Hardangervidda

Hardangervidda er Norges største nasjonalpark og det største høyfjellsplatået i Nord-Europa på over 8 000 km2. Terrenget egner seg godt til fotturer for både erfarne fjellgåere og nybegynnere. Platået har en generell høyde på ca 1 100 – 1 200 meter over havet.

Sommeren 2020 var vi 4 barn i alderen 11 – 15 og 4 voksne som la ut på en tre dagers gåtur fra hytte til hytte. Vi hadde med oss 3 små/mellomstore hunder og la reiseruten opp etter de hyttene som tillater å ha med hund. Vår tur gikk som følger:

Fagerheim – Heinseter

Heinseter – Tuva

Tuva – Fagerheim

En tur som passer alle ferdighetsnivå med relativt flatt og lett gått terreng.

www.ut.no/kart

Fagerheim Fjellstugu ligger rett ved riksvei 7 på Hardangervidda ca 1 time øst av Eidfjord og er et greit utgangspunkt for en rekke turer på vidda. Fagerheim Fjellstugu.

Strekningen Fagerheim – Heinseter starter et par hundre meter øst fra Fagerheim Fjellstugu og går sørover fra riksvei 7. Det er mulig å parkere bilen rett ved veien der turen starter men dette er ikke en oppmerket parkeringsplass.

Gåturen starter med en slakk oppoverbakke og innover på vidda. Strekningen Fagerheim – Heinseter er ca 15 km, men føles atskillig kortere. Utsikten er helt fantastisk fra start til slutt. Mens vi beveger oss innover mot Heinseter skimtes Hardangerjøkulen i bakgrunnen. Selv midt i juli og med strålende sol møter vi en håndfull mennesker i løpet av en hel dag. Det føles egentlig som vi har hele Hardangervidda for oss selv.

Lange flotte vidder så langt øye kan se. Hardangerjøkulen kan skimtes.

Løypen er godt oppmerket og en kan gå etter sti og de røde T’ene. En trenger ikke kart selv om det er lurt og alltid ha med kart over området.

Det er relativt enkelt å følge stien fra hytte til hytte på Hardangervidda

Selv om terrenget er lite kuppert endrer vegetasjonen seg og landskapet er veldig variert innover vidda.

Nord- Europas største villreinstamme holder til på Hardangerviddag. Vi så dessverre ikke noe til villreinstammen og ei heller andre dyr. Vi hørte en og annen sau i det fjerne.

Heinseter er en stor og flott hytte som ligger like ved Heinelva og ca 1 100 meter over havet. Hytta er godt vedlikeholdt og det er rent og pent både inne og ute. Her får en servert en god 3-retters middag og en enkel frokostbuffet. På Heinseter har de alle rettigheter og en kan nyte et godt glass vin til middagen. Heinseter

Heinseter kan absolutt anbefales. Flott hytte som ligger nydelig til inne på Hardangervidda.

Vi som har med oss hund får tildelt «Budeierommet», en liten hytte som ligger like utenfor porten.

Budeierommet er forbeholdt gjester med hund. Det er en rekke hundebur som en kan låne og ta med inn i hytta. Flott alternativ for oss som gjerne vil ha med hund på tur.

Vår tur går i en trekant som gjør oss uavhengig av offentlig transport eller å bli kjørt eller hentet. Da det ikke alltid er like enkelt å beregne hvor mange timer en bruker på å komme seg fra hytte til hytte vil jeg anbefale å legge opp turen slik at en kommer tilbake der en startet.

Hardangervidda passer til alle, enten en er en erfaren fjellvandrer eller helt nybegynner.

Vår tur går videre fra Heinseter til Tuva. Turen er litt kortere enn strekningen Fagerheim – Heinseter og er dessuten litt mer kuppert. Selv med regn og mye vind er naturen og opplevelsene helt fantastiske.

Sommerstid er det mulig å kjøre inn til Tuva turisthytte via en smal grusvei som går fra Geilo og Skurdalen. Tuva turisthytte er en liten hytte med noen få rom. Vi blir denne gangen tildelt et rom midt i hytta og må gjennom fellesstue og varmestue med hundene før vi kommer frem til vårt lille rom, som egentlig er alt for lite for 5 mennesker og 3 små hunder.

Hytten er helt grei men med en rekke biler stående utenfor forsvinner idyllen vi egentlig ønsker og har gått i to dager for å få. Jeg tror vi velger en annen hytte neste gang. Tuva turisthytte

Tuva turisthytte en populær hytte sommer som vinter.

Strekningen Tuva – Fagerheim er like fin som de andre strekningene og en kan bare nyte terrenget og det flotte landskapet.

Været skifter til tider hver time. Ta med klær som tørker lett, helst ull og fleece. De fleste hyttene tilbyr en enkel dysj, men et bad i en av elvene er kanskje like greit.

Godt med en liten hvil i sekken for små kropper.