Melbourne

Verdens beste by å bo i

Melbourne er kanskje verdens beste by å bo i. Byen er gigantisk i utstrekning og blir regnet som en av verdens største byer målt i areal. Melbourne har også blitt kåret til “The Most Liveable City in The World” fem (5) ganger. 

Melbourne Australia Reisetips (3)
Melbourne, Victoria, Australia «The Place To Be»

Det er veldig lett å like Melbourne (uttales Mælbn). Ikke bare har byen absolutt alt, prisnivået er også til å leve med. Du kan spise ute på studentlønn, og du kan bo bra for en fornuftig sum. Det koster lite å flytte seg rundt i byen med kollektivtransport, og har du bil blir du ikke flådd av høye avgifter eller dyre bompenger. Utvalget av spisesteder er enormt, og samme hva slags sport, film, teater, galleri eller musikk du liker, så finner du det du leter etter.

Reisetips Australia Melbourne
Federation Square finner du mellom business district og resten av sentrum av Melbourne

Det beste utgangspunktet for Melbourne tror jeg må være Melbourne Visitor Centre. Ikke bare fordi det er en turistinformasjon, men fordi lokasjonen er på Federation Square tvers over gaten fra Flinder Street Station. Da er du i gåavstand til Southbank, Collins Street og mye mer.

Reisetips Australia Melbourne
Yarra River i Melbourne

 Yarra River, som renner ved siden av Finders Street Station og turistkontoret. Yarra River renner gjennom hele byen fra nord til Port Melbourne i sør. Elven har dannet grunnlaget for det store Southbank-området med kino, restauranter og casino.

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne er en storby med masse landsbysjarm ute i bydelene

Folk

En melburnian kjennetegnes ved at vedkommende går hurtig til jobb, iført kontorklær og joggesko. Under armen har melburneren pensko og i hånden en flaske vann. Like før menburneren når kontoret stanser vedkommende og kjøper en flaske fersk juice og sort kaffe.

Melbourne Australia Reisetips
Melburnere tar seg en pause på en fortauskafé

Dersom melburneren bor langt unna jobb, er det naturlig å velge trikk eller metro. Vedkommende vil da sette seg ved siden av en annen person på trikken, og dele avis eller småprate.

Været

Siden Melbourne ligger sør i Australia, finnes det årstider. De er motsatte av Norge, slik at det er vinter der når vi har sommer.

†Melbourne Australia Reisetips
††Vindfullt på Beaconfields Parade langs Melbournes strand

Vintertemperaturer varierer mellom 5 og 20 plussgrader. På sommeren mellom 20 og 40 grader. Vinteren er kort og kjennetegnes egentlig mest ved at det er mindre folk på strendene og enkelte trær mister blader eller bark.

Reisetips Australia Melbourne
Port Melbourne en lettskyet ettermiddag

Det er helt vanlig med fire årstider på en dag. Du våkner til regn, tar med en paraply og labber bort til trikken. Når du går av er det opphold og vind. I lunsjen er solen kommet fram og når du går hjem kl 16 er det varmt og tørt.

Mat og drikke

Det finnes ingen spesielle retter som er typisk for Melbourne, kanskje med unntak av sandwich eller kebab. Den lokale australske ølen er Fosters, en helt normal pilsner.

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne Charcoal Chicken selger kun kylling

Det er interessant å handle dagligvarer i Melbourne, ikke bare på grunn av utvalget, men også på grunn av merkingen. Matvarer merkes med GI, en måleenhet for sukker og hvete (for å si det meget forenklet). Akkurat utvalget av lav GI-mat(eller lavkarbo) kjennetegner Australia. På en helt vanlig stasjon kan du kjøpe grillet kylling på spyd, mens pølse i brød ikke eksisterer.

Reisetips Australia Melbourne
Sandwich a-la Club er populært i Australia og Melbourne

Fastfood er typisk wraps eller nevnte sandwich. Du finner burgere, men gjerne med kyllingfilet i midten. Du finner også pizza, men helst syltynn italiensk type med kvalitet i fyllet. Gresk grill anbefales, gjerne lam med gresk salat til.  

En ting som kjennetegner Melbourne er utvalget av økologisk, vetetar og vegansk mat og drikke. Linseburger er for eksempel en slager.

Transport

Det er trikk (tram) som er tingen. Med 1800 trikkeholdeplasser og cirka 30 linjer (varierer) skal Melbourne faktisk ha verdens største trikkenettverk.

Melbourne Australia Reisetips
To gamle trikker i Melbourne sentrum

I dette nettverket er det metrotogene (light rail) som anbefales. Trikkene skrangler seg rundt i gatene og farten er meget lav. Skal du for eksempel til St. Kilda, velger du “bytog” før trikk.

Melbourne Australia Reisetips (20)
Rute 109 fra Yarra Trams på vei fra Port Melbourne til Box Hill

Som turist er det ofte komfortabelt med leiebil, og i Melbourne er det enkelt å kjøre bil. I Australia sitter rattet på den “engelske” siden i bilen, og kjøringen foregår på venstre side, altså motsatt av Norge.

Reisetips Australia Melbourne
Venstrekjøring går som en lek, og det er sjelden stillestående rushtrafikk i Melbourne

Likevel er veinettet brukervennlig og velutbygget. Det er to ting du må huske på; trikk og fiskekrokmanøver. Fiskekrokmanøveren betyr at du skal svinge til venstre for å vente, før du skal svinge til høyre.

Sentrum med mange smug

En typisk ting i Melbourne sentrum er alle smugene du finner. Vi har kanskje ikke et godt norsk ord, men “lanes” betyr trange gater med kafeer og små spisesteder. Du kan drikke te og spise scones, eller et glass mørk gresk kaffe etter en tallerken med falafel og hummus. Spesielt greske spisesteder er det mange av i Melbourne.

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne lanes

I noen av smugene er det tema, for eksempel en type kunst eller en type sport.

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne lanes med kulturmessig korrekt Vespa

Block Arcade er en miks mellom et handleseter og gatebutikker. Arkaden er bygget under tak og delvis inn i en rekke bygninger. Store deler av arkaden er gammel med pen utsmykking i viktoriansk stil 

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne blir nesten en liten by fra Eureka

Når du er i sentrum bør du ta turen opp i Eureka Skydeck for en fantastisk utsikt over byen. 

Flinder Street Station

Dette bygget må være et av de mest fotograferte i Australia etter Operahuset i Syney. Det gule stasjonsbygget fyller minst to kvartal og er byens hovedknyttepunkt for tog.

En rekke tramlinjer krysser også stasjonen. Et fornuftig punkt å huske, nesten uansett hvor du skal.

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne Connex suburb train på Flinders Street Statoin

Det jeg husker best fra Flinder Street Station er ikke tog, men ferskpresset juice. Vogner hvor det selges juice står strategisk plassert.

Chapel Street – South Yarra

Handle- og restaurantgate av det pene slaget. Det er mye å se her, spesielt hvis du liker å sitte på en fortausrestaurant og se på folk. Det er mange butikker som selger vin, så kjøp gjerne ulike viner og prøv litt forskjellig. Trendy designerbutikker finner du også mange av i Chapel Street og sidegatene.

Melbourne Australia Reisetips
Chapel street i South Yarra

Albert Park

Albert Park er en lang og smal bydel som strekker seg fra South Melbourne Beach til nettopp Albert Park. Navnet er verdenskjent for Formel 1-entusiaster, og hjem for det kjente billøpet. I en årrekke har Melbourne hatt åpningsløpet i F1.

Melbourne Australia Reisetips
Fullt hus under Formel 1 i Albert Park, Melbourne

I følge Wikipedia kvalifiserte Giancarlo Fisichella seg i 2005 inn på Pole position, og vant løpet. Hans teamkamerat Fernando Alonso satte raskeste runde. I 2005 var jeg tilstede under løpet.

†Melbourne Australia Reisetips
††Formel 1-anlegget er vanlig vei og park til hverdags.

Til daglig er Formel 1-banen vanlig vei og parkområde. Du kan kjøre leiebilen din rundt deler av banen, akkurat som i Monaco.

Reisetips Australia Melbourne Albert park
Victoria Avenue i Albert Park. Folk koser seg utendørs

Bydelen Albert Park byr på en lite sentrum og en lang gate med butikker og spisesteder i Victoria Avenue. Gaten og bydelen ender (eller starter) ved stranden. Dette er også endestopp for tramrute nummer 1.

Reisetips Australia Melbourne Albert park
Sandstorm har flyttet på stranden

Bildet over er tatt utenfor huset jeg bodde et år. Det har vært storm fra sør og stranden har flyttet seg inn i boliggatene.

St. Kilda

Mye mer speisa enn Grunerløkka og Nørrebro, det er Sankt Kilda. Som en liten landby ligger St. Kilda i enden av den veldig lange stranden som går fra Port Melbourne. Kiteing er veldig populært her og det er lett å finne en instruktør. Langs strandpromenaden sitter flere små firmaer og leier ut både utstyr og instruktører.

Reisetips Australia Melbourne st kilda, populært sted å kite
Langs strandpromenaden fra Middle Park til St. Kilda, populært sted å kite

Luna Park er en tradisjonell tivolipark. Ikke så spennende kanskje, men husk å ta bildet av inngangspartiet.

South Melbourne Beach

Stranden er lang og strekker seg over bydelene Port Melbourne, Albert park, Middle Park og St. Kilda. Du finner pirer, kaier, beach volley, restauranter, treningssenter og mye annet langs stranden. Hovedveien som går langs stranden heter Beaconsfield Parade.

Melbourne Australia Reisetips
I Melbourne er ungene solbeskyttet på lekeplassen

Port Melbourne

I Port Melbourne produseres det biler og filmer. Australske GM har sitt hovedkontor her, og rett som det er kan du se prototyper og testbiler langs veien.

Reisetips Australia Melbourne
Filmmiljøet i Australia er tilstede i Melbourne

Filmindustrien holder også til i området, og flere australske filmer og serier er spilt inn i nabolaget. Kulissene fra Politiagentene er vanlige hus og veier. 

Dandenong Ranges

Du får ikke høydeskrekk, men i Dandenong Ranges er det bakker og skog. En liten time fra Melbourne sentrum finner du dette flotte naturområdet. For oss var det behagelig og interessant å gå turer i denne jungelen av en skog. Det var også hyggelig å møte papegøyer i sitt frie miljø.

Melbourne Australia Reisetips
Du skal ikke langt ut av Melbourne sentrum før du kan mate fargerike papegøyer

Mornington Penisula

Langs kysten i retning Canberra finner du Mornington, en liten landsby med en fin strand. Stranden er kjent for sine fargerike badehus og “scenic view” over Melbourne by med sine skyskrapere i det fjerne. 

Melbourne Australia Reisetips
Fargerike badehus

Phillip Island

Phillip Island ligger ytters ute i Phillip Bay, bukten som Melbourne er en del av. Det tar litt tid å kjøre ut til øyen, men møtet med minipingvinene er verdt det. Penguin Parade har strikse regler. Du får ikke ta bilde av pingvinene siden blitz kan skremme dem.

Melbourne Australia Reisetips
Minipingviner på vei opp av vannet

Great Ocean Road

En kjøretur langs Great Ocean Road er en opplevelse du bør få med deg. Du kan ta turen med leiebil eller arrangert tur med buss. 

†Melbourne Australia Reisetips
††Deler av Great Ocean Road

Aktiviteter

Når du er i Australia må du besøke en zoo. I Melbourne er det Werribee Open Range Zoo som gjelder.

Melbourne Australia Reisetips
Sulten Koala på Zoo

Melbourne Cricket Ground er verdt et besøk, enten du i utgangspunktet liker cricket eller ikke.

Melbourne Australia Reisetips
Melbourne Australia Reisetips: MCG

Reiser du med barn må du sette av tid til Sea Life Melbourne Aquarium. Akvariet kan selvsagt besøkes av kun voksne, men dette er gøy for barna.