Jerusalem

Jerusalem – reisetips

Det sies at Jerusalem er verdens helligste by. Jeg er ingen religiøs person og mitt mål med denne turen var ikke knyttet til religion. Jeg hadde lyst til å oppleve Jerusalem med egne øyne og øre, høre lydene, kjenne luktene, føle på atmosfæren og oppleve stemningen.

Jerusalem er kanskje det stedet som virkelig må oppleves på kroppen, et sted en ikke kan lese seg til.

Vi kom inn tidlig fredagsmorgen med buss fra Tel Aviv. Før avreise til Israel hadde vi booket oss inn på Olive Tree Hotel. Fint hotell i gåavstand til Gamlebyen med meget hyggelig betjening. Hotellet kan anbefales til de som ønsker hotell med lokalt preg.

tonesreisetips.no Jerusalem Israel
The Olive Tree Hotel

Gamlebyen

Gamlebyen i Jerusalem, hovedpunktet på turen. For å komme inn i byen må en gå gjennom en av de åtte portene. Selv for en ikke religiøs person, som meg, er det med sommerfugler i magen jeg entrer dette historiske stedet.

En av portene inn til Gamlebyen. Hektisk aktivitet utenfor porten.
En av portene inn til Gamlebyen. Hektisk aktivitet utenfor porten.

Gamlebyen er delt inn i fire deler: kristne, armenske, muslimske og jødiske del. En finner ikke fysiske skiller mellom disse delene inne i Gamlebyen men en oppfatter fort hvor skillet går. Alle de fire delene var meget forskjellige.

Kristne og armenske delen var desidert roligst med få mennesker og en underlig ro, meget fredelig. Derimot kunne en fort kjenne på en amper og urolig stemning i den muslimske delen hvor det dessuten var desidert mest mennesker. Det er en ubeskrivelig opplevelse å ganske utrolig å kunne gå rundt i Gamlebyen og bare trekke til seg alle disse inntrykkene.

Ved klagemuren måtte vi gjennom flere sikkerhetssjekker hvorav noen virket meget amatøraktig. Klagemuren er delt inn i to deler med fysisk skille, en stor del og en liten del. Den lille delen er selvfølgelig til kvinnene, som om vi har mindre å klage på?

tonesreisetips.no Jerusalem Israel
Klagemuren

Tempelhøyden

På Tempelhøyden ligger Klippedomen og for de aller fleste er dette selve symbolet på Jerusalem. Dessverre er det kun muslimer som har adgang til denne flotte bygningen med den gylne kuppelen.

tonesreisetips.no Jerusalem Israel
Klagemuren og Tempelhøyden

Via Dolorosa er vegen som Jesus skal ha gått med korset til sin egen korsfestelse. Langs denne strekningen er det markert forskjellige hendelser fra denne vegen, for eksempel er det markert hvor Jesus møtte ulike personer. For kristne er Gravkirken det viktigste stedet i Gamlebyen. Gravkirken er bygget på stedet hvor Jesus skal ha blitt korsfestet og gravlagt. Legg merke til ritualene til menneskene inne i Gravkirken. Spennende å få oppleve hvor mye dette stedet betyr for andre mennesker.

tonesreisetips.no Jerusalem Israel
Mennesker strøk klærne sine mot denne steinplaten
tonesreisetips.no Jerusalem Israel
Gravkirken i Jerusalem

Uendelig mye å se i Gamlebyen og en kan gå i dagevis uten å bli lei, tror jeg. Les deg opp før du drar dit og legg opp en rute for hva du vil se. Vi hadde flere måltider inne i Gamlebyen og prøvde de ulike rettene som ble servert i de ulike bydelene .

Gamlebyen er også oppført på Unescoes liste over verdens natur- og kulturarv. Jeg må virkelig si at dette var en fantastisk opplevelse!

Knesset

Utenfor Gamlebyen, vest i Jerusalem ligger Knesset. For de som er spesielt interesserte er det en kort taxi tur fra Gamlebyen. Jeg tok turen opp da jeg synes det er spennende å selv få oppleve stedet som så ofte blir nevnt i ulike sammenhenger.

tonesreisetips.no Jerusalem Israel
Knesset, parlamentet i Israel

Ellers ser vest Jerusalem ut som en hvilken som helst storby med fine butikker og flotte handlesenter.

Det er store kontraster straks du går ut av en av byportene fra Gamlebyen. I august, da vi var der, var det flere ”moderne” gatefester vest i byen. En gate hadde satt opp langbord med all den alkohol du kan tenke deg og folk danset i gata etter vestlig teknomusikk på full guff. Bare noen minutters gange fra Gamlebyen og verden er helt annerledes, litt surrealistisk.

Opplev Jerusalem en fredag – lørdag under sabbaten. Se: Sabbat

Vi dro tilbake til Tel Aviv en lørdagskveld, før sabbaten var over og siden det ikke er lov å jobbe under sabbaten var det ikke enkelt å finne transport. En av de ansatte på hotellet ordnet en privat taxi for oss mot at vi gikk noen gater bort fra hotellet. Vi betalte under 500 kr for turen fra Jerusalem til Tel Aviv. På turen måtte vi stoppe ved flere sjekkpunkter og bilen vi satt i ble nøye sjekket så vel inni som under bilen og i bagasjerommet. Sjåføren vår guidet og fortalte på turen tilbake til Tel Aviv, det finnes mange fantastiske mennesker i denne verden.

Les mer om Israel

Les mer om Betlehem

2 kommentarer til “Jerusalem”

  1. Hei Tone
    Dette var en kjekk blogg – jeg følger med og får kanskje noen kjekke reisetips.
    Klem

    Liv

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.