å vite når du bytter by. I Stor-Valletta bor det 100 000 mennesker, og disse bor trangt og tett.
Arkitekturen i Valletta er barokk og byen finnes på Unescos verdensarvliste. Tar du et havne-cruise kan du beskue Valletta og byens borger fra sjøen. Det er litt merkelig å se oljeplattformer i opplag i havnen. De står i stor kontrast til den gamle bebyggelsen.
Hvor skal du bo?
Hvor på øya du bør bo er i stor grad styrt av hva du ønsker å oppnå med oppholdet. Det finnes klassiske ”Syden-resorts” hvor alt er included, men skulle jeg reist tilbake til Malta ville jeg nok ikke valgt denne typen hotell. Disse hotellene ligger hovedsakelig litt usentralt, og virker i tillegg litt upopulære.
Le Meridien St Julians Hotel er et 5 stjerners hotell som ligger i en ganske rolig bukt som heter Balluta Bay. Vi bodde på dette hotellet under hele oppholdet. Skal jeg trekke fram en ting må det være den innholdsrike frokosten.
Det tar 5 minutter å labbe bort til San Giljan og Spinola Bay hvor du finner alt fra McDonalds til flotte restauranter som serverer norsk laks.
Bydelene ligger tett som hagl i St. Julians og i Paceville er du ikke langt unna en fest på de mange utestedene.
Også i St. Paul´s Bay og rundt Bigibba Beach finner du mange hoteller. Selv om du er på motsatt side av øyen i forhold til Valletta er avstandene ikke veldig store. Jeg vil likevel anbefale at du booker hotell i eller nær Valletta.
Strender, soling og bading
Det finnes strender på Malta, men det er stein som dominerer. En av de få strendene jeg fant ligger i St. George´s Bay i San Giljan. Stranden er riktignok liten. En blå lagune finnes også, men da må du bytte øy. Kanskje det er mer spennende med «fjellstrand»?
Mat og drikke
Vårt reisefølge konkluderte med at folk ikke kommer til Malta på grunn av den unike maten. Går du på en restaurant finner du som regel en miks av italiensk, engelsk, gresk og universalt. De fleste spisesteder er som du forventer, men det finnes noen som skiller seg ut. Et eksempel er Cafe del Mar (se bilde under).
Det er som regel fint nok vær til å spise eller drikke ute. Du behøver ikke gå langt før du finner en restaurant eller kafe hvor du kan site ute.
Det var en som kommenterte at Malteserne putter ost fra geit i de utroligste retter. Jeg hadde forventet at fersk fisk florerte på spisestedene, men det var ikke helt tilfelle. Mitt høydepunkt var grillet lam.
De maltesiske servitørene mener nok at vin er vin, og serverer like gjerne søt hvitvin til biff som kraftig rødvin til tørr kylling. Mitt tips er å droppe vinen til fordel for vann med kullsyre; San Pellegrino. Prisnivået i restaurantene er relativt gunstig.
Venstrekjøring
Bor du på utsiden av byene kan det være komfortabelt med leiebil, men husk full forsikring. Byene er veldig trange og de bittesmå lokale bilene er skrapet og bulket i alle hjørner. På Malta kjøres det på samme side som i England. Dette kan være smart å huske på når du som fotgjenger skal krysse gaten.
Sightseeing-buss
En hop-on-hop-off-buss er alltid en god måte å bli kjent med et sted på. Dette er selvsagt også tilfelle på Malta. Flere busselskaper tilbyr slike turer men jeg kan ikke anbefale den ene foran den andre. Husk solfaktor når du sitter ute i vinden.
Det finnes sikkert rene byturer, men turen jeg tok gikk over hele øyen, fordelt på to ruter. Etter en slik tur har du egentlig sett det meste og har en god oversikt.
Reisen
Vi reiste fra Stavanger via Oslo og Frankfurt. Returen var tilnærmet den samme. Med to mellomlandinger bruker du mye tid på selve reisen. Et bedre alternativ er å finne en mellomlanding på utsiden av Norge, spesielt når du skal hjem igjen.