Galdhøpiggen

Galdhøpiggen med barn og hund, en tur for alle

Tenk å få oppleve norges høyeste topp en klar, varm og perfekt sommerdag.

I juli 2018 var vi to voksne og 4 barn, i alderen 9 – 15 år, samt en hund som nøt den flotte turen fra Juvasshytta til toppen av Galdhøpiggen. Fjellet er Norges og Nord-Europas høyeste fjell med sine 2 469 meter over havet. Selve piggen stikker 420 meter opp.

Velger du å gå fra Juvasshytta innebærer det å krysse isbreen, Styggebreen, som ligger ved foten av fjellet. Selve kryssingen av Styggebreen foregår i organiserte grupper med godkjent bredfører. Gruppene starter ved Juvasshytta og er organisert av Juvasshytta.

Barn under 40 kg får heldekkende sele mens voksne får en såkalt brystsele.

Med bredfører i spissen går vi, festet i kabinkroker, på lang lang rekke over isen. Akkurat denne delen av turen er kanskje ekstra artig for de fleste unger. Juvasshytta ligger 1 841 meter over havet og turen opp til Galdhøpiggen tar ca 3 timer fordelt på tre ettapper.

Første del av turen går fra Juvasshytta til foten av isbreen og er unnagjort på en kort time om en går i relativt sakte tempo. Mesteparten av denne turen går over steinete stier/steinrøyser og har moderat stigning.

Andre del av turen er å krysse Styggebreen. I sakte tempo bruker en i unnerkant av en time. Denne delen har også relativt beskjeden stigning. I sommermånedene kan det være en del vann og slusj på isen som gjør at en kan blir veldig våt i bena. Gemasjer eller skoposer kan være en smart ting å putte i sekken.

Tredje del av turen er selve oppstigningen til toppen. Denne delen er bratt og tildels krevende. En bør passe ekstra godt på barna her da det er bratte stup på begge sider.

I motsetning til Besseggen er det grei klaring og en kan passere turgåere som kommer i motgående retning. Går en i sakt tempo bruker en ca 1 time på dette siste stykke mot toppen.

Utsikten utover Jotunheimen er ubeskrivelig vakker, en herlig nytelse for alle og enhver. På toppen er det bygget en liten steinhytte som om sommeren fungerer som kiosk.

Her får du kjøpt forfriskninger og t-skjorter. Ta med kontanter eller du kan benytte vipps. Jeg hadde full dekning på mobilen på toppen av Galdhøpiggen.

Turen er ikke meget krevende og passer godt for barn. Selvfølgelig kreves det trening og erfaring med å gå i fjellet før en legger ut på en slik tur både for liten og stor. For å få lov til å krysse breen er det satt en aldersgrense på 7 år. For barn fra 7 år og oppover som er vant med å gå på tur og har vært på noen fjelltopper vil ikke ha vanskeligheter på denne turen.

I sekken bør du ha med lue, vanter og en ekstra jakke da det alltid er kaldt på toppen. Blir en våt i bena kan tørre sokker være godt å skifte til før en starter nedstigningen.

Jeg hadde tatt med sokker til min hund, da først og fremst med tanke på isbreen. Sokkene ble værende på opp til toppen og hele turen tilbake. For de fleste hunder tror jeg det kan være bra å ha myke sokker på når en går i steinrøysen opp og ned og ikke kun når en krysser breen.

Norges kanskje flotteste og desidert høyeste topp kan fint nås av de fleste med normal kondisjon, og er en spennende tur for barna.

Juvasshytta er et perfekt utgangspunkt dersom du har med barn. Turen derfra og opp er hverken for lang eller bratt. En eller to netter på hytta er også en opplevelse. Her er det mange spennede aktiviteter for barna. En tre-retters middag i restauranten er også å anbefale.

Fra Lom sentrum tar det ca 40 minutter å kjøre opp til Juvasshytta. Halvveis opp passerer en en bom hvor en må betale kr 100, det er mulig å betale med kort.

Dette er norges høystliggende bilveg og det er bare å nyte den himmelske utsikten.