Japan

To interessante og fine uker i Tokyo sommeren 2023. Mine sønner på 14 og 18 sa at det var den beste byen de hadde vært i, og de har reist mye. Og, når jeg spør de hvor de ønsker å reise neste år sier de Japan! Selv likte jeg Tokyo veldig godt men den kommer ikke på topp på min statistikk. Uansett, nøkkelen til et perfekt opphold i Tokyo er grundig planlegging i forkant av besøket.

I Japan får du oppleve hypermoderne millionbyer samtidig som du får se fjerne Østens mystiske gamle kulturer og landet er virkelig fremtidsrettet og sterkt preget av moderne teknologi. Selv i sentrum av Tokyo er det rolig og trygt.

Harajuku

Vi tok toget til Shibuya stasjon og hadde en fin spasertur derfra til Harajuku og Takeshita street. Området er mest kjent for å være det mest ungdommelige og motefremmende området i Tokyo.  Her finnes alt du kan tenke deg å kjøpe alt fra det mest moderne til det rareste du har sett.I Japan finnes det over 50 kattekafeer, og i denne gaten ligger de på rekke og rad: kattekafe, hundekafe, shibainukafe, alle slags dyre kafe’er. Shiba Inu kafeen var kanskje den med lengst kø og vi oppfattet den som den mest populære.

Vi valgte oss ut en koselig kattekafe og fikk en hyggelig time med et stort antall mette og slitne katter. Kattene var overraskende fine og velstelte, og de har nok et litt travelt liv med nye mennesker i ett kjør da de fleste var mest interessert i å sove. Når du betaler deg inn på et slikt sted er det obligatorisk å kjøpe en drink og noen plasser litt mat. Ønsker du å mate dyrene betaler du ekstra for å kjøpe denne maten. For å få kontakt med dyrene må en nok belage seg på å betale litt for mat slik at de blir interessert i deg. Uansett, en hyggelig opplevelse og husk at det også her er en rekke regler du må følge og ikke minst overholde tiden du har inne hos dyrene.

Yoyogi Park

Ut fra Takeshita Street i Harajuku er det kort avstand til Yoyogi parken. En typisk japansk park som er grei til å spasere gjennom. Ikke sett av for mye tid her eller ha for store forventninger til disse parkene.

Ginza er et autentisk japansk område øst av sentrum. Her kan du vandre rundt uten andre turister og nyte den roen som spesielt ungene kommentere på.

Shibuya

Shibuya, en av 23 bydeler i Tokyo, var kanskje det stedet jeg var mest nysgjerrig på og så frem til å oppleve. Shibuya stasjon er den fire travleste stasjoner i verden og er egentlig en attraksjon i seg selv, uansett hvor travelt det er er det trygt, rent og strukturert. Du har ingenting å være bekymret for selv på en slik travel stasjon som dette, alt flyter harmonisk i alle retninger. Bydelen Shibuya er den mest populære bydel for shopping og underholdning. Verdens travleste fotgjengerovergang finnes her, og den var faktisk litt artig å passere. Vi gikk alle retninger frem og tilbake og fikk føle litt på den Japanske atmosfæren. Området er relativt rolig med stort sett lave bygninger og smale gater. Kjøpesenteret ved togstasjonen inneholder en rekke fine butikker og i de to øverste etasjene er det restauranter i alle fasonger. Vi hadde et nydelig måltid i en av restaurantene på øverste plan med utsikt ned til Shibuya crossing og hele området.

Praktisk oppbevaring av paraplyer.

Tokyo Tower

Vil anbefale å planlegge når du skal gå opp i Tokyo Tower slik at du får med deg utsikten i både dagslys og når det blir mørkt. Heisen opp i tårnet går til ulike etasjer og du kan selv velge hvilken billett du vil kjøpe. Skal du velge mellom dag eller kveldstur ville jeg valgt å gå opp om kvelden.

東京タワー TokyoTower

Shinjuku

Kanskje den mest kjente bydelen i Tokyo? Katten som går ut av bildet på toppen av bygningen er noe som har gått verden over og kanskje det enkelte assosierer med Tokyo. Katten så vi og kult var det!

Shinjuku er fult av neon skilter som lyser i alle slags farger og er det Japan vi vil se. Kanskje denne bydelen er den første jeg ville besøkt om jeg hadde hatt dårlig tid i Tokyo.

Rikelig med shopping og restauranter, akkurat dette vi har assosiert med Tokyo.

Husk å være lenge nok til at du får oppleve bydelen i mørket, da kommer virkelig alle reklameplakatene til sin rett.

Gorillaen kommer frem til et bestemt klokkeslett og spytter ut over byggene. Japans mest kjente monster i bydelen Shinjuku.

Ueno

Vi prøvde oss på dyreparken her i ens æren for å få se på pandaene, og at vi var i området. Tror vi hadde maks uflaks denne dagen da en dame med skilt «siste mann i køen» stilte seg opp rett foran oss i køen inn til pandaene. Dermed var den sjansen til å se disse eksotiske dyrene over. Vi beveget oss videre inn i parken for å finne skilter i de fleste innhengninger som vi har lagt oss for kvelden, og da var det fortsatt 1 – 2 timer igjen før parken stengte. Uansett, parken var fin og grønn og kanskje verdt et besøk. Ameyoko shopping distikt ligger rett i utkanten av Ueno parken og er et meget livlig område for både shopping og restaurantbesøk. Legg gjerne opp til et par timers besøk i denne gaten.

Chiyoda

Vi hadde lagt opp til et lengre besøk i denne parken og ikke minst besøke keiserpalasset. Men, det var kanskje en bomtur. Vi gikk inn og gjennom parken og tenkte at dette var kanskje noe vi ville valgt bort en annen gang. Helt grei park men ikke noe mer.

Akihabara

Mest kjent for å være den bydelen du vil finne de mest oppdaterte elektroniske dubeditter. Er du interessert i ny eller gammel elektronikk er dette en spennende bydel med elektriske butikker i en lang lang rekke.

Asakusa er en bydel som ligger litt nord av sentrum og her finner du Senso-Ji , et gammelt buddistisk tempel som også er Tokyos eldste og mest betydningsfulle tempel.

Vi var så heldige å komme hit på en spesiel årsmarkeringsdag og det var fult med mennesker. I området rundt var det en rekke boder som solgt alt mulig av små dubbeditter til de beste delikatesser. Vi smakte på de nydeligste hjemmelagte retter. Kanskje Asakusa området og Senso-Ji tempelet var det som gav oss mest japansk magi? Uansett, vi likte oss godt i dette området og følte vi fikk se litt av de gamle tradisjonene i Japan.

Japan er et land hvor store deler av befolkningen bor i tettpakkede byer. Her er ofte leilighetene og husene små, mens livskvaliteten er høy. I de store byene bor japanerne ofte tett sammen og en skulle tro det vil være et mas av mennesker hvor enn du snur og vender deg. Japanerne fremstår generelt sett som svært høflig og tar hensyn til andre. De er dessuten diskre, rolige og renslige. Hvor enn vi var kunne vi ikke unngå å legge merke til den naturlige roen. På den travleste undergrunnsbanen lukter det godt, er gullende rent og merkverdig rolig.

Det er en fryd å reise i Tokyo, selv med millioner av mennesker rundt deg til enhver tid. Selv tror jeg dette har hatt stor innvirkning på mine sønner når de sier at dette er den beste plassen de noensinne har vært. Og, ikke minst tryggheten. Overalt i de ulike bydelene i Tokyo er det rent og trygt. Vi opplever ingen ubehagelige situasjoner og legger lett fra oss lommebøker og mobiler på bordet på restauranten, akkurat som alle japanerne gjør. Her har vi i Norden mye å lære.

Fiskemarkedet:

About Toyosu Market|Tokyo Central Wholesale Market er et enormt anlegg som ligger fint til i Toyosu, Koto City området. Fiskemarkedet er åpent for turister og du kan gjennom store vinduer se salg og kjøp av dagens fangst. Kom tidlig om du vil få med deg aktivitetene da disse foregår hovedsakelig tidlig på morgenen. Anlegget er stort og ligger på begge sidene av hovedveien, ha derfor på gode sko da det blir lange avstander.

I inngangen til fiskemarkedet ligger det mange små intime sushi restauranter og her er du garantert å bli servert høy kvalitets sushi. Selve konseptet er meget kommersialisert, og du betaler atskillig mer enn andre steder og det er ikke lov å dele en plate med sushi. Vi valgte likevel å prøve og hadde en nydelig opplevelse. På andre siden av veien fra selve salgsplassen ligger et market med boder som selger alt som har med fisk å gjøre fra fiskeutstyr til kniver, julepynt, håndklær og badesåper – alt med fiskemotiver, også verdt et besøk.

Disney Tokyo

Som noen kanskje har lagt merke til er vi kanskje over gjennomsnittet interessert i Disney og et besøk i parken i Tokyo var derfor planlagt lang tid i forveien, og billetter bestilt via nettet. Og, for en nydelig park! Den er kanskje den fineste av parkene til Disney både i dagslys og med kveldsbelysning. Skal vi dra til Tokyo igjen blir det garantert satt av minst to dager til denne parken. Noen av de største hotellene i Tokyo har transport til og fra parken. Hotellet vi bodde på hadde gratis transport hver dag.

Team Lab Tokyo

teamLab Planets TOKYO | teamLab / チームラボ

I 2023 var dette en av de kuleste attraksjonene i Tokyo og vi måtte kjøpe inngangsbilletter i god tid før reisen til Tokyo. Vi fikk velge tidspunkt for når vi skulle gå inn og det er, som alt annet i Japan, meget godt organisert. Selv med de mengder mennesker som ønsker å besøke Team Labs klare de å minimere venting og få en god flyt i opplevelsen. Ja, det hadde nok vært en unik opplevelse å fått oppleve stedet uten andre, slik en ser av alle reklamebildene, men det skjer nok ikke. Uansett, en ordentlig stillig opplevelse og jeg hadde definitivt besøkt stedet igjen.

Merk at Team Lab ligger litt avsides til uten gode muligheter til å kjøpe mat eller drikke (2023). Ha derfor med dere litt ekstra i sekken. Alle får egne skap med nøkkel hvor dere kan oppbevare vesker, ekstra klær, sko etc. Denne attraksjonen passer like godt for barn som for voksne.

En populær attraksjon er go-kart i Tokyos gater.

Vi referer ofte til at alt er stort i Amerika, men sjeldent til at alt er lite i Japan. Selv ble jeg meget overrasket over hvor lite alt var, inklusiv kjøretøyer.

Mange sykler rundt i Tokyo og da er det fint for de miste å kunne sitte tørt og godt.

Vi bodde 14 dager på Hotel East 21 Tokyo 【Official】 (hotel-east21.co.jp) – like ved Kiba park. Dette er et fredelig og romslig område med ellers lite turistpreg. Hotellet ligger i tilknytning til et lite kjøpesenter med stor kolonialbutikk, restauranter og andre små butikker. Fint hotell med alle fasiliteter en trenger for å få et perfekt opphold.

Vil anbefale å bestille hotell inklusiv frokost. Herlig å starte dagen med en godt og fredelig måltid.