Midt i Danmark
Området mellom Vejle, Randers, Holstebro og Esbjerg inneholder flere kjente steder, du finner for eksempel Legoland, Givskud Zoo og Himmelbjerget her.
Mange dansker liker å feriere i ferieboliger langs vestkysten, derfor kan det være ganske fullt av folk i dette området i høysesongen.
Det er faktisk rimelig å leie bil i Danmark. Du flyr til Billund, som ligger like ved Legoland og Lanandia, og tar inn på hotell der. Vil du videre tar du ut leiebil på Billund Lufthavn og kjører til for eksempel Give (Givskud Zoo) eller til Vejle nær østkysten. Strengt tatt trenger du ikke bil hvis du skal være i Legoland eller Lalandia noen dager til en uke.
Billund
I Billund ligger Legoland. Du finner også, i jyllandsk målestokk, en stor flyplass. Selve Billund by er preget av Lego og deres kontor, men du finner også vanlige bybutikker som i alle andre byer.
Billund er relativt ukoselig. Har du barn holder det med en tur på Super Brugsen eller Netto på jakt etter billig sodavann og røde pølser.
Legoland
Trekkplasteret Legoland har vært et yndet reisested i flere tiår. Noen velger en dag i parken, men det er ingen problem å bruke to eller tre dager.
Jeg har vært i Legoland både vår, sommer og høst, og det er selvsagt ingen tvil om når det er mest kø.
I Legoland gjelder de samme reglene som for de store parkene i USA. Det er stappfullt i høysesongen, men folk er litt søvnige på morgenen. Derfor må du tidlig opp for å ta dine favorittaktiviteter i parken.
Lalandia
Innendørsanlegget Lalandia inneholder blant annet et stort badeland. Fra utsiden ser anlegget ut som et stort lagerbygg, men når du er ikke er lagerbygget innredet som en liten landsby. Aquadome er et eget varemerke, og betyr for barn og unge at dette er Skandinavias største badeanlegg.
Du finner også aktiviteter som skøytehall, en liten skibakke, minigolf, bowling og klatrevegg.
Siden Lalandia er nærmeste nabo til Legoland, kan du enkelt sammenligne ferieboliger for hele området. For Lalandia er det typisk feriehytter som gjelder, og det er veldig mange av dem.
På dansk vis er hele pakken barnevennlig og tilpasset en skiftende værtype hele året.
Vejle og Bredballe
Det er egentlig området rundt Vejle by som er spennende. I den lille nabobyen Bredballe finner du noe så sjelden som bratte bakker og utsikt over Vejlefjorden. På sommeren finner du folk som bader og soler seg, i tillegg til folk som fisker eller tegner og maler bilder. Vejlefjorden strekker seg 20 km fra Vejle by til Kattegat.
Sentrum av Vejle er kompakt og egentlig ikke så spesielt. Du finner likevel kroer og butikker her. Merkelig nok ligger selve byen ikke helt i strandkanten. Det er jo stranden og fjorden som er interessant her.
Høyt over Vejlefjorden går transportåren til og fra Europa, i form av en gigantisk bro. Europavei E45 går her, og gir du gass mot sør, er du på grensen til Tyskland i løpet av en time. Har du hjemlengsel er du på toppen av Danmark i løpet av 2,5 timer med normal kjøring. Kjører du derimot østover kan du spise is på Rådhusplassen i København etter 2,5 timers kjøring. Har du ikke bil går det faktisk enda raskere med tog.
Aarhus
I Aarhus by bor det ca 260 000 mennesker, med andre ord omtrent det samme som i vennskapsbyen Bergen. Sentrum er spennende og du finner nye kunst og kultur her. ARoS kunstmuseum er verdt et besøk enten du forstår kunst eller ikke. Ta en tur i den glassfargede sirkelgaten på taket av museet. Dette er spennende for både barn og voksne.
Jeg liker de gamle klassiske danske husene, og i Den gamle by finner du knallgule og brannbilrøde hus som er flere hundre år gamle. Drar du til Aarhus på høsten eller vinteren er det enkelt å finne farge og varme. Er du veldig kald kan du kjøpe Gammel dansk på de mange kroene. Synes du moderne bygg er mer spennende enn gamle, bør du besøke boligkomplekset “Isfjellet”.
Fra Aarhus kan du ta båt til Sjælland og buss/ tog videre til København eller Sverige. Du kan også kjøre landeveien nordøst til Djurs Sommerland, eller fortsette på E45 til neste store by, Randers.
Fra Århus er veien også kort til Silkeborg, Himmelbjerget og Danmarks høyeste punkt Møllehøj. Er du i feriestemning kan du leie feriehus i Djursland, for eksempel nær Ebeltoft.
Øyhopping? Øyen Samsø ligger en kort fergetur fra Århus.
Randers
Som så mange danske byer har Randers et kompakt sentrum og en effektiv jernbane. Det som overrasket meg mest var at jeg kunne kjøre bilen helt inn i sentrum og parkere mer eller mindre i gågaten.
Randers ligger en halvtime rett nord fra Årshus. Området passer nok best for deg som er på jakt etter ro, ikke action. Randers sentrum er egentlig som sentrum i de fleste danske byer; kaffeer, butikker, iskrem, og tresko på tilbud.
Regnskogen kan anbefales.
Holstebro
Jeg har aldri forstått hvorfor Holstebro ble grunnlagt få kilometer fra den flotte danske vestkysten. Byen finner du vest i midtjylland, ikke så langt unna havet. Holstebro er en innenlandsby som du dessverre fort glemmer. Det mest interessante er kanskje de rare skulpturene du finner rundt om kring.
Et aldri så lite reisetips er å dra noen minutter nordover til landsbyen Struer som har en interessant beliggenhet i Struer Bugt. Du kan også besøke den lille havnebyen Thyborøn eller strandbyen Agger.
Silkeborg
Midt inne i landet finner du Silkeborg. Det er en ganske fin by med et pent omegn. På jyllandsk vis finner du litt skog, litt åpne sletter og noen vann med svaner og ender. Bilen foran meg hadde nærkontakt med et rådyr på en landevei gjennom de mange skogene rundt Silkeborg.
Det mest spennende er kanskje å kjøre ut av byen og besøke selveste Himmelbjerget. Du får ikke høydesjokk av Himmelbjerget. Det er ikke et bjerg (fjell), men en høy ås. Danmarks høyeste punkt er Himmelbjerget riktignok ikke, for det er Møllehøj ligger ikke så veldig langt unna.
Uldum
Det jeg husker best fra Uldum var besøket på en autentisk dansk kro. Det var som om tiden hadde stått stille i mange tiår, og det inkluderte også prisen. En stor tallerken med husets fisk (panert hvitfisk av et eller annet slag) kostet så lite at jeg trodde prisen var feil.
Uldum er skikkelig ute på landet. Det kan være morsomt å besøke slike småsteder når en først er i Danmark, om ikke for en uke, så i alle fall for et måltid hjemmelaget mat.
Varde
Varde er en liten by som plutselig dukker opp langs veien. Også her har jeg spist lunsj på en lokal kro, og som i Uldum var det panert fisk på menyen.
Det er egentlig ikke så mange grunner til å besøke Varde. Byen ligger nær Esbjerg, som er både større og har en attraktiv kystlinje. Skulle du likevel velge å besøke Varde, må det være for å oppleve fred og ro, kanskje i en hytte du har leid, eller for å gjøre litt shopping når du er på camping eller gjennomreise. Drar du ikke ned i sentrum finner du likevel en stor og moderne Føtex og McDonalds i rundkjøringen like på utsiden.
Kjøp gjerne et dansk wienerbrød på hjemmebageriet før du rusler rundt og ser på de små byhusene i sentrum.
Esbjerg
Fiskebyen i sør byr på Vadehav og Vesterhav. Vadehavet er faktisk på Unescos verdensarvliste.
Maritime naturopplevelser er nok grunnen til at du eventuelt skal besøke Esbjerg. Jeg var kun i Esbjerg en liten dag, men rakk å se sentrum, spise lunsj og ta en sightseeing langs havene.
Esbjerg har lufthavn, og du kan faktisk fly til Stavanger. Når du kjører ut av byen får du også en følelse av å være nær kontinentet. Motorveiene går raskere og landskapet er flatt. Strengt tatt tar det en time før du er i Tyskland, men på sensommer og høst er det mye tyskere i området rundt Esbjerg.
Jeg har aldri vært på øyen Fanø som ligger en kort båttur fra Esbjerg, men det hadde vært interessant å vært der.