Hvidbjerg kaller seg ikke for en campingplass men for Camping & Resort. Resort-begrepet passer kanskje godt for Hvidbjerg har “det hele”. Området er enormt og grenser til Vesterhavet.

Camping passer nødvendigvis ikke for alle, men på dette stedet er det i så fall ikke mange målgrupper som faller utenfor. Resort-anlegget med strandhotell skiller seg for eksempel ut fra en tradisjonell campingplass. Det gjør også fiskebutikken (!), iskiosken, bakeriet og den rikholdige dagligvarebutikken også.

Det er en ulempe med en stor park; folk er late og kjører bil. Det er mye trafikk inne på campingplassen og flere norskregistrerte feriebiler kjørte fra sin campinghytte til butikk eller badeland.

Familier som reiser med tenåringer må i følge tenåringene bo på steder med skikkelig internett. Hvidbjerg strand feriepark hadde dessverre i månedsskiftet juni/juli 2018 et WiFi-anlegg som var ubrukelig. Skal de henge med i tiden og tilby gode opplevelser til ungdommer er WiFi et ufravikelig krav.
Campinghytte og feriepark
Vi hadde booket en egnet campinghytte med plass til 6 personer hvis de er litt små og veldig gode venner. Komfort i hytta var bra nok så lenge du husker at du er på camping.

Airconditioning finnes for eksempel ikke dersom du forventer det. Stor overbygget terrasse var et pluss og selvsagt er det fint å kunne kjøre bilen helt til hytteveggen.

Ferieparken består av mange ulike ting og er spredt litt rundt omkring. Du kan leie fireseters tråbiler til halvfems kroner per time. Klarer du deg med mindre tråbiler på lukket område er de gratis. Det finnes mange trampoliner og en gigantisk hoppepute.

Regner det er lekeland innendørs en god ting. Her kan barn og unge klatre mens foreldrene drikker kaffe eller dansk øl fra tapp, flaske eller boks. Maten på kafeen kan diskuteres men porsjonene er utrolig store.

Badeland er innendørs og av den store typen med flere bassenger og vannsklier. Vannet er varm og er beregnet for kos og ikke trening. Her har jeg naturlig nok ikke tatt bilder, men film og info finnes på denne linken.

Det finnes minigolf som koster noen kroner, men ikke mange. Banen er dårlig, men slik er som regel minigolfbaner; humpete og tilfeldige. Gøy er det uansett.
Campingvogn, campingbil og telt
Det var få gjester i slutten av juni, og de enkleste oppstillingsplassene var nesten ikke i bruk. Oppstillingsplassene som var populære var de det fulgte eget privat sanitærbygg med.

De flotteste oppstillingsplassene kalles Luksus XL og har i tillegg til sanitærbygg også utendørs spabasseng. XL-plassene er veldig store og i følge Hvidbjerg sin hjemmeside er de på 280 m2 og rommer de inntil to campingvogner.
Alle luksusplassene har tilkobling av vann og avløp. Dette har jeg ikke opplevd siden bobilturen i USA.
Mat og drikke
Lokalbutikken selger det meste. Prisene er ikke helt Netto eller Fakta, men det forventet jeg heller ikke. Her kan du faktisk kjøpe fersk fisk og kartofler, og supplere med ferske bakervarer eller is i kjeks til dessert. Luksus på en campingplass.
Det finnes faktisk flere spisesteder på eller i tilknytning til ferieparken, den beste ligger ved stranden og heter Høfde4. Merk at dette er en restaurant hvor du ikke bør ta med barnevognsunger.
Blåvand
Det er dessverre et lite stykke å gå til Blåvand sentrum, så folk kjører i stor grad. Det betyr mye trafikk og parkering i det lille tettstedet Blåvand. Alt her handler om turisme, men danskene klarer som vanlig å gjøre det hele på en hyggelig og god måte. Fyrtårnet i Blåvand markerer det vestligste punktet i Danmark.

Utvalget av butikker er imponerende stort i Blåvand. Her bor det bare noen hundre mennesker utenfor sesongen, likevel finner du flere store dagligvarebutikker, klesbutikker, utstyrsbutikker, leketøy og mye annet. Jeg er sikker på at superkresne nordmenn finner Mills majones og kaviar i Blåvand.

Spisesteder er det også rikelig av. Du finner alt fra kebab og pizza til bakerier og tradisjonelle steder hvor de serverer rødspette med remulade.
Stranden og havet
Det er ingen hemmelighet at stranden er fantastisk. Vesterhavet kan nok være både kjølig og vindfullt, men flott er det uansett. Fra campingplassens innsjekkingsområde er det kort vei til stranden.

Det er ikke behov for å kjøre bil, og biler er ikke tillatt på stranden slik det er mellom Blokhus og Løkken.

Stranden og området er kjent for rav, og har du spade eller hov kan du sikkert finne noen steiner.
Aktiviteter i området
Tirpitz museum var en fin opplevelse. Det handler delvis om annen verdenskrig (derav navnet) og delvis om Vesterhavet… og delvis om rav.

Kombinasjonen høres kanskje merkelig ut, men det er naturlig. Museet er bygget på en bunkers og det som skulle bli en gigantisk kanon med utstyr fra et krigsskip.

Brannbiler og millitærkjøretøy er kanskje gøy for noen, blant annet oss. Du behøver ikke tilbringe timesvis her, men ta en tur og kjøp en is (bare kontanter) på vei inn.

Når du er i distriktet må du få med deg nasjonalparken Vadehavet. Vi kjørte til Ho bugt for å se den nordlige enden av nasjonalparken. Vadehavet står på Unescos liste.

Esbjerg
Byen Varde burde kanskje vært nevnt, men for oss er det Esbjerg som gjelder. Det tar rundt en halvtime å kjøre til Esbjerg, men du må ta turen. Er du glad i å shoppe dansk mat og drikke finner du blant annet Bilka nær Esbjerg.

Esbjerg er en trivelig by uten alt for mye særpreg i sentrumskjernen. På sørsiden av sentrum er det noe såpass sjeldent som en bakke. Det har kommunen markert med å sette opp benker slik at folk skal kunne beskue bakken og havnen i bakgrunnen.

«Men at Sea» består av fire høye figurer. Sjømennene er mange meter høye og verdt et kjapt besøk.

Torget i Esbjerg er byens midtpunkt og spesielt i sommersesongen er det mange mennesker her.

Gågaten er lang og innholdsrik, og for oss nordmenn er det uvant med gratis parkering og ingen bompenger.

Danmarks beste campingplass?
Mange mener Hvidbjerg strand camping & resort er Danmarks beste campingplass, men er den det? Hvidbjerg har tilbud som vi ikke er vant med, spesielt ikke i norsk målestokk. Badeland, strand, fiskebutikk, isbar, ferske rundstykker, lekeland og forhåpentligvis et akseptabelt WiFi etterhvert.

Konkurrentene ligger et behagelig stykke unna, nærmere bestemt i Nord-Jylland og på Fyn. Du finner våre erfaringer med Jambo camping mellom Blokhus og Løkken her, mens Bogense camping på Fyn har vi ikke besøkt enda. Liker du mindre campingplasser finnes det sikkert mange flere perler i tillegg.

Hvis ungene fikk velge mellom Hvidbjerg og Jambo ville de valgt Jambo, men det betyr slettes ikke at Hvidbjerg er dårlig – Det er bare Jambo som er så bra.
Anbefales Hvidbjerg? Ja, absolutt!