Grand Canyon

Grand Canyon i Arizona er en enorm kløft og en stor turistattraksjon i USA. Kløften eller gropen kan litt flåsete beskrives som «fjell som går nedover». Minner meg litt om Blue Mountains utenfor Sydney i Australia.

USA Grand Canyon
Scenic!

Høyde over havet: 2000 meter

Det er en spesiell opplevelse å komme til Grand Canyon. Du forventer å møte fjell som i Norge, altså fjell som «stikker opp». Når du kommer til Grand Canyon får du en annen opplevelse, for du er allerede 2000 meter over havet når kommer til noe som minner om verdens ende.

USA Grand Canyon
«Verdens ende»

Du kjører sakte oppover og innover i landet, og du merker ikke hvor høyt du er. Det er store sletter og rette veier. Veiene har ikke motorveistatus, men farten er likevel relativt høy.

USA Grand Canyon
Flotte veier

Plutselig dukker The Village opp, og i nasjonalparken kommer du bokstavelig talt til stupet. Grand Canyon åpner seg opp og du kan se fjellene som dykker 2000 meter nedover (!) fra hvor du befinner deg.

Colorado river

På bunnen ser du Colorado river som renner. Dette må virkelig oppleves. Husk å få med deg både soloppgang og solnedgang, fargene på fjellene skifter og stemningen er magisk.

2000 meter over havet

Gode sko og kamera

Ulykker skjer og det er kanskje ikke så rart. Du kan fritt bevege deg helt ut på kanten av klippene. For fjellvante nordmenn med respekt for naturen er kanskje ikke dette en stor risiko, men folk spaserer rundt på pensko og flipp-flopp. Marginene er små, så vær observant og pass på hvor du går. Har du med deg mindre unger er det kanskje greit å snakke med de på forhånd og lage avtaler om hvor det er tillatt å gå.

Utkikkspunkt

Du besøker selvsagt ikke Grand Canyon uten kamera eller strøm på mobilen. Her kan du ta landskapsbilder og kanskje tiårets selfie.

Klima

Vi var i Grand Canyon i romjulen 2018. Da var det vinter og frost i området. På tur til Grand Canyon var veiene bare, men på returen var det kommet litt snø. Leiebiler i USA har sommerdekk, men de som rydder veiene for snø gjør en grundig og god jobb.

Ungene syntes Grand Canyon var fasinerende

Husk norsk ullundertøy, hodeplagg og vindtette ytterklær. Det kan blåse kaldt og temperaturen kan falle til 10-15 grader minus (celcius).

Nasjonalparken

Området som er verdt å besøke ligger innenfor Grand Canyon National Park. Nasjonalparken står på UNESCOs verdensarvsliste.

Nasjonalparken

Det er et rikt dyreliv i området, og du kan forvente å se for eksempel elg og rådyr. Fartsgrensen er lav for å beskytte dyrene som lever her.

USA Grand Canyon
Dyreliv i veikanten
Denne flotte karen stod og så på oss i vegkanten

Grand Canyon Village

Det lille tettstedet har bare 2000 innbyggere, men betydelig flere besøkende. I følge Wiki ligger The Village på godt over 2000 meter over havet.

The Village

Sove, spise og handle

Hotellene i Grand Canyon har stivere priser enn i lavlandet, og standarden er maksimalt i middelklassen. Vi bodde på The Grand Hotel, et flott hotell med alle fasiliteter. Ønsker du å bo godt er The Grand Hotel det eneste hotellet nær Grand Canyon med høy standard. Hotellet blir ofte fullbooket minst et halvt år i forvegen, vi booket hotellet 10 måneder før vårt opphold.

The Grand Hotel

Shopping er ikke noe Grand Canyon kan by på. Det er heller ikke flust av restauranter eller kafeer her. Det finnes selvsagt en McDonalds, en pizzarestaurant og en lokal dagligvarebutikk, men ellers er det lite. Vi hadde et bra måltid på The Grand Hotel.

USA Grand Canyon
The Grand Hotel
Herlig julestemning