Los Angeles på 4 dager

Rodeo Drive – Beverly Hills. Bilen er en sjelden Maserati A6G Frua til en verdi av nesten 30 mill kr.

Byen er like spennende som den er stor og avstandene tilsvarende. Så mye å se i en by, her gjelder det å ha en god gjennomtenkt plan. Å ha egen bil er et must og gir deg den fliksibiliteten du trenger for å kunne oppleve alt. Skulle du kjøre feil eller miste en avkjørsel er det bare å ta neste avkjørsel.

Selv om det kan se litt kaotisk ut er det enkelt å både finne frem og komme frem i Los Angeles

Vegene i Los Angeles går i alle retninger og det finnes utallige alternativer til nesten alle attraksjoner. LA er egentlig en enkel by å manøvrere seg frem i. En god GPS eller online kart er å anbefale. Før du forlater hotellet bør du legge inn de ulike destinasjonene slik at det er enkelt å finne frem og redusere stress. Sist gang vi var i Los Angeles var julen 2018.

Vindusshopping hos Ferrari Beverly Hills

Los Angeles dag 1

Beverly Hills og Rodeo Drive

Verdens mest eksklusive butikker er representert i gatene i og rundt Rodeo Drive.

Sunset Bulevard, Rodeo Drive og Santa Monica Bulevard, de mest kjente gatene i Beverly Hills. Rodeo Drive er en av verdens dyreste handlegate, og kanskje den flotteste, jeg må nok nøye meg med vinudsshopping her.

Rodeo Drive nydelig pyntet til jul.
Beverly Hills og Rodeo Drive.

Området er mye grønnere enn resten av Los Angeles med nydelige frodige gater og hager. Er du bilinteressert er garantert å se en rekke meget eksklusive biler og ikke minst er noen av verdens mest eksklusive bilforhandlere representert dette området. Det er spennede å kjøre på kryss og tvers i gatene i Bel Air.

En finner flere grønne parker i Beverly Hills området.
Flotte og frodige Rodeo Drive.

Hollywood Walk of Fame

Hollywood Walk og Fame

Hollywood Walk of Fame bør oppleves når en først er i Los Angeles. Jeg kan samtidig nevne at en bør ikke ha for store forhåpninger til dette området og denne attraksjonen som i virkeligheten er en relativt ordinær gate.

I denne gaten vil du også møte flere kjente karakterer som blant annet Supermann, Minni mus og Willy Wonka i heller falmet dresser. Det fascinerer meg hvor identiske de er med originalkarakteren. Disse vil tilby deg å bli tatt bilde sammen med dem. Gjør du dette må du også vite at det ikke er gratis, men det går fint an å avslå med et vennlig smil.

Griffith Observatory

Griffith Observatory, en herlig plass på toppen av storbyen Los Angeles

Etter et besøk på Hollywood Walk of Fame er det en kort kjøretur til flotte Griffith park med Griffith Observatory på toppen.

Har du anledning til en god spasertur vil jeg anbefale at du parkerer nederst i parken, før skiltet med betalt parkering kommer, og gå opp til Observatory. Gåturen er relativ bratt og går på grus og sommertid bør du ha rikelig med drikke og gode sko. Velger du derimot å kjøre til toppen kan du ende opp med å betale 6 USD i timen og måtte gå nesten like langt. På toppen er det satt opp kart over ulike gåturer fra Griffith Observatory.

Neste gang jeg reiser skal jeg planlegge en gåtur til Hollywood-skiltet. Litt planlegging og riktig utstyr er viktig om en skal gi seg ut på gåturer i dette terrenget. Dessuten bør en være observant på dyr som kan møte på sin veg. Det henger skilter rundt om i parken om at det finnes klapperslager i området.

Utsikten utover Los Angeles og atmosfæren på toppen er helt fantastisk. Helt rolig, ren luft en nytelse for kropp og sjel. Vi hadde en nydelig lunsj i kafeen og satt ute og nøt de flotte omgivelsene.

Hollywood-skilt

Jeg tror at de aller fleste som kommer til Los Angeles ønsker å ta bilde og helst selfie av seg selv ved det ikoniske Hollywood-skiltet. Det kan kanskje være vanskeligere enn en først skulle tro.

I 2018 var det ingen veger som førte opp til selve skiltet. Vegene som fører oppover mot skiltet er smale og svingete og tillater ingen stopping eller parkering, noe som gjør det umulig å ta bilder.

I desember 2018 kom vi hit men ikke lengre i jakten på det perfekte Hollywood skilt bildet.

Med andre ord kommer en ikke nær skiltet via gatene som fører opp mot skiltet. Andre alternative er å få til fots fra Griffith Observatory.

Pasadena og Altadena

To nydelige bydeler som ligger ca 20 km nord for sentrum helt inntil fjellene og skiller seg nok litt ut fra de andre områdene vi besøkte. I disse bydelen ligger en rekke nydelige villaer perfekt tilbaketrukket fra storbyen. I Pasadena er det en koselig handlegate med en rekke spennende butikker og gode restauranter.

På forhånd hadde jeg sjekket opp områder og gater i og rund Los Angeles som kunne være verdt å sjekke ut rundt juletider.

Christmas Tree Lane og Balian House lå i området Altadena. Julen 2018 var ikke dette huset pyntet slik det står overfor. Selv om det bare ligger noen gater fra Christmas Tree Lane er dette dessverre heller ikke verdt kjøreturen alene fra sentrum av Los Angeles.

Området rundt Balian House er meget eksklusivt og heller mer spennende er det å se luksus villaer anonymt og fredelig til helt i foten av fjellene. Ønsker du å se virkelige julelys bør du heller ta turen mot Rodeo Drive i Beverly Hills. Rodeo Drive rundt juletider er akkurat slik du ser på film. Vent med å kjøre eller gå opp og ned gaten til solen har gått ned, peneste julepynt du kan tenke deg.

Los Angeles Dag 2

Downtown og Dodger Stadium

Har du begrenset tid i Los Angeles bør du ikke bruke mye tid i Downtown. Ta en rask kjøretur gjennom gatene rundt Los Angeles City Hall og Walt Disney Concert Hall. Vil du gå til fots bør du ha gode sko da det er mange kvartaler mellom de mest interessante plassene.

Walt Disney Concert Hall Downtown Los Angeles

Rett nord for Downtown på en høyde ligger flotte Dodger Stadium, hjemmearena til Los Angeles Dodgers. Her oppe kan du få flotte bilder over byen.

Farmers market og The Grove

Rød løper i parkeringshuset tilknyttet The Grove.
The Grove bør du sette av tid til mens du er i Los Angeles.

Farmers Market og The Grove bør du virkelig få med deg . Mellom Beverly Hills og West Hollywood ligger et utendørs kjøpesenter som minner litt om Disney Springs, intimt og koselig.

Mange flotte butikker i The Grove.

I Farmers Market delen ligger små nisjekafeer med sitteplasser tett i tett og like utenfor i The Grove finnes de fleste amerikanske kjedebutikker.

The Grove

Legg gjerne lunsjen til The Farmers marked hvor en får litt følelesen av å være i en bitte liten landsby. Definitivit et av mine favoritt steder i Los Angeles.

Farmers market

Området er et lite heaven for bilinteresserte. Petersen Automotive Museum er kjent langt utenfor byens og statens grenser. Selve bygget er verdt et besøk dersom du ikke bryr deg om bilkultur, design, innovasjon og historie.

Petersens bilmuseum fra utsiden, nesten like spennende som bilene på innsiden.

Utstillingene kan variere, og da vi var der handlet det om Porsche i alle mulige former i første etasje. I andre etasje var «kjendisbiler» fra filmer viet mye oppmerksomhet. Det var også andre kjendisbiler og biler fra ulike bilkulturer. Yngstemann var i ekstase da han oppdaget norske Fredric Åsbø sin driftebil i lokalet.

Inne i Porsche-fløyen

Museet inneholdt også spesielle motorsykler, superbiler, japanske mikrobiler, Forza bilspill, prototyper, designstudier og mye annet.

I dette området er det ubegrenset med severdigheter. Vi kjørte på kryss og tvers i området Beverly Hills, Hollywood Hills, Bel Air, Sunset Blvd for å nevne noen. Flere busselskaper tilbyr ulike turer som «Celebrity home spotting» og «Star homes Hollywood». Nydelige områder med det flotteste villaene i verden for ikke å snakke om utsikten utover omårdet.

En drømmenatt i Bel Air?

Los Angeles dag 3

Malibu

Kjøreturen ut til Malibu er akkurat slik en ser på film. Med bratt vegetasjon oppover åsen og delvis bratte klipper ut mot havet. Vi kjørte ut til Point Dume hvor en, på en klar dag, får en flott utsikt innover byen.

Point Dume gir en flott utsikt innover mot Santa Monica

I desember 2018 kunne en tydelig se sporene av de mange brannene som nylig herjet området. Langs vegen både inn og ut av Point Dume ligger luksusvillaene på rekke og rad. Sett av tid til flere stopp langs turen inn og ut for å ta fine bilder eller simpelthen bare nyt utsikten.

Nydelige huser ligger eventyrlig til på stranden i Malibu

Santa Monica Beach

St Monica Beach er kanskje det en først og fremst assossierer med Los Angeles? Stranden er like stor som alt annet er stort i USA. Tror jeg talte over 40 volleyballnett på den nordre delen av stranden. Her kan du også leie sykkel eller rollerblades rylleskøyter eller bare ta deg en spasertur langs promenaden. Spredt langs hele stranden finnes flere lekeplasser og utendørs treningsapparater, men det mest interessante er kanskje bare å sitte og så på alle menneskene.

Santa Monica Beach, større en du kan forestille deg

Når en først er kommet hit er det nok naturlig å ta en tur ut på The Pier hvor en får en flott utsikt inn mot bydelen Santa Monica. Piren er også det offisielle vestlige endepunktet til legendariske route 66.

The Pier i Santa Monica Beach er nok ikke like spennede som det ser ut.

Attraksjonene og spisestedene langs piren er nok dessverre mer en stor turistfelle enn attraksjoner. Langs hele stranden er det greit med parkeringsmuligheter, det koster litt selvfølgelig.

Venice Beach

Idyllisk med solnedgang på Venice Beach

Området rundt Venice beach minner meg litt om Byron Bay i Australia. Langs hele stranden ligger Boardwalk som er en salig blanding av fancy restauranter, brukthandlere, eksklusive boutiquer og souvenirbutikker. Høy hippie faktor og dunsen av diverse røkelukter ligger lavt over hele området.

Vencie Beach

På Strandpromenaden ligger den berømte Beach Musle hvor Arnold Schwartcheneger bygget opp sin kropp og karriere. En av verdens mest kjente skateparker ligger mellom promenaden og stranden. Gjennomsnittsalderen på skaterene er kanskje det som overrasket meg mest, menner på 60 pluss var vel så aktive som den yngre garde. Det er mulig å leie sykler her.

Kanalene i Venice Beach er vakkert pyntet til jul.

Rett nord for promenaden ligger kanalene som ble gravd ut I 1905. Formålet var å få området til å se ut som Venice I Italia og samtidig tørke ut området rundt slik at de kunne bygge husene sine her. Nydelige hus ligger tett I tett rundt kanalene. Rundt jul blir kanalene pyntet med masse lys, kanskje et av de koseligste stedene I Venice.

Ta gjerne turen gjennom den koselige gaten Abbot Kinney som egentlig er i stor kontrast med Boardwalken som ligger like nedenfor. Her finnes nydelige små nisjebutikker og delikate restauraner. Alle bygningene er små og velholdte.

Abbot Kinney Street ligger en gate opp av stranden og inneholder en rekke artige butikker.

Los Angeles dag 4

Long Beach

En liten kjøretur sør for Los Angeles ligger herlige Long Beach. Kanskje den plassen jeg vil bo neste gang jeg drar til Los Angeles? Vi parkerer i Downtown og bruker dagen i dette området.

Shoreline Village Long Beach

Shoreline Village er en koselig liten bryggeby bestående av små fargerike hus bygget på en pier. Legg lunsj eller middag til Parkers Lighthouse helt ytterst på Piren. Skulle det være fullt her er det en rekke andre spennende spisesteder lengre inne på piren. I Downtown ligger også et avslappet utendørs kjøpesenter med gode restauranter.

Downtown Marina Long Beach

Like overfor kjøpesenteret ligger havnen og parken med fyrtårnet. Kanskje like greit å ta med egen mat og ha picknick i denne parken?

Like utenfor Downtown ligger en liten skjult perle, øya Naples.

Fortryllende Naples

Skulle jeg noengang flyttet til dette området har jeg iallefall funnet mitt drømmested. De små broene og luksuriøse husene langs kanalene gjør atmosphæren litt eventyraktig. Den beste måten å komme fram her på er kanskje med sykkel. Over hele øyen er det sykkelstier og en kan også komme rundt med kajakk eller ved å svømme. En kan også kjøre rundt men gatene er særs smale.

En kan svømme i kanalene rundt Naples
Idylliske Naples

Vi bodde på Sheraton Gateway Los Angeles, like ved flyplassen, som er et utmerket utgangspunkt til å se hele LA. Vi valgte Club room denne gangen, som vi har gjort en rekke ganger i USA. Et Club room vil si at du får adgang til en lounge hvor det serveres frokost og en hors d’oeuvre som er inklusive i romprisen.

God start på dagen i club lounge