Mostar, bro og krig
Det er vanskelig å forestille seg at for bare noen år siden lå Stari Most broen og mesteparten av den nydelige gamlebyen i ruiner.
I 1993 ble broen og store deler av området rundt ødelagt av på grunn av krigen.
Broen som opprinnelig var bygget i 1566 og hadde overlevd flere kriger, blant annet to verdenskriger, og enda flere skiftende regimer, ble selve symbolet på de grusomme handlingene mellom de ulike folkeslagene som kriget mot hverandre i oppløsningen av Jugoslavia. Jeg husker enda innslagene på NRK nyheter der de viser nærbilder av den raserte broen som hadde stått så stødig i 430 år.
Stari Most-broen har forbløffet ingeniører i generasjoner. Ingen vet helt sikkert hvordan det var mulig å bygge en 40 meter langt og 20 meter høyt brospenn for nesten 500 år siden.
Med internasjonal økonomisk bistand ble Stari Most-broen og hele Mostars gamleby restaurert med 16-tallets originale byggeskikker, og de opprinnelige steinblokkene ble hentet opp av elva. Arbeidet ble påbegynt like etter krigen og i 2004 var arbeidet ferdig.
Mostar ble tatt opp på UNESCOs verdensarvliste i 2005.
Lokale barske menn i strange Speedo-badebukser stuper (egentlig hopper de) fra broen og ned i elven, en gammel og ikke helt ufarlig tradisjon. Først ber de om penger og får de 20 Euro hopper de.
Mostar oppleves fremdeles som en delvis splittet by med kristne kroater på den ene siden av broen og muslimer på den andre siden.
Da krigen startet begynte byens to etniske grupper en innbyrdes kamp. Den kroatiske og katolske delen av befolkningen samlet seg på den ene siden av elva, mens de muslimske innbyggerne stuet seg sammen på den andre siden. Byen ble delt i to.
Selv som turist kan en føle de ulike atmosfærene det er på hver side av broen.
Mostar er en av de største byene i Bosnia-Hercegovina med rett over 110 000 innbyggere (ifølge Wikipedia). Den er også en av de varmeste byene i Europa.
Gamlebyen er nydelig og har en litt underlig men herlig stemning med meget trange og intime gater. De aller fleste gatene består av små runde og delvis meget glatte steiner. Har du med deg barnevogn eller rullestol bør du vite at det er umulig å ta seg frem i disse gatene. Ha med gode joggesko.
Old Bazar Kujundziluk er en hyggelig basar på hver side av broen.
Biscevic House er et av de best bevarte husene fra den tyrkiske perioden. Huset er bygget rundt 1635. Vi får adgang til noen få rom og må da ta av oss skoene.
Bombede og utrangerte bygninger finnes over hele byen. For oss var det nesten like spennende å utforske disse som å utforske resten av byen.
I Mostar betales det nesten utelukkende med kontanter og Bosniske Mark. Koratiske Kuna og Euro går om hverandre.
Tradisjonelle restauranter finnes på hvert gatehjørne og maten er kanskje mest tyrkiskinspirert. En av de mest typiske rettene er deiger fylt med fetaost, grønnsaker eller kjøtt.
Vi valgte å bo rett ved broen hos herlige Susy på Pansion Cardak. Her er du virkelig velkommen og Susy og mannen ønsker å gjøre alt de kan for at deres gjester skal få et så bra opphold som mulig. Rommene er delvis oppusset og helt rene. Avstanden til broen er under 100 meter. Perfekt sted for både barnefamilier, par og enslige.
En natt i Mostar er en natt for lite. For å kunne oppleve litt av områdene rundt byen bør du planlegge for to overnattinger.
Pansion Cardak hjelper til med transport fra Mostar til Dubrovnik. Turen tar akkurat 3 timer med en meget lav gjennomsnittsfarten. Store deler av turen går kanskje ikke fortere enn 40-50 km i timen. Vi betaler sjåføren 120 Euro for turen for en 8 manns taxi.