Latvia

Riga – Historie, kultur og fantastisk mat

I 1991 ble Latvia selvstendig etter å ha vært okkupert av Sovjetunionen i mange tiår. I følge Wikipedia er landet et av de minst tett befolkede landene i Europa med bare rundt 2 millioner innbyggere.

Gamlebyen i Riga med yrende liv og flere torg er et godt reisetips for helgetur til Latvia, enten du reiser alene, men familie eller venner
Gamlebyen i Riga med yrende liv og flere torg

Riga er en fantastisk flott by og har mye å by på. Jeg velger å tro at de fleste turister som kommer hit i sommermånedene blir positivt overrasket.

Jeg bodde midt i gamlebyen fra sommeren 1998 til sommeren 1999 og har vært tilbake i Riga en rekke ganger de siste årene.

Brivibas betyr Frihetsmonument på latvisk. Brivibas er verdt et besøk når du er i Riga
Brivibas betyr Frihetsmonument på latvisk. Brivibas er verdt et besøk når du er i Riga

Endringene i byen fra den gang og til nå er store. Senteret i byen har en av det best bevarte samlinger av Art Nouveau-bygninger i Europa og står på UNESCOs liste over verdensarven.

I Latvia er den bilfrie og barnevennlige gamlebyen i Riga er et fantastisk reisetips for familier
Den bilfrie og barnevennlige gamlebyen i Riga er et fantastisk reisetips for familier

Gamlebyen

Gamlebyen i Riga er en av de mest sjarmerende og innholdsrike gamlebyer i Europa, synes jeg. Størstedelen av gamlebyen er fri for biltrafikk, noe som gjør det trygt å ha med barn på tur.

Gamlebyen i Riga med smale koselige gater må oppleves når du er på familie eller helgetur
Gamlebyen i Riga med smale koselige gater

Katedralen ligger fint til i gamlebyen og bør ses fra både utsiden og innsiden.

Gamlebyen i Riga med katedralen og smale koselige gater må oppleves når du er på familie eller helgetur
Katedralen ligger i gamlebyen i Riga

St Peters kirken ligger også i gamlebyen. Ta turen opp i tårnet og få en flott utsikt over gamlebyen.

St. Peters kirken i gamlebyen i Riga. Et reisetips for helgetur til Latvia
St. Peters kirken i gamlebyen i Riga. Ta turen opp i tårnet.

Rundt om i gamlebyen er det flere koselige torv. Om sommeren er det tett i tett med uterestauranter og et yrende liv.

Restauranter og pannekakekafe

En av de første spisestedene jeg var innom første gang jeg kom til Riga var Vilhelms Sefpavars – pannekaker som ligger midt i gamlebyen. Spisestedet ligger på samme sted og serverer samme gode pannekaker enda. Har du med deg unger er dette stedet en garantert suksess.

Pannekaker til store og små er populært i Riga
Pannekaker til store og små

Ønsker du å smake ekte latvisk mat må du ta turen innom en Lido Restaurant. Maten er god og de fleste steder har en buffet hvor du forsyner deg selv. Rett utenfor byen ligger en stor Lido Restaurant med en liten fornøyelsespark. Jeg var har sist i 2012, da trengte denne lille fornøyelsesplassen sårt en oppgradering.

Fornøyelsesparken ved Lido, Riga Latvia passer for familieturer
Fornøyelsesparken ved Lido, rett utenfor sentrum

Marked

En annen flott opplevelse er Riga Central Market . Stort og innholdsrikt market hvor du får kjøpt både mat og klær. I de senere år har de heldigvis fått kjøledisker til både kjøtt og melkeprodukter. I 1998 stod de utenfor markedet og solgte kjæledyr. Hund, katt og kaniner i samme eske.

I gamlebyen ligger kjøpesenteret Centrs . Her var jeg med på å åpne butikk i 1998. Mye er endret siden den gang og er nå blitt et helt “vanlig” moderne kjøpesenter.

Rett utenfor sentrum ligger et annet stort kjøpesenter, Mols . Her har jeg også vært med på å åpne butikk. Innholdsrikt kjøpesenter som virkelig har vokst siden åpningen av den norske Kongen i 1998. Kanskje noen husker en diskusjon om en hest som var gitt til prinsesse Martha av samme personer som eide kjøpesenteret i Riga som Kongen skulle være med å åpne? Morsomt å mimre litt.

Har du først tatt turen til Riga må du ikke glemme å smake Riga Balsam,  like god om den serveres kald eller varm.

Russisk ortodoks katedral i Riga Latvia bør ses når du er på helgetur med familie eller venner
Russisk ortodoks katedral i Riga

Briller

Et annet godt reisetips når du er i Riga er å kjøpe briller. Optikerne er minst like flinke som i Norge og utstyret er minst like moderne som her hjemme mens prisen på brillene er atskillig lavere. Skal du ha mer en et par kan du fort tjent inn hele helgeturen.

Hotell

Hotel Latvia  ligger fint til midt i byen og rett utenfor grensen til gamlebyen. I toppen av hotellet ligger Sky bar. Hit opp må du ta turen og nyte utsikten sammen med et glass Riga champagne.

Sky Bar Hotel Latvia Riga passer for enslige, familier og venner på tur
Sky Bar Hotel Latvia byr på fantastisk utsikt

Hotellet er meget barnevennlig og har flere familierom. Til og med egne slåbrokker til barn, i riktig størrelse også! Ungene stortrivdes her.

Hotel Latvia - flott sted for barnefamilier på tur til Riga. Hotellet har egne familierom
Hotel Latvia – flott sted for barnefamilier på tur til Riga
Hotel Latvia - med egne slåbroker til barn er et godt reisetips for deg som skal til Riga med barn og familie
Hotel Latvia – med egne slåbroker til barn er en kjempehit

Ønsker du å bo sentralt og billig er Konventa Seta Hotel midt i gamlebyen et meget godt reisetips. Billig, enkelt, sentralt og godt.

Latvia

Jeg vil anbefale reisende til å sette av tid til å se litt mer av landet enn Riga. Har du dårlig tid kan du sette deg på en rutebuss og få deg en rundtur til en av bydelene utenfor bykjernen. Har du bedre tid bør du leie bil en dag og dra til en annen by som for eksempel Sigulda, Bauska, Ventspils eller Liepaja.

Kanskje resten av landet ikke har like mye å by på for folk flest men selv synes jeg det er utrolig spennende å dra ut av Riga.

Latvia - typisk kubistisk boligblokk med balkong litt utenfor Riga sentrum
Latvia – typisk boligblokk i kubismestil litt utenfor Riga sentrum

Har du tatt turen til Riga vil jeg absolutt anbefale en tur ut til Jurmala. Jurmala er Latvias riviera. Lange flotte strender og sjansen for å kunne gå i fred på standen er stor.

Jurmala - Latvias riviera ligger ikke langt unna Riga
Jurmala betyr strand på latvisk og er Latvias riviera.

Området er kjent for sin helbredende leire og har siden begynnelsen av 1800 tallet vært et populært spa sted. Først og fremst var dette stedet forbeholdt rike russere. Nå er stedet blitt populært for turister fra hele Europa.

Om du ikke har leid bil kan du ta toget ut og lage en avtale med en taxisjåfør som kan vise deg litt av nabolaget. Ta en spasertur lang standen og kjør en tur og se på alle de flotte husene. Gate opp og gate ned med flotte Pippi Langstrømpe hus.

Jurmala med sine mange villaer finner du en kort biltur fra Riga
Jurmala med sine mange eldre villaer

Etter at Latvia ble selvstendig har mange av husene blitt pusset opp. Heldigvis er det strenge regler til verning og restaurering av husene. Skulle jeg investert i noe skulle det blitt et hus langs standen i Jurmala.

Skulle du ha god tid kan du ta en tur innom Hotel Jurmala for en time spa. Selve sentrum av Jurmala har lite å by.