Betlehem

Betlehem – Juleevangeliet

Betlehem er under palestinsk styre og ligger ca 10 km sør for Jerusalem. Israelerne har bygget mur rundt hele byen.

I følge juleevangeliet er dette byen hvor Jesus ble født. Byen har ikke egen valuta og vi handlet i USD, ta derfor med små USD sedler.

tonesreisetips.no Betlehem Israel
Muren rundt Betlehem
tonesreisetips.no Betlehem Israel
Detaljer fra muren rundt Betlehem

Organisert busstur

For å komme over mest mulig på en dag har vi kjøpt oss inn på en organisert tur. Vi blir hentet på hotellet med en minibuss. Vår israelske guide har ikke lov til å guide inne i Betlehem og vi blir derfor kun kjørt til bymuren. Derfra blir vi loset gjennom en grenseovergang med passkontroll.

På andre side står en ny buss og en ny palestinsk guide klar. Bussen tar oss med på kryss og tvers til ulike severdigheter.

Dette er grotten hvor en tror Jesus ble født
Dette er grotten hvor en tror Jesus ble født

Like interessant som alle disse historiske stedene vi besøker er å sitte i bussen og se på hverdagslivet som vi kjører forbi.

Betlehem mercedes w123
Betlehem
Betlehem
Betlehem

Fødselskirken

Fødselskirken er kanskje hovedpunktet denne dagen. En kan føle på stemningen at for veldig mange av de som er her i dag er dette noe de kanskje har ventet hele livet på å få oppleve. Det er mange eldre turister.

tonesreisetips.no Betlehem Israel
Fødselskirken i Betlehem

Fødselskirken er helt stappet full av mennesker i august. I kjelleren, under alteret, er det en stjerne i gulvet som skal være åstedet for hvor Jesus ble født.

Køen for å komme ned dit er lengre enn kirken. Vår guide guider oss forbi køen og ”dytter” oss inn hvor køen tar en bue for å gå ned trappene til kjelleren. Det råder fullstendig kaos. Til tider er trengselen så stor at bena mine ikke har kontakt med gulvet, jeg står kun skviset mellom mennesker. Jeg har ingen mulighet til å holde kontroll på verken hvor jeg blir skjøvet hen eller de to andre i reisefølget mitt.

Lokalet er meget varmt. Ser at en del andre har problemer med å puste. Når vi endelig er kommet helt ned blir vi trykket mot stjernen i gulvet. Over stjernen henger en rekke lys og det er rett før ryggsekken min tar fyr i et at disse lysene.

En prest står helt rolig og ser på kaoset. Han tar tak i ryggsekken min før flammene får taket. Like ved merke hvor Jesus skal ha blitt født oppstår det hissig krangling mellom noen av guidene. Jeg lurer i mitt stille sinn på hva Jesus hadde sagt til dette kaoset!

Stjernen i gulvet markerer hvor Jesus skal ha blitt født.
Stjernen i gulvet markerer hvor Jesus skal ha blitt født.
Kaos
Kaos i Fødselskirken

Konflikt

Jeg er kun turist i Israel og ønsker ikke å ta side i konflikten, men det er ikke til å unngå å føle med Palestinerne i Betlehem. På vei ut stopper vi en stor suvenirbutikk og det er mange interessante ting å kjøpe. Jeg kjøper litt ekstra av ren empati for disse menneskene.

tonesreisetips.no Betlehem Israel
Butikk i Betlehem

Etter en lang dag i Betlehem er opplevelsene og inntrykkene vanskelige å beskrive. Kanskje det er menneskene vi har møtt som har gitt meg de største inntrykkene!

tonesreisetips.no Betlehem Israel
Betlehem

Skulle gjerne ha kommet tilbake til Betlehem og vært der over flere dager. Neste gang vil jeg gjerne overnatte inne i byen men jeg er usikker på hvor trygt det er å rusle rundt i byen på egenhånd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.