Dagsturer fra Aberdeen

Områdene rundt Aberdeen

Her kommer flere reisetips til dagsturer fra Aberdeen. Står du opp litt tidlig kan du nå over mye og fått sett en del av Skottland på en dag.

Skottland
Skottland med leiebil

Skal du på langhelg til Aberdeen vil jeg anbefale deg å leie bil en dag.  Det er billig å leie en ”Compact” bil mens en 7-seter er dyrt. Ønsker du å kjøre automatgir må du bestille tidlig da det er vanskelig å få tak i.

Dagstur med bil fra Aberdeen til Stonehaven

25 km sør for Aberdeen ligger Stonehaven, en skjønn liten havneby som fra gammelt av var det en fiskeby. Det er fin motorveg fra Aberdeen til Stonehaven om du har egen bil. Du kan også ta buss eller tog. Ønsker du å ta taxi koster det rundt 40 pund en veg.

Jeg ble nok litt skuffet første gang jeg dro dit men etter flere besøk er jeg blitt glad i stedet. Gå langs stand promenaden fra City Square til havnen. Gå innom puben hos The Marin Hotel og smak på Salmon Skink, suppe servert i brød.

Stonehaven Marina nær Aberdeen Skottland
Stonehaven Marina
Stonehaven Marina Aberdeen Skottland og tidevann
Stonehaven Marina når tidevannet gjør at båtene ikke flyter

Ønsker du å unne deg et finere måltid kan du gå opp på The Tolbooth Restaurant som ligger ytterst i havnen.

Ved City Square ligger iskrembutikken E. Giulianotti, en særs sjarmerende liten iskrembutikk og godteributikk.

Stonehaven har de siste årene blitt et veldig populært område å bo for spesielt småbarnsfamilier fra Aberdeen. Det tar ikke mer en ca 20-25 minutter å kjøre inn til jobb i Aberdeen fra Stonehaven. Husprisene har derfor steget kraftig de siste årene.

I gåavstand fra havnen i Stonehaven (ikke i gåavstand for barn) ligger  Dunnottar Castle.

Dunnottar Castle nær Aberdeen i Skottland
Dunnottar Castle nær Aberdeen (dunnottarcastle.co.uk)

Har du ikke allerede vært på en del slott i Scottland kan det være verdt å ta turen innom.

Aberdeen til Braemar og Balmoral Castle

Ta A93 vest ut av byen. Denne vegen tar deg helt til Braemar, vegen er delvis smal og svingete. Du passerer mange små tettsteder undervegs og spesielt Banchory og Ballater er fine steder å stoppe.

Fra Aberdeen til Balmoral Castle er det ca 76 km. Husk å sjekke åpningstidene til slottet da det stenges når Dronningen kommer for å bo der hver høst. Har du ikke egen bil går det en rekke busser ut fra Aberdeen. Balmoral Castle er et virkelig flott slott med spennende område rundt og absolutt verdt et besøk! Besøkende får gå fritt rundt i hagene og inn i noen rom på slottet.

Nydelige Balmoral Castle i Skottland
Balmoral Castle (scotlandluxurytours.com)

Braemar er det litt under 95 km fra Aberdeen og rett under 20 km lengre vest enn Balmoral Castle. Braemar er et sjarmerende lite sted om du har litt ekstra tid etter besøket på Balmoral.

På strekningen Aberdeen – Braemar passerer du flere slott. Vi brukte mye lengre tid på kjøreturen enn først antatt, kanskje jeg kjører litt vel seint i UK? På returen fra Braemar til Aberdeen brukte vi drøye 2 ½ time.

Aberdeen til Peterhead, Fraserburgh, Banff og Fyvie 

Hele runden er på rett under 200 km, og starter du på tidlig har du tid til å stoppe innom alle byene. Både Peterhead og Fraserburgh er verdt et besøk, for en rask stopp.

Pennan

På strekningen Fraserburgh og Banff bør en forsøke å velge de vegene som går nærmest sjøen da får en virkelig se det flotte landskapet. Ikke kjør forbi skiltet til Pennan, sving ned den bratte bakken og se nærmere på den idylliske lille havnebyen (består av en håndfull hus). Fascinerende beliggenhet.

Det lille stedet Pennan ligger helt nede ved havet
Sjarmerende Pennan ligger under en klippe
Pennan Skottland er et godt reisetips
Pennan med sin rekke av bolighus
Pennan Skottland og husene på stranden under en bratt klippe
Landsbyen Pennan ligger nesten på stranden under en bratt klippe

Norsk krigshistorie i Banff

I Banff vil jeg anbefale et besøk til Duff House, et av de finere slottene i Scottland. Vi var her i november måned og vi kjøpe flere julegaver i suvenirbutikken.

Duff House i Banff Skottland inneholder mye norsk krigshistorie
Duff House i Banff en grå høstdag

Under den andre verdenskrig var dette slottet hovedkvarter for den norske brigaden. Dersom du sier at du er norsk låser de kanskje opp øverste etasje for dere for å vise et norsk flagg som er malt på veggen.

Fyvie Castle

På veg tilbake til Aberdeen stoppet vi innom Fyvie Castle. Dessverre var det stengt, men vi fikk sett hagene rundt. Fyvie Castle er et av de mest populære slott for vielser. Sjekk åpningstidene da jeg har hørt det er verdt et besøk.

Aberdeen Skottland Fyvie
Fyvie Castle

Har du enda litt tid igjen, kjør innom Inverurie. Koselig lite tettsted like utenfor Aberdeen.

Aberdeen til Banchory, Strachan, Fettercairn, Edzell, St. Cyrus, Johnshaven og Stonehaven 

Denne runden er på ca 150 km. Fra Strachan til Fettarcairn kjører en høyt opp på det Skotske høyfjell. På toppen får en en nydelig utsikt, dersom det ikke er tåke.

Høylandet

En er ikke langt fra storbyen Aberdeen samtidig som en føler en er langt utpå landet. Når en begynner å kjøre nedover, rett før en kan ta av til Auchenblae ligger en lite kafe rett opp til høyre. Stopp for en kopp kaffe og nyt utsikten.

Det skotske høylandet nær Aberdeen Skottland
Det skotske høylandet
tonesreisetips.no - Skottland og det skotske høylandet nær Aberdeen
Det skotske høylandet

Johnshaven og Stonehaven

Johnshaven er en bitte liten kyst by som som ligger sør for Stonehaven. Byen er mest kjent for sin årlig fiske festival som blir holdt hver høst. Vi velger å stoppe på det lokale hotellet i Johnshaven og smake på det lokale ølet og oppleve de litt undrene blikkene til de lokale.  Kjør en liten tur langs havnen i Johnshaven hvor alt er helt grått, litt magisk.

 Johnshaven nær Aberdeen Skottland
Johnshaven med havet i bakgrunnen

Har du ikke vært i Stonehaven enda er det selvfølgelig verdt et litt lengre stopp.

Stonehaven nær Aberdeen Skottland er et supert reisetips for familier, barn og voksne
Stonehaven med strender av rullestein
Stonehaven nær Aberdeen Skottland er kjent for sine rullestein
Stonehaven steinstrand med byen i bakgrunnen
Reisetips for Stonehaven Skottland
Stonehaven og en lokal maskott

Alternativ er å ta mot Auchenblae i stedet for Fettercairn. Deler av denne vegen er meget smal hvor det går kun en bil i bredden. Videre fra Auchenblae går det veg til Stonehaven, følg skiltene. I Auchenblae finnes en liten butikk og restaurant. Vi besøkte både butikken og den lille restauranten i Auchenblae. Selv disse to stedene har en spesiell sjarm.