Nordsjælland

Sjælland nord for København

København og Roskilde er kanskje de mest kjente stedene på øyen Sjælland, men det finnes mer. Når du er i den danske hovedstaden kan du dra på dagstur rundt Nordsjælland.

Kronborg slott i Helsingør
Kronborg slott i Helsingør

Nordsjælland er også fint for camping. Det er strender og iskrem over store deler av kyststripen, noe som både barn og voksne liker. Folk, uansett alder, blir imponert av slottene i Nordsjælland.

Hellerup og Klampenborg

Hellerup er det flotte boligområdet langs strandveien nordøst for København. Det er ikke all verden å gjøre her, men er du glad i å se på fine hus med flott skandinavisk arkitektur kan dette være et bra utgangspunkt.

Hellerup København Danmark
Hellerup nord for København i Danmark

Klampenborg er synonymt med den verdenskjente danske designeren Arne Jacobsen. Han står bak møbler som Egget, Svanen og Mauren. Han er også mannen bak byggverk som Bellevue Strandbad, Bellevue Teater og Strandvej med “designbensistasjonen i Skovshoved havn (under).

Reisetips Klampenborg København Danmark
Klampenborg  og den spesielle bensinstasjonen er et annerledes reisetips for København

Er du ikke opptatt av arkitektur og design kan du ta en isvaffel og kjøre videre.

Reisetips Klampenborg København Danmark
Reisetips: Klampenborg og Arne Jacobsens arkitektur

Fredriksborg slott i Hillerød

Det er stort og flott, Fredriksborg slott. Hillerød finner du cirka 3 mil nord for København. Du kan reise dit med tog eller bil. Faktisk er det mulig å dra på slottsafari rundt København. I den lille byen Hillerød bor det 30 000 mennesker, og slottet ser stort nok ut til at alle kunne bodd i det. Sentrum av Hillerød er koselig.

Reisetips Frederiksborg slott København Sjælland
Reisetips: Frederiksborg slott nord for København på Sjælland (Wikimedia)

Louisiana i Humlebæk

Louisiana Museum of Modern Art finner du i Gamle Strandvej i Humlebæk. Innholdet er naturlig nok moderne kunst. Barn kan være kunstnere på Børnehuset mens foreldrene ser på kunst. Louisiana Cafe har en av Danmarks vakreste panoramautsikter over Øresund. Lousiana er verdt et besøk.

Fra klassisk Arne Jacobsen til moderne kunst på Lousiana
Fra klassisk Arne Jacobsen til moderne kunst på Lousiana

Helsingør

Helsingør er kanskje mest kjent for fergeforbindelsen over til Helsingborg i Sverige, men du finner også det ikke ukjente Kronborg slott her.

Reisetipsi Danmark er Kronborg slott i Helsingør
Kronborg slott i Helsingør

Når du er i Helsingør bør du ta turen innom Kronborg slott. Slottet er listet på Unescos liste. Kronborg slott er minst like imponerende som Fredriksborg slott i Hillerød. 

Et reisetips for Danmark nord for København er Helsingør og Kronborg slott. Her kan du reise sommer, vår, vinter og høst. Ta familien med på tur
Et reisetips nord for København er Helsingør og Kronborg slott

Jeg har ikke overnattet i Helsingør, men jeg har kjørt forbi Hotel Marienlyst. Det ligger på stranden og ser spennende ut.

Reisetips Helsingør sentrum familie
Helsingør sentrum

Alternativ

Fra Helsingør kan du kjøre videre langs Nordre Strandvej eller velge en av veiene som går gjennom skogen opp til Hornbæk havn. Du kan også ta fergen over til Sverige og kjøre nedover mot Malbø, gjerne via Lund. Fra Malmø går ferden videre over Øresund på den kjente Broen, før du kommer tilbake til Kastrup og København.

Reisetips Lund i Sverige
Lund i Sverige er fin by og et alternativt reisetips når du er i Danmark

Hornbæk Havn

Hornbæk er noe av det mest danske jeg vet om. Den lille havnebyen ligger mot nord bak hav, strand og klitter. Vind fra nord gjør at det aldri er vindstille her. Hornbæk er en liten by, men stor nok til at du finner spisesteder for smørbrød eller iskremvaffel i havnen. Nordkyst-stien er en fin turvei på innsiden av stranden.

Reisetips Hornbæk Havn København Danmark
Hornbæk Havn København Danmark (gratisfotografi.dk)

Fra Hornbæk ville jeg kjørt kystveien eller krysset over til Hundested Havn. 

Hundested Havn

Før du tar den bittelille fergen over fra Sølager til Kulhuse Havn kan du slå til på lunsj på en av havnebyens kroer. Fersk fisk er vel det naturligste valget her. Hundested Havn er en liten havneby som Hornbæk havn, og i likhet med Hornbæk finner du en fantastisk strand her. 

Reisetips Hundested Havn København Sjælland
Hundested Havn København Sjælland (visitcopenhagen)

Besøker du Hundested på sommeren må du oppsøke sandskulpurfestivalen (Youtube).

Frederikssund

Du kommer til Frederikssund over hevebroen Kronprins Fredriks bro. Havnegade er navnet på byens gågate. En ting jeg husker fra Fredrikssund er gårdsutsalgene og lokalprodusert mat. En annen ting er Hansen is. Mokka flødeis smaker fantastisk, men Hansen er visstnok mest kjent for vanilje flødeis.  Vil du gå en tur finnes fjordstien. 

Ismobilen til Hansen is
Ismobilen til Hansen is på stranden

I Frederikssund starter/ stopper togets linje C og H, noe som betyr at du kan ta toget hjem til København eller til Klampenborg eller Farum.

Toget til Frederikssund
Toget til Frederikssund

Vestsjælland

Kjører du bil står nå valget mellom å kjøre tilbake til København eller rett sør til Roskilde. Er du klar for en lengre tur kan du velge Roskilde > Holbæk > Kalundborg > Slagelse > Køge og København.

Dansk landevei
Dansk landevei