Split er som et levende keiserpalass
Gamlebyen i Split ligger innenfor murene til et gammelt romersk palass. Det føles slik også når du vandrer rundt i den flotte gamle delen av byen.
Det var her de romerske keiserne valgt å ha sitt sommerpalass. Romerske søyler og arkitektur preger området. Kjennetegnet er blant annet symmetri.
Den beste entreen til gamlebyen er via havnepromenaden Riva, gjennom keiserens kjeller og opp noen nydelige steintrapper som leder ut til Peristil.
Diokletians palass som ligger midt i gamlebyen er i dag det største og best bevarte palass fra det østlige Romerrike og oppført på UNESCO`s liste over verdens kulturskatter.
I gamlebyen kan du vandre rundt på mange 1000 år gammel marmor og shoppe i små unike butikker. Marmontova er hovedhandlegaten som også har kjente kjedebutikker.
Flere åpne plasser med fin beplantning, klesvask til tørk, en sjarmerende restaurant eller en liten butikk.
Havnepromenaden er en bilfri og flott promenade med restauranter på ene siden og havnen på andre siden.
Bare noen få minutters gange fra Havnepromenaden Riva i gamlebyen ligger sandstranden Bacvice beach. Stranden er langgrunn og passer godt for småbarnsfamilier. Her kan du leie solseng og få servert en drink uten å måtte lette på mer enn lommeboken.
Dette er uten tvil den mest populære badestranden i Split og da betyr det selvfølgelig at det er mye folk her. Da vi var der midt i juli var standen stappfull av mennesker men uten at det var plagsomt.
Ute i vannet hadde de satt opp en oppblåsbar hinderbane som er gøy for litt eldre unger, mot en liten kostnad selvfølgelig. Egentlig en livlig og innholdsrik bystrand som kunne vært meget bra.
Beklageligvis er dette langt fra en ren strand. Det er nok mer en av de mest skitne strendene jeg har vært på. Både sanden og delvis vannet er virkelig ekkelt og skittent dessverre. Bacvice beach er nok langt fra Kroatia på sitt beste.
Noe av det som jeg undrer over er hvorfor det er så vanskelig å finne et bra hotellalternativ til en overkommelig pris i nærheten av Split sentrum. Her gjelder det å være tidlig ute og bestille overnatting i godt tid før avreise, spesielt om du reiser i høysesongen fra juni til august. I Split valgte vi Airbnb.
Kriteriet mitt var kort avstand til gamlebyen og strand. Området ble mellom Bacvice beach og gamlebyen, som for oss ble et perfekt utgangspunkt.
Flyplassen ligger rett utenfor Trogir og ca 25 km fra Split. Vår Airbnb-utleier arrangerte henting på flyplassen og avtalt pris var 285 Kuna eller ca 35 Euro. I Split tror jeg at dette er en grei måte å komme seg fra flyplassen og inn til byen.
Trogir
Når du bestiller tur til Split er mitt reisetips at du legger inn en ekstra dag slik at du også får oppleve nabobyen Trogir.
Båten fra Split til Trogir går fra kaien nærmest Havnepromenaden Rivi. Det er dårlig med skilting. Billettene kjøpte vi i det vi gikk ombord og for 2 voksne og 2 barn betalte vi 106 Kuna. Vil du sitte på taket bør du være tidlig ute da båten fort blir full, og det er varm og klamt å sitte inne. Båten tar i overkant av en time fra Split til Trogir. Det er ingen kiosk på båten, husk derfor å ta med deg drikke.
Vi drar tilbake til Split fra Trogir med Uber-taxi. For oss fungerer det fint og prisen er en helt annen en hva taxiene tar. Å ta taxi i områdene Split og Trogir er relativt dyrt og ikke langt unna norske takster. Uber derimot opererer med helt andre rater. Husk å laste ned Uber-appen før du reiser på ferie.
Mer om Trogir kommer snart.