6-ukers rundtur som backpackers

Australia er et trygt og ukomplisert land

Sommeren 2000 satte jeg meg på flyet, helt alene, med kurs for Australia. 6 uker alene uten en plan, jeg hadde kun tur – retur billett Stavanger – Sydney – Stavanger.

http://www.mapsofworld.com/australia/road-map.html
http://www.mapsofworld.com/australia/road-map.html

Med kun 12 kg i ryggsekken så jeg frem til 6 uker i shorts og sandaler. Sjokket var stort da jeg landet i Sydney til sludd og 4 grader. Etter å ha ligget og frosset i to netter måtte jeg ut å handle sovepose og fleecejakke.

Australia reisetips reise koala
Koalabjørnene kommer sjeldent så langt ned som denne. (eget foto fra 2000)

Australia er et trygt og ukomplisert land å reise alene i. Det er enkelt å reise fra sted til sted og relativt enkelt å finne et sted å bo.

Standarden på «backpackers» dormatory er høyst variabel. Sjekker du ut litt på forhånd vil du få mye igjen for det. Har du ikke sjekket ut på forhånd kan det lønne seg å høre med andre reisende du møter. De har ofte de beste anbefalingene. Overnattingsstedene varierer fra de verste «festebuler» hvor du blir tilbudt diverse stoffer ved innsjekk, til de flotteste hjemmekoselige herberger. Ofte kan det være vanskelig å vite hvordan disse stedene er ved å kun se beskrivelsen og bilder, så les anmeldelser.

Reiser du alene vil jeg anbefale å bo på herberger fremfor hoteller. På herbergene har du større sjanse til å møte personer i samme situasjon som deg. Mange av de du møter her ønsker kontakt og gjerne noen å reise sammen med videre. Min erfaring er at når en treffer andre mennesker som er ute på reise er de ofte positivt innstilt og ønsker å ha det gøy. Bor en på hotell derimot er det vanskeligere å komme i kontakt med andre. Det er vanskelig å vite om de som sitter alene er forretningsreisende eller turister.

Kenguruene australia reisetips
Kenguruene er vennlige og liker å bli klødd (eget bilde fra 2000)

Om du ikke har lagt en plan så prøv å reis i en retning. Avstandene er så store i Australia og du ønsker å unngå å dra frem og tilbake.

På 6 uker dro jeg fra Sydney – Melbourne – Adelaide – Alice Springs – Townswille – Sydney med buss. Det ble totalt ca 100 timer på buss.

Selv om jeg kjørte en del om natten fikk jeg sett mye av landet fra bussvinduet. I Australia er det kanskje de mindre stedene som er mest fascinerende. På min rundreise opplevde jeg veldig mange nydelige steder og det er derfor litt vanskelig å gi reisetips videre fra en slik tur da en egentlig vil anbefale alt.

reisetips australia reise backpack
Outback Australia (eget bilde fra 2000)

Forhåpentligvis kan disse stedene være et greit utgangspunkt for planlegging av en rundtur i Australia.

Anbefaling

Det er noen steder en bare må få med seg på denne ruten og de er: Cooper Peedy, Ayers Rock, Alice Springs, Great Barrier Reef, Fraser Island, Noosa Heads, Baron Bay og Sydney – Manley.

Joey kenguru reisetips australia
Joey kalles kengurubabyene i Australia (eget bilde fra 2000)

Organiserte turer

Reiser en alene kan det være en ide å kjøpe seg inn på kortere organiserte turer. Når en er sammen med de samme menneskene over flere dager blir en godt kjent. Noen reiser sammen videre etter at den organiserte turen er over. Jeg ble med Groovy Grape, på en 6-dagers tur fra Adelaide til Alice Springs.

Reisetips australia Groovy Grape
På tur med Groovy Grape fra Adelaide til Alice Springs

16 mennersker blir stuet sammen i en liten buss og må sove ute under åpen himmel.

swag reisetips australia
Vi sov ute i swag på turen fra Adelaide til Alice Springs

Trass kulden om natten var dette en av de mest fantastiske turene jeg har vært med på i mitt liv. Tenk å sovne midt ute i ørkenen se opp på den nydelige stjernehimmelen og høre lyden av dingoer som roper på hverandre, magisk!

reisetips australia åpen himmel
6 netter ute under åpen himmel i Australias outback – helt himmelsk

Cooper Peedy

Midt mellom Adelaide og Alice Springs ligger Cooper Peedy. Byen har under 2000 innbyggere og er mest kjent som verdens opalhovedstad. Byen er også kjent for de mange underjordiske husene også kaldt «digouts». Husene er bygget under bakken for å beskytte for den intense varmen. Skolen, kirken og sykehuset er også bygget under bakken.

Landskapet er meget spesielt og flere kjente filmer som: «Until the end of the world» og «Mad Max» er blitt spilt inn i byen. En del av rekvisitene i disse filmene er blitt satt igjen og står midt i gatene.

reisetips australia Cooper Peedy
Byen Cooper Peedy midt i Australia

Vi hadde en overnatting her og sov selvsagt under bakken. I husene under bakken har en ingen tegn til hvilken tid på døgnet det er og de holder en jevn temperatur på rundt 20 grader året rundt. Rart å våkne opp under bakken og måtte klyve oppover for å komme ut. I Cooper Peedy fikk jeg litt følelsen av å være på en annen planet.

Ayers Rock

Ayers Rock Uluru reisetips australia
Ayers Rock (eget foto fra 2000)

Ved Ayers Rock overnattet vi like ved fjellet. Vi sov ute i en tykk sovepose med innsydd madrass som kalles for swag. Tenk å våkne opp med utsikt til Ayers Rock! Fjellet skifter farge ved soloppgang og solnedgang. Frokost blir tilberedt på bålet vi ligger rundt. I mai-august er det relativt kaldt om natten i ørkenen men heldigvis blir det behagelig temperatur om dagen.

reisetips australia outback
Flott rød sand rundt Ayers Rock (eget foto fra 2000)

Ayers Rock tilhører aboriginerne og for dem er fjellet hellig. Vi ble anbefalt å ikke klatre opp på fjellet i respekt for aboriginerne. I stedet gikk vi en flott tur rundt fjellet.

reisetips australia outback
Fra australias outback (eget foto fra 2000)

Alice Spings

6-dagers turen ble avsluttet med en flott fest på en restaurant i Alice Springs. Jeg opplevde turen med Groovy Grape som meget godt planlagt og gjennomført. Alt var profesjonelt fra start til slutt. Reiseleder som også var guide og sjåfør var en hyggelig mann med meget god detalkjennskap til områdene vi var i. Alle måltider ble tilberedt ute av gruppen. Groovy Grape organiserte innkjøp av all mat.

reisetips australia
Flotte farger i ørkenen (eget foto fra 2000)

Alice Springs ligger midt i Australia og er en av de mest isolerte byene i landet. Med rundt 25 000 innbyggere, ifølge Wikipedia, får en en ørliten følelse av å være i en by.

Aboriginer kunst reisetips australia
Aboriginer kunst (eget foto fra 2000)

Sett av 2 – 3 dager til å se det som er i og rundt byen. Gå tur opp til den lile høyden og se utover byen. Besøk School of the air museet. Lei deg sykkel og sykle ut til Desert Park – koselig liten dyrehage.

Sykkeltur i Alice Springs reisetips australia
Sykkeltur i Alice Springs (eget foto fra 2000)

En underlig by med en herlig atmosfære. En kommer tett innpå aboriginierne her.

Den lengste bussetappen var fra Alice Springs til Townsville. Turen tok 27 timer non-stop. Høres kanskje langt ut men opplevelsene langs vegen gjør det verdt turen.

Sydney arrangerte sommer OL i 2000. I Townsville var vi så heldige å få se OL-fakkelen bli gitt over fra en løper til en annen.

Sydney OL 2000 reisetips australia
Sydney OL 2000

Great Barrier Reef

Airlie Beach, 3 1/2 timers kjøring sør for Townswille, var utgangspunktet for turen ut til Great Barrier Reef.

Nydelige Great Barrier Reef reisetips australia
Nydelige Great Barrier Reef (eget foto fra 2000)

Det finnes en rekke ulike turer ut til Great Barrier Reef. Jeg kjøpte en dagstur som inkluderte gåtur på to ulike øyer og snorkling ved disse to øyene. Jeg har hørt at dette området skal være et av de vakreste stedene i verden og gjett om det var!

Å stikke hodet ned i vannet og se det yrende livet og alle fargene er ubeskrivelig. Jeg måtte klype meg selv i armen for å forsikre meg om at dette var virkelig.

reisetips australia
Nydelig strand, Great Barrier Reef, Australia (eget foto fra 2000)

For å kunne komme ut til Fraser Island måtte vi i år 2000 kjøpe oss med på en organisert tur. I Harvey Bay er det flere backpackers-steder som organiserer turer for de som ønsker å dra ut til øyen. 8 personer blir stuet sammen i en bil med to telt og en står selv for å kjøpe inn mat.

reisetips australia
8 stykker i hver bil «Troop Carrier» (eget foto fra 2000)

På øya kjørte vi på kryss og tvers i 3 dager på strendene og i sanddynene og på smale humpete stiger.

reisetips australia
Maten blir kjøpt inn felles og en får kun med seg en dagsekk da det er liten plass i bilen

På grunn av stor fare for å møte på hai er det strengt forbudt å trå ut i vannet for en dukkert. I stedet for å bade i havet kan en ta en dukkert i en av de mange innsjøene.

reisetips australia
Herlig med en dukkert i krystall klart vann i innsjøene rundt Great Barrier Reef

Jeg vil virkelig anbefale å ta turen opp til Indian Head nord på øyen. Her kan en fra en liten høyde se haiene som svømmer sammen med delfinene. Vannet er helt klart.

Strand og vann reisetips australia
Strand og vann så langt en kan se på Fraser Island (eget foto fra 2000)

Jeg har hørt at Fraser Island er betraktelig utbygget etter 2000. Nå finnes det flere overnattingssteder og flotte resort.

Dingo reisetips australia
Det er mange dingoer på øyen Fraser Island (eget foto fra 2000)

Noosa Heads og Byron Bay

Noosa Heads, 140 km nord for Brisbane, er kanskje Australias svar på Miami? Stedet er et populært turiststed og er kjent for gode surfe og kitemuligheter. Rett utenfor Noosa ligger et  Eumundi Markets et flott marked,  hvor en bør sette av rikelig med tid. Noosa Heads er et av mine favorittsteder i Australia.

reisetips australia
Strender

Selv er jeg ikke fan av hippiestilen men jeg falt pladask for hippiestedet Byron Bay. En sjarmerende liten by som har alt en trenger for å nyte sol og sommer. Ta turen opp til fyrtårnet og se alle delfinene som leker i havet.

Byron Bay reisetips australia
Byron Bay

Jeg tok surfetimer i Byron Bay og fikk meget god opplæring.

reisetips australia surf
Surfing var virkelig gøy

Den storbyen du må få med deg når du først har dratt hele vegen til Australia er Sydney (kommer).