Paris

Det er enkelt å bli imponert av Paris 

Paris er en meget innholdsrik og flott by. Som turist kan du bruke flere dager i Paris, men har du kortere tid er det en by som du enkelt og raskt kan komme deg rundt i. Lær deg byens metrosystem jo før jo heller.

Reisetips Paris Frankrike
Panoramabilde over Paris, tatt fra Triumfbuen (klikk på bildet for panorama)

Denne artikkelen handler ikke om snegler i hvitløksaus eller ferske croissanter, men når du først er i Paris bør du prøve noe annet enn McDonalds og Starbucks. Som take away til å spise i en park anbefales for eksempel fougasse (brød med oliven) eller kanskje quiche (eggepai). Dropp Cola og velg en Perrier med smak. Mynte er faktisk godt.

Reisetips Eiffeltårnet Paris Frankrike
Forfriskninger og postkort i en kiosk nær Eiffeltårnet

Det jeg liker med Paris er alt det spennende som er å se. Innbyggerne kan virke litt fisefine, men det er ikke vanskelig å komme i kontakt med folk. Paris er en by hvor attraksjonene holder hva de lover. Det er mye å bli imponert av her.

Metro

Det er som nevnt smart å sette seg inn i Paris sitt metrosystem. Når du har studert kart og ruter kan du enkelt komme deg rundt i byen. Det finnes også trikk som triller på gateplan, men det er Metro som gjelder.

Reisetips Metro i Paris Frankrike
Metro i Paris

Legg merke til endestasjoner på de rutene som er aktuelle for deg. Da slipper du å hoppe på en bane som går feil retning.

Selv om rutenettet er bra bør du pakke gode sko. Paris er en stor by, og flere steder er det hyggelig å gå mellom holdeplassene.

Gare du Nord

Lander du på Charles De Gaulle lufthavn kommer du trolig med flytog til Paris sentrum. Gare du Nord er en stor stasjon som binder sammen riks- og lokaltog. Her finner du Metro videre, eller hotell i nærheten. Tog er et prisgunstig og komfortabelt alternativ til taxi fra flyplassen.

Reisetips Metropolitan Paris Frankrike
Reisetips Metropolitan Paris Frankrike

Hotelltaxiene er ofte bra, men på flyplassen kan du oppleve små og gamle taxier med redusert komfort og sikkerhet.  

Trafikk

Jeg har aldri kjørt bil i Paris, og ser ikke helt behovet for bil hvis du skal oppleve Paris sentrum. Det er enkelt å få tak i taxi, og prisene er behagelige. Komforten på de ulike taxiene er meget ujevn. Er du en smule frankofil kan det kanskje friste med en tur i en gammel “guidet” Citroen 2CV.

Reisetips Paris Frankrike Trafikk Bil
Trafikk i Paris

Palais Royal – Musée du Louvre

Køen for å komme inn på Louvre-museumet er til tider ekstremt lang. Jeg vet ikke hvor lenge du kan risikere å stå i kø, men det må være mange timer. Tipset må være å komme tidlig, for attraksjonen er verdt å få med seg.

Reisetips Paris Frankrike Louvre Museum
Louvre museum

Har du ikke tid eller lyst til å stå i kø bør du likevel ta turen til museumsområdet. I direkte nærhet av Louvre er det ikke så mye spennende, så du kan gjerne hoppe på metroen igjen etterpå.

Reisetips Louvre Paris Frankrike
Louvre fra utsiden

Cathédrale Notre-Dame de Paris

Selv om du ikke synes kirker er så spennende kan det være spennende nok å se Notre Dame fra utsiden. Denne store katedralen ligger på en storøy midt i Seinen, elven som renner gjennom Paris.

Reisetips Notre Dame Paris
Notre Dame (maps.google)

Er du ikke spesielt interessert i store katedraler kan du strengt tatt droppe denne attraksjonen.

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet er selve symbolet på Paris. Denne høye jernkonstruksjonen har egentlig ingen funksjon annet enn å være et landemerke. Riktig nok finnes det forskjellige antenner, men millioner av mennesker besøker ikke Eiffeltårnet hvert år på grunn av antenner. Tårnet ble bygget til verdensutstillingen i Paris i 1889, fordi noen mente at de kunne.

Reiseips Paris Eiffeltårnet Frankrike
Eiffeltårnet er mektigere i virkeligheten enn på bilder

For en nordmann er Eiffeltårnet nærmest en befrielse. Vi elsker alt som er praktisk og funksjonelt. Eiffeltårnet er ingen av delene, men vi liker det likevel. Det hyggeligste med Eiffeltårnet er utsikten. Skal du gjøre kun en ting i Paris bør dette være den tingen.

Reiseips Paris Eiffeltårnet Frankrike
Eiffeltårnet sett fra toppen av Triumfbuen

Ta turen opp og se Paris i fugleperspektiv. Fra utkikksdekket kan du se de fleste andre attraksjonene i Paris.

Champ de Mars

Eiffeltårnet står i den ene enden av Champ de Mars. Denne lange symmetriske parken strekker seg over flere kvartaler, og anbefales for å se Eiffeltårnet fra et annet perspektiv.

Reisetips Eiffeltårnet Paris Frankrike
Utsikt fra Eiffeltårnet mot Champ de Mars.

I enden av Champ de Mars finner du en millitærskole, og bak den finner du hovedkontoret til ingen ringere enn Unesco. Jeg har ikke besøkt Unesco enda, men det står på programmet.

Faubourg Saint-Germain

Dette er egentlig et område og ikke et konkret sted. Utgangspunktet er Champ de Mars, på motsatt side av Eiffeltårnet. Faubourg er det historiske området i Paris, og stedet hvor du kan oppleve storslagen arkitektur fra 1700-tallet.

Reisetips Paris Elven Seinen
Elven Seinen. Bilde tatt fra Eiffeltårnet

Er du ikke så opptatt av gamle ting eller arkitektur bør du velge et annet distrikt, for det er ikke så veldig mye annet å gjøre akkurat her. Kom deg heller over Seinen.

Champs-Élysées, Clemenceau

Dette er en metrostasjon som ligger i den “grønne” enden av Champs-Élysées. Den grønne delen av denne lange flotte gaten inneholder parker og palass. Det er verdt å se statuen av selveste General De Gaulle, samt palassene Petit og Grand.

Reisetips Paris Champs-Élysées, Clemenceau
Champs-Élysées, Clemenceau Grand Palais (maps.google)

Når du kommer til rundkjøringen og Franklin D. Roosevelt-metrostasjon er du i den kommersielle delen av Champs-Élysées. Her er det bare å ta opp kamera fra lommen igjen, og knipse bilder av flotte bygg, biler og mennesker. Foran deg står Triumfbuen som et mål. Det tar tid å spasere hele Champs-Élysées, men gjør det, og legg heller inn pauser. Det finnes rikelig med restauranter og kafeer her.

Avenue des Champs-Élysées

Champs-Elysees er egentlig ikke noe mer enn en lang gate uten sving, men for en paradegate dette er.

Reisetips Paris Champs-Elysees
Champs-Elysees i retning Triumfbuen

Jeg er usikker på hvor “ekte” fransk gaten er, men det gjør ikke så mye om det er mange kjedebutikker og spisesteder. Som i de fleste andre byer finner du gode alternative restauranter og kafeer i sidegatene.

Reisetips Paris Champs-Elysees
Champs-Elysees med fasjonable hoteller, butikker og restauranter

Arc de Triomphe – Triumfbuen

Triumfbuen i enden av Champs-Elysees er mye større i virkeligheten enn de ser ut på bilder. Du kommer dit via en tunnel under veien, og går opp trappene til utkikksplatået på toppen. Praktisk nok er det anlagt metrostasjon under Triumfbuen.

Reisetips Paris Triumfbuen
Triumfbuen ser liten ut på bilder, men er i virkeligheten stor

Sammen med Eiffeltårnet og området foran Sacré-Cœur må Triumfbuen være det perfekte stedet å se Paris fra oven. Fra plassen rundt Triumfbuen går det 12 veier, eller avenyer, ut i en stjerneform.

Reisetips Paris Triumfbuen
Trapper opp i en av føttene til Triumfbuen

Montmartre

Montmartre er et område hvor du blant annet finner Sacre-Cæur. Mens Paris er en relativt flat by, ligger Montmartre på en høyde.

Reisetips Paris Montmatre
Montmatre

Montmartre er ikke det mest barnevennlige området av Paris. Det er trangt, tett og masse folk. Det er mulig å trille barnevogn her, men styr i så fall unna de gatene med vanskeligst framkommelighet. Et tips er å ta med ungene på sightseeing-tog. Har du paraplyvogn kan du klappe den sammen og ta den med.

Det trange og intime er uansett framkommelighet det attraktive med Montmartre. Drøssevis av fortauskafeer hvor du kan sitte med en fot i veibanen og se på livet.

Reisetips Gatelangs med sightseeing-tog i Montmatre Paris
Gatelangs med sightseeing-tog i Montmatre

Sacré-Cœur

Sacre-Cæur er sammen med Eiffeltårnet og Triumfbuen de mest kjente utsiktsområdene i Paris. Sacre-Cæur  ligger i Montmartre og er en katolsk basilika. Basilika sier noe om byggeformen. Jeg synes egentlig at utsikten er mer imponerende enn bygget, og ser du på bildene under sier det mer om utsikten enn om bygget.

Reisetips Paris Sacré-Cœur
Sacré-Cœur med utsikt over Paris

Sacre-Cæur skal ligge på det høyeste området i Paris. Blir du ikke imponert av byggverket, blir du imponert av utsikten.

Reisetips Sacre Cæur Paris Frankrike
Sacre Cæur

Disneyland Paris

Disneyland Paris er en tro kopi av de amerikanske parkene Magic Kingdom i Florida og Disneyland Park i California.

Reisetips Disneyland Paris
Disneyland Paris

Disney og Frankrike var en litt merkelig kombinasjon syntes vi, men forskjellen mellom denne parken og parken i Orlando Florida var egentlig minimal. Barna hadde det topp, men på uforklarligvis foretrekker vi Disney i USA.

Mondial de l’Automobile – Motor Show – Paris

En bilutstilling er ikke en bilutstilling. I Paris kan de lage utstillinger, og hele byen kommer for å se. Tar du en tur til Paris når de arrangerer internasjonal bilutstilling kan du møte den franske «hvermannsen» i messehallene. Er du en smule bilinteressert er det selvsagt en kjempebonus.

Bilutstilling Paris Frankrike
Internasjonal bilutstilling i Paris annenhvert år