Gaustatoppen

15 km fra Rjukan ligger Gaustatoppen som noen kaller Norges fineste fjell med sine 1883 meter over havet. Norges fineste utsikt kan jeg være med på at du får fra toppen.

I en oversikt over Norges mest populære fjellturer kommer Gaustatoppen på 2. plass, etter Prekestolen. https://www.dnt.no/artikler/turtips/7132-de-10-mest-populre-turene/

Vi fikk enkelt parkering og parkeringsavgiften betales i automat på plassen.

Vi velger å starte turen fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn. Herfra tar det tre timer å gå opp og litt kortere tid å gå ned vanlig tempo. Vi går midt i juli på en strålende solskinnsdag. For å få parkering er vi oppe ved Stavsro kl 07:00 om morgenen og det er mange parkeringsplasser igjen, selv om det fylles opp i løpet av 10 – 15 minutter. Biler som kommer etter dette parkerer langs veien og køen med biler blir flere kilometer lang. Hvorvidt det er lov å parkere langs veien er jeg usikker på. Kommer du rundt kl 07:00 – 07:30 er det muligheter å få parkering ved parkeringsplassen hvor turen opp til Gaustatoppen starter.

Vi velger å ha potesokker på hundene helt fra starten av.

Høydeforskjellen er omtrent 700 meter og stien opp er brei og tydelig. Denne turen går oppover fra første meter, du får ingen flate partier på de 4,6 km til toppen.

Største delen av turen går på stein.

For mindre barn kan det være en motivasjonsfaktor at en store deler av turen kan se toppen, selv om den kan virke fjern i starten.

Turen går store deler på virkelig steinete underlag, særlig på slutten, så det er best å gå i gode fjellstøvler. Selve turen opp og ned er ikke den hardeste eller vanskeligste å gå men underlaget krever og gjør turen kanskje litt ekstra slitsom.

Dette er kanskje den turen jeg har gått hvor det har vært flest mennesker. I tabellen nedenfor er det en enkel oversikt over når tid på året det kan være best å gå. Oversikten har jeg funnet her: https://www.visitrjukan.com/se-og-gjore/tema/praktisk-info-om-gaustatoppen

Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte der det er servering og muligheter for å overnatte, husk å bestilling på forhånd. https://gaustatoppen.dnt.no/ Her er også toaletter, som kan betales for med kort.

Vi besøker selvsagt Gaustatoppen Turisthytte og synes vi fortjener nystekte vaffler.

Det sies at fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge. Og på den flotte dagen vi var der kunne vi nesten se hjem til Stavanger.

Fra toppen kan en også ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. For oss som skal videre til Hardangervidda kan vi se store deler av Hardangervidda som brer seg ut i nordvest.

Både på turen opp og på turen ned kryr det av mennesker fra alle verdens land. Vi går konstant i kø og det er ingen muligheter til å slippe hundene løs. Uansett, vi tar alltid med oss hundene våre på tur og de koste seg tross for at de måtte være i bånd hele dagen.

Vi lager minner.

Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for turvante barn. Selv om turen ikke er så lang kan det steinete underlaget være krevende for de som ikke er så fjellvandte.

Selv en dvergpuddel kommer seg lett frem i det steinete terrenget. Bruk potesokker.