Israel

Kontrastenes land – Israel

Israel er kanskje det mest kontrastfylte landet jeg har vært i. Skal du reise til Israel og da Jerusalem bør du prøve å planlegg turen slik at du er der en fredag og lørdag, da får du oppleve sabbaten.

tonesreisetips.no Tel Aviv Israel
Jaffa appelsiner

Sabbat

Sabbat er en ukentlig høytid innen jødedommen og høytiden strekker seg fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag. Alt arbeid opphører, for eksempel er det ikke lov til å trykke på en knapp, noe jeg fikk erfare.

Vi skulle ned fra 20. etasje til første etasje med heisen på hotellet og av en eller annen grunn drev heisen og stoppet hele tiden. Jeg trykket for hver etasje at dørene skulle lukkes. En eldre dame som også var i heisen prøvde å snakke til meg flere ganger, hun ble mer og mer uhøflig og etter en stund slo hun meg på hånden. En annen dame grep inn og fortalte at siden det var sabbat var det ikke lov til å trykke på knappene i heisen. Heisen var innstilt på å stoppe i alle etasjer. Vi ble bedt om å forlate heisen, tror jeg burde fulgt bedre med i skoletimene….

Endelig nede i 1. etasje går vi til restauranten og ser for oss en gourmet middag i hyggelige omgivelser. Nei, ingen varmmat blir servert dessverre da det ikke er tillatt å ikke trykke på knappen til ovnen, det blir sett på som jobb. Den som sitter i en flott restaurant med brødskive med ost en fredagskveld i Jerusalem …. er oss….

De aller fleste stedene jeg har besøkt skulle jeg ønsket jeg kunne tilbrakt mer tid. Men, det er bedre med litt tid enn ingen tid.

Trygghet

Vi følte oss relativt trygge de fleste steder unntatt i deler av Gamlebyen i Jerusalem. Spesielt i den muslimske delen av Gamlebyen og ved Tempelhøyden var det meget spent stemning. En mann kastet et glass med flytende veske i fjeset på meg nær den Gylne Porten. Virket som han ville ha oss bort, vi snudde umiddelbart og gikk tilbake.

Reiserute

Vi var to voksne og et barn på 15 år som reiste i august 2012 og slik så vår reiserute ut:

  • Onsdag – Stavanger – via Amsterdam – Tel Aviv
  • Torsdag – Tel Aviv
  • Fredag – Jerusalem
  • Lørdag – Bethlehem
  • Søndag – Tel Aviv – Stavanger via Amsterdam

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.