Dubrovnik – Adriaterhavets perle
Dubrovnik er regnet som en av de vakreste og best bevarte byene i middelhavsområdet og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1979.
Byen ble grunnlagt av grekerne helt tilbake til 700-tallet og ble en egen handelsrepublikk med moderne lover og sterkt demokrati. Allerede på 1400-tallet forbød byen slaveri.
Under krigen i det tidligere Jugoslavia ble gamlebyen påført store skader og 92 sivile mistet livet i Dubrovik. Gamlebyen er gjenoppbygget etter gamle byggeskikker i regi av UNESCO.
Jeg vil anbefale at du tar turen opp på muren og går runden rundt. Turen rundt er 2 kilometer og koster 150 Kuna for voksen og 50 Kuna for barn. Billetter kjøpes rett innenfor hovedinngangen til gamlebyen.
Selv med mange mennesker og stekende sol er det verdt å ta tid til å se byen og områdene rundt fra toppen av bymuren. Turen tar minst 1 time. Unngå å kjøpe noe rundt løypen da prisene på drikke eller is er satt ufornuftig høyt.
Gamlebyen er virkelig nydelig og du kan egentlig gå rundt i dagesvis og enda ikke få nok av de koselige bratte trappegatene, trange smug, små og store åpne torg, vakre kirker og fantastiske fontener.
Stradun er gamlebyens hovedgate og pulsåre, og et greit utgangspunkt dersom du trenger litt help til å orientere deg.
Taubanen som går rett utenfor gamlebyen er også verdt å ta. Turen opp tar under 5 minutter og koster 170 Kuna per person. Det er en fantastisk utsikt fra toppen.
Krigsmuseet War Photo Limited ligger midt i gamlebyen. Der kan du oppleve flotte bilder som formidler sterke historier. Museet er ikke for barn. Vi satte barna på en benk like innenfor inngangen. Har du kort med tid bør du ikke bruke tid til å besøke dette museet. Inngangbilletten koster 50 Kuna for en voksen.
Området utenfor hovedinngangen er nydelig. Ønsker du å sitte ned og nyte en god middag er det flere flotte restauranter like utenfor bymuren.
Utsikten er upåklagelig og det er litt friskere luft på utsiden sommerstid. Det er to flotte fredelig bukter med små litt bortgjemte strender. I den ene bukten ligger en koselig restaurant som er verdt et besøk: Restaurant Orhan Dubrovnik .
Ønsker du å bo litt staselig bør du velge Hilton Imperial Dubrovnik som ligger like ved inngangen til gamlebyen.
Rett utenfor bymuren ligger Dubroniks mest populære strand, Banje Beach, med en unik utsikt rett inn mot gamlebyen. Stranden består av små nydelige rullesteiner som de fleste andre strendene i Kroatia. Her anbefaler jeg å bruke badesko.
På denne stranden kan du sole deg som en liten dronning på en av de flotte strandsengene med en lett hvit gardin rundt. Blir du lei av å ligge på solsengen finnes det en rekke aktiviteter som jetski, vannski, padling og bananbåt å ta seg til.
Nede på stranden er det en flott strandrestauranten som serverer deilig lokal og internasjonal mat. Med andre ord en liten drømmestrand. Ja, det er det mange andre som også synes dessverre. Vi var her i juli måned og det var så mange mennesker på standen at vi lå som sild i tønne.
Vannet er krystallklart og holder en god temperatur. Personlig er jeg glad i bystrender og alle de spennende aktiviteter og fasiliteter som følger med, og har ikke noe imot å være på en strand med mye mennesker. Dette ble likevel i overkant utrivelig dessverre.
Vi valgte å bo like utenfor bymuren. Beliggenheten til leiligheten vi leide er det jeg vil kalle for perfekt beliggenhet.
Spesielt i sommermånedene kan det bli meget varmt inne i gamlebyen, og det kan derfor være lurt å bo utenfor bymuren for å få litt mer luft. Vi bestilte denne praktiske leiligheten gjennom booking.com.
Innenfor bymuren ligger det restauranter på rekke og rad. Vi har prøvd en rekke av de og jeg må si vi opplevde å få servert mye god mat.
Å anbefale en enkel restaurant her synes jeg er vanskelig. I denne settingen betyr atmosfæren like mye som maten. Har du sett deg ut en restaurant vil jeg anbefale at du bestiller bord da de fleste restauranter har fulle bord hver kveld.
Det beste reisetipset jeg kan gi er kanskje å unngå turistkaos og spar denne destinasjonen til du får opplevelsene for deg selv.
Dubrovnik har nok aldri en virkelig lavsesong men om du kan unngå å legge opp til å reise hit mellom juni og august tror jeg du vil få en bedre opplevelse. Dubrovnik er en flott og meget sjarmerende by og bør absolutt oppleves.
Når en ser på kartet kan en virkelig undres over hvorfor Dubrovnik hører til Kroatia og ikke Bosnia-Hercegovina.
Turen fra Dubrovnik til Budva går igjen i privat bil – pris 1750 Kuna for en 8 seters bil. Turen skal ta ca 3 timer minus, avhenging av grensepasseringen. Distansen er kun 90 km. Vi blir hentet klokken 10:10 og når grenseovergangen klokken 11:10. Vi blir ventene på grensevaktene til 12:40, altså i 1 ½ time!
Selv tror jeg vi var rimelig heldig da grensevaktene rett etter de hadde sjekket våre pass, gikk for å hente lunsjen sin. Vi var i Budva klokken 14:30. Ruten gikk langs sjøen hele strekningen og sjåføren unngikk hovedveiene. Turen inkluderer en 5 minutters ferjetur.
Funfact: Dubrovnik er vennskapsby med Sandnes i Rogaland.