København

Kongens by og min by

Det er sjelden jeg møter en person som ikke liker København. Byen er det nærmeste vi skandinaver kommer en kontinental storby. København er på en måte alle skandinavers hovedstad.

Reisetips for voksne og barn - Nyhavn København Danmark
København og Nyhavn en fin høstdag

Københavnere selv skiller mellom København og Danmark. Det er ikke så vanskelig å forstå hva de mener, for det er forskjell på byen og resten av landet. Danskene drar på ferie til København, mens københavnerne reiser til Danmark på ferie.

Reisetips for voksne, familie og barn - Kongens Nytorv i vinterdrakt
Kongens Nytorv i vinterdrakt

Sentrum av København er stort, spesielt hvis du lærer byen litt å kjenne. Strøget og Kongens Nytorv er turistområdene. Det meste av den lange gågaten Strøget kan jeg spare meg for, men Nyhavn synes jeg har sjarm. Skal du ha god mat til normale priser må du uansett ut i sidegatene.

Reisetips for voksne, familie og barn - Hovedbanegården i København
Hovedbanegården i København

Jeg styrer som regel unna Hovedbanegården og bruker Nørreport i stedet når jeg skal bruke tog, buss eller metro. Hovedbanegården er stor og kald. Likevel er den nyttig hvis du har booket hotell i nærheten.

Hotell

København er en dyr by på mange måter, inkludert hotellovernatting. Byens flotteste hotell er det klassiske SAS-hotellet som Arne Jacobsen innredet.

Jeg har bodd på minst 20 ulike hoteller i København, men har egentlig ingen klar favoritt. Copenhagen Island er bra, men ligger litt for langt fra sentrum. Det samme gjør Tivoli og WakeUp som ligger ved siden av hverandre. Bella Sky er stilig, men ligger langt ute på Amager.

Reisetips for voksne, familie og barn - Tivoli og WakeUp hotell
Tivoli og WakeUp hotell i det fjerne. Bildet tatt over Hovedbanegården

De fleste hotellene er sikre, men det kan nok være ubehagelig med narkomane og prostituerte like rundt Hovedbanegården.  Søk etter hotell nær Vesterport stasjon, så er du nær det meste.

Transport

I denne byen er det skinnegående transport som gjelder. Metro finnes og fungerer glimrende. Metroens nettverk bygges stadig ut og kobles på stadig flere togstasjoner. S-tog er røde lokaltog mens rikstogene er grå. Skal du til f.eks Køge, Roskilde eller nordover langs kystveien til Helsingør er det rikstog som gjelder.

Reisetips for voksne, familie og barn - Flintholm stasjon med Metro over tog
Flintholm stasjon nord for København, med Metro over tog

Taxi er prisgunstig og kan absolutt anbefales. Prisen på byturer er gjerne det halve av Norge, og taxiene er som regel flotte Mercedeser.

Bussene er gule og merket med røde og blå metroruter. Jeg har ingen spesielle anbefalinger når det kommer til buss

Reisetips for voksne, familie og barn - Alle sykler i Danmark og København. Her fra Nørreport stasjon
Alle sykler i København. Her fra Nørreport stasjon

Sykkel er suverent. København er designet for syklende og sykkelveinettet er trolig det beste i verden. Sykkelutleie kan anbefales hvis du ikke har med din egen. Sykling i hverdagsklær er vanlig i byen. Racersyklistene finner du nesten bare på landeveien.

Det er merkelig nok veldig enkelt å bruke egen bil i København. Byen har ikke bompengering og det er enkelt å finne parkering. Likevel vil jeg anbefale å droppe bilen eller la den stå igjen på hotellet. Bruk bane og ta en øl i byen.

Strand

Amager strandpark er en av mine favoritt uteområder. Stranden er grunnlagt nær Kastrup by (og flyplass) på Amager. Du kommer dit enklest med Metro mot Kastrup.

Reisetips for voksne, familie og barn - Amager strandpark mellom København og Malmø
Amager strandpark

Nordøst for byen finnes også strender, men det er strendene sørvest mot Køge og sydjylland som er flottest. Hundige strand ligger på grensen til København, men hele strekningen er fin. Her finner du barnevennlige campingplasser.

Shopping

Jeg er ingen shopping-fan, men jeg finner alltid det jeg leter etter i København. Er det regn og mørkt kan du søke inn på Fields eller Fisketorvet. Noen spesielle shopping-tips får du ikke her, men er du på jakt etter noe spesielt eller håndlaget tar du turen til Nørrebro.

Reisetips for voksne, familie og barn - Fields i Ørestaden København
Fields shopping i Ørestaden, nær Kastrup flyplass

Spise

Du finner noe for en hver smak i København, uansett hvor sær smaken er. Byen har Michelin-stjerne restauranter som Noma og studenterkafer med tilbud til en 10’er. De kjedeligste restaurantene finner du i Strøget, de mest spennende på Nørrebro.

Mat på Vesterbro pleier å være bra, ikke minst i Kødbyen. Kødbyen anbefales for alle, men passer nok best for voksne.

Reisetips for voksne, familie og barn - Gaterestaurant i København
En av svært mange gaterestauranter i København

Ved Nørreport station finner du mathallen Torvhallerne. Her finner du veldig  mye bra, både fisk, kjøtt og vegetar. Det er litt trangt mellom «bodene» men på sommeren tar du maten med ut.

Drikke

Du kan selvsagt dra pub i København, men velg en lokal pub med lokalt øl. Det finnes hundrevis mikrobryggerier i København, en stor del av dem på Nørrebro.

Reisetips for voksne, familie og barn - Festlig fyrtårn på Tuborg brygge i Hellerup
Festlig fyrtårn på Tuborg brygge i Hellerup

En utepils på Strøget sammen med andre nordmenn koster nesten det samme som i Norge, men en lokalbrygget dobbel-IPA på Nørrebro eller Vesterbro koster gjerne mindre. Jeg velger alltid den lokale, og husk at lokaløl i København ikke heter Carlsberg eller Tuborg.

Mikkeller var superhipt, men er i dag synonymt med ekte lokal kvalitet. Søk gjerne etter tips og råd angående de beste lokale pubene og bryggeriene. Husk at du ikke havner i fengsel om du tar med deg en pils til pikniken i parken.

Bor du nær Istedgade skal du spasere forbi de lugubre butikkene og området rundt kirken, for etter noen hundre meter finner du en rekke gode restauranter, kafeer og puber.

Opplevelser

De fleste liker Tivoli, men jeg er ingen stor tilhenger. Jeg trives godt på Vesterbro med uterestauranter i stedet for karuseller. Likevel vil jeg nok anbefale andre å ta en tur på Tivoli.

Reisetips for voksne, familie og barn - Arkitektur og boligblokk i Ørestaden på Amager
Boligblokk i Ørestaden på Amager litt utenfor København sentrum

København er verdenskjent for design og arkitektur, og enten du forstår fagspråket eller ikke vil du bli imponert. Er du gjennomsnittlig opptatt av arkitektur vil jeg anbefale en guidet tur på Amager. Da kan du oppleve moderne arkitektur og gjennomtenkt byutvikling. Mellom Islands brygge og Ørestaden stasjon finner du en rekke imponerende bygg, blant annet DR-byen, IT-Universitetet, Tietgen-studentboligene og mye mer.

Reisetips for voksne, familie og barn - Tietgen studenthus
Tietgenkollegiet er et studenthus. Bygningen er tegnet av Boje Lundgaard & Lene Tranberg arkitekter

Den lille havfrue er oppskrytt og ligger langt fra sentrum, ute ved fergeterminalene. Christiania er ikke så spennende som det var, men kan besøkes hvis du trenger en gåtur.

I Nyhavn kan du ta selfie sammen med hundretusen andre turister, men ikke bli der for lenge.

Vaktbytte på Amalienborg kan være spennende for unger. Rundetårn ligger ikke så langt unna, og kan være en smart måte å orientere seg på. Eksprementariet er kjekt for barn. Kronborg slott ligger et stykke nord for København, men kan være artig for små sabeltanner. Fredriksborg slott i Hillerød er flott, men krever en biltur.

Reisetips for familier, barn og voksne - Arken museum for moderne kunst, i Ishøj
Arken museum for moderne kunst i Ishøj ved Ishøj strand

Louisiana museum for moderne kunst anbefales for dem som forstår litt kunst. Jeg synes stedet er meget flott, uten å være kunstekspert. Glypteket er kanskje litt mer spesielt, og inneholder gamle verker. Arken i Ishøj er verdt et besøk. Kombiner besøket med en tur på stranden.